„Je to strašný, ale zdůrazňuji, že to nejsou moje osobní dluhy, ale dluhy filmu. Na svůj život jsem si v životě nepůjčil ani korunu,“ hájí se zkrachovalý producent. Na film coby producent sehnal 40 milionů korun.

Jeden z hlavních koproducentů (20 milionů korun) ale odešel bez udání důvodu z celého projektu týden před začátkem natáčení. Pomeje si tedy peníze půjčil, aby se Andělská tvář mohla vůbec natočit.

„Věřil jsem, že film půjčené peníze vydělá. Bohužel se tak nestalo a najednou jsem žil s dluhem čtrnáct a půl milionu korun,“ komentuje Pomeje, který v roce 2005 odešel do konkurzu.

Tím momentem byly exekuce pozastaveny. „Jelikož v té době jsem měl na film už několik exekucí, do konkurzu jsem musel jít, nic jiného mi nezbývalo,“ říká na vysvětlenou.

V průběhu dvanácti let všechny peníze, které vydělal, šly správkyni konkurzní podstaty. „To byly ale šušně. Správkyně mi vzala práva na všechny filmy, které jsem předtím vyrobil. Ztratil jsem i práva na Andělskou tvář, nemohl jsem s filmem nakládat a snažit se, aby třeba vydělal,“ komentuje s tím, že mu nezůstal žádný majetek.

Teď po skončení konkurzu chtějí lidé, kteří mu půjčili, vrátit zbytek, který ještě není umořen. „Není to ale faktický dluh. Je to s úrokem, což je asi o dobrých tři sta procent víc,“ tvrdí Pomeje, kterému vůbec není veselo. „Do konce života budu platit. A nemohu také nic vlastnit. Nikdo na mě nemůže nic přepsat a dát mi to. Hned by mi to vzali,“ říká trpce.

Jediný krok teď Pomeje neudělá bez právníků. „Je to složité, všechno s nimi řeším,“ přiznává s tím, že by mu pomohla novela zákona o osobním bankrotu. „To bych z toho marastu mohl být venku za pět let,“ doufá Pomeje.

Obsílky chodí na adresy manželek!

Exekuce začaly chodit v roce 2002 na adresy, kde Jiří Pomeje právě bydlel. Nejdřív do bytu jeho exmanželky, herečky Michaely Kuklové (48), posléze do Říčan, kde žil se svou druhou ženou, zpěvačkou Ivetou Bartošovou (†48). Dnes je do schránky dostává jeho třetí manželka Andrea Pomeje (29). „Naštěstí máme předmanželskou smlouvu, takže se jí to netýká,“ tvrdí Jirka.

Fotogalerie
40 fotografií