Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Umírají zimou.“ Jana přivezla uprchlíkům na Lesbos termoprádlo a rukavice

Autor: Václav Lang - 
13. února 2017
11:40

Řecký ostrov Lesbos dál zůstává domovem několika tisíců běženců z Blízkého východu, Afriky a Asie. Tábory jsou přeplněné a situace neutěšená. Lidé umírají i na následky podchlazení, popsala své zážitky z uprchlických táborů pro Blesk.cz Jana Fedáková, spolupracovnice slovenského Člověka v tísni.

Na sklonku ledna vyrazila Jana Fedáková, mediální koordinátorka slovenského Člověka v tísni, doručit humanitární pomoc uprchlíkům na Lesbu. Šlo hlavně o teplé oblečení, neboť se tamní lidé musejí vypořádávat s nízkými teplotami.

Spolupracovnice Člověka v ohrožení pomáhají v uprchlických táborech na Lesbu distribuovat teplé oblečení. Spolupracovnice Člověka v ohrožení pomáhají v uprchlických táborech na Lesbu distribuovat teplé oblečení. | Pro Blesk.cz Jana Fedáková/Člověk v ohrožení

„Ačkoli momentálně už není na ostrově sněhová pokrývka, tábory nejsou na chladné počasí přizpůsobené. Mnoho lidí stále žije ve stanech,“ popsala Fedáková pro Blesk.cz po svém návratu.

„Za poslední měsíc došlo v uprchlickém táboře Moria k vícero úmrtím. Oficiální příčiny nejsou známé, ale mnoho z nich mělo být způsobeno podchlazením. Lidi se také snaží bojovat s chladem a na vlastní pěst si instalovat plynová ohřívací tělesa,“ dodala.

Náhradní bydlení na vojenské lodi

Kromě Morie existuje na Lesbu ještě druhý oficiální uprchlický tábor – Kara Tepe. Oba dva jsou naplněné nad svou kapacitu, a třebaže hlavní uprchlická vlna pominula, stále přicházejí noví lidé. Pocházejí ze zemí Blízkého východu, ale i třeba z Bangladéše, Indie, Nigérie či Konga.

Sněhová vánice, která počátkem ledna postihla tábor Moria Sněhová vánice, která počátkem ledna postihla tábor Moria | EPA/STRATIS BALASKAS

Minulý měsíc se v táboře Moria nacházelo asi pět tisíc lidí. Rodiny, nezletilí bez doprovodu a další zranitelné a ohrožené osoby byli proto z tábora v uplynulých dnech přemístěni do alternativního ubytování na ostrově, aby se eliminovalo přeplnění tábora a z toho vyplývající napjatá situace a aby se zabezpečila ochrana jednotlivých skupin v tomto kritickém kontextu. Kromě zimy a špatných životních podmínek jsou lidé frustrovaní také dlouhým čekáním na to, co s nimi bude a jaký osud je čeká,“ uvedla Fedáková.

Spolu s kolegy přivezla na Lesbos krabice s teplým oblečením, například bundami, termoprádlem, ponožkami, rukavicemi či čepicemi. Tamní vláda se zase snaží kvůli zimě přemísťovat lidi do náhradních ubytování – do hotelů a dokonce na nepoužívanou vojenskou loď. V táborech kolem Soluně, kde slovenský Člověk v tísni rovněž působí, už jsou podle Fedákové podmínky „relativně dobré“.

Uprchlíci z tábora Moria se stěhují na vojenskou loď, kde mají přečkat zimu Uprchlíci z tábora Moria se stěhují na vojenskou loď, kde mají přečkat zimu | EPA/STRATIS BALASKAS

Podívejte se, jak to vypadá v táboře Moria na Lesbu: