Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Popletové u Trumpa: Z premiéra udělali prezidenta, z premiérky pornohvězdu

Autor: hrk, ČTK - 
5. února 2017
13:20

Australská média zaznamenala problémy, které měl nový mluvčí Bílého domu při poskytování informací o kontaktech svého šéfa s australským premiérem. Sean Spicer opakovaně nedokázal správně vyslovit jméno Malcolma Turnbulla a nakonec popletl i jeho funkci, napsal zpravodajský server Canberra Times. Potíže měl úřad i se jménem britské premiérky Theresy Mayové.

Ve Spicerově podání znělo jméno australského premiéra jako „Trunbull nebo Trumbull. V prohlášení, které pak úřad amerického mluvčího v sobotu zveřejnil online, se nakonec jméno Malcolma Turnbulla neobjevilo vůbec. A na seznamu zahraničních představitelů, s nimiž prezident Trump telefonicky hovořil, se objevil pod označením „australský prezident“.

Turnbull byl přitom jediný z 16 uvedených státníků, který nebyl uvedený jménem, ale pouze funkcí - a navíc nesprávnou. Ještě dnes ráno australského času (v sobotu večer SEČ) zůstávalo online prohlášení v chybné podobě. Opraveno bylo až poté, co odkaz na „australského prezidenta" začal kolovat po sociálních sítích.

Turnbull nicméně není jediný, s jehož jménem má Trumpova vláda potíže. Minulý měsíc se podobně potýkala s britskou premiérkou Theresou Mayovou, jejíž křestní jméno několikrát nesprávně uvedla jako „Teresa". Ovšem Teresa Mayová je britská modelka a herečka, která svou kariéru zaměřila na dospělé publikum. Její fotografie se objevily například v časopise Hustler a do filmografie si zapsala takové snímky, jako Nahé a hanbaté, Vášeň pod spodničkou - 1. díl a Lesbické sestry žákyňky.

Podobné aféry byli svědky také lidé v Česku. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) měl v lednu 2014 sérii chyb v návrhu pro prezidenta Miloše Zemana na jmenování nové vlády. Ministrem životního prostředí měl být místo Richarda Brabce (ANO) například Richard Brabenec. „Je to jasné. Brabec už mi zjevně na vládě nikdy nikdo neřekne. Možná, když budu hodný, tak pan premiér. Takže jsem Brabenec a dokonce jsem slyšel i o Ferdovi. Je to pořád lepší než brouk Pytlík,“ pousmál se tomu tehdy nový ministr.

Zobrazit celou diskusi