V Ústavu pro péči o matku a dítě vyzývají maminky, zda by pomohly s výkrmem miminek. S dokupováním odjinud mají totiž problém.

Jiné mléčné banky zpravidla nemají k prodeji přebytečné mléko. Pokud tedy naše zásoby nepokryjí naše potřeby, je část dětí v případě potřeby dokrmována počátečním mlékem," prozradila lékařka Marcela Černá.

U dárkyně na jejím věku nezáleží. „Vykupujeme však pouze mléko od matek, kde dítě není starší než 6 měsíců,“ vysvětlovala MUDr. Černá. Dárkyní se však nemůže stát naprosto každá kojící žena. Je tady hned několik opatření.

„Darovat mateřské mléko muže pouze žena zdravá, která neužívá žádné léky, nekouří, neužívá drogy ani alkohol a má dostatečně velké přebytky mateřského mléka, které nespotřebuje její dítě,“ svěřila doktorka.

Před darováním musíte na celkové vyšetření. „Vstupní vyšetření zahrnuje interní vyšetření... odběry krve, výtěry, odběry moči a další. Vyšetřujeme rovněž všechny šarže jejího mléka tak, abychom mohli dětem dávat jen bezpečné mléko,“ dokončila Marcela Černá.

Pokud máte chuť podpořit podolskou mléčnou banku, podívejte se na všechna kritéria na jejich oficiální stránky.

Fotogalerie
7 fotografií