Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Češi mají dražší mobilní data než Němci,“ hřímá Sobotka a tlačí na operátory

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. února 2017
16:00

Schůzky se třemi největšími českými operátory T-Mobile, O2 a Vodafone si naplánoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zneklidňuje ho prý, že data pro české domácnosti jsou v porovnání s okolními zeměmi příliš drahá. Češi totiž platí víc než sousední Němci nebo Slováci. Vláda chce operátorům zahrozit vyššími pokutami i povinností vyřídit náležitosti přestupu zákazníka k jinému operátorovi do 10 dní.

„Z mezinárodních srovnání vyplývá, že v České republice máme drahá mobilní data, když si porovnáme ceny, které jsou u nás pro nefiremní zákazníky. Teď se bavíme o fyzických osobách, o tarifních cenách, které nabízí mobilní operátoři. Když porovnáme tyto ceny s našimi sousedy, tak ČR má dražší mobilní data, než má Německo, Rakousko, Polsko, Slovensko,“ postěžoval si v úterý na půdě Úřadu vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Premiérovi se nezamlouvá, že v rámci EU patří Česko do třetiny zemí, která má nejvyšší ceny za mobilní data. „Situace není dobrá,“ hlesl Sobotka.

Velký rozdíl v tarifech pro domácnosti a firmy

Premiér vidí velký problém v „cenách, které dostávají firmy a které dostávají fyzické osoby“. Upozorňuje na to, že firemní slevy poskytované ze strany mobilních operátorů sráží ceny za data podstatně níž, než kolik platí fyzické osoby.

Lidé, kteří nemají šanci dostat se do firemních balíčků, jsou odkázáni na tarifní ceny a v Česku je pro ně výrazně dráž než v ostatních zemích, upozorňuje Sobotka. „Pro lidi, kteří nemají firemní slevy, máme velmi drahá mobilní data,“ dodává premiér.

Sobotka by prý rád vytvořil silnější tlak na to, aby se snížily ceny mobilních dat a vydělali na tom zákazníci. „Ze srovnání, která máme k dispozici, vyplývá, že v některých zemích mají zhruba desetkrát nižší ceny než v ČR. Pokud jde o podíl výdajům, kolik zaplatí naše domácnosti za mobilní data, tak jsme mezi čtyřmi nejdražšími státy v EU,“ doplnil další statistiku.

„Otázka neomezených mobilních dat určitě přijde, ale je otázka, jak rychle,“ míní přitom ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Chystaná novinka: 10 dní na výměnu operátora

Sobotka není sám, kdo na vyšší cenu dat od českých operátorů v porovnání s dalšími zeměmi EU upozorňuje. Tématu, které se týká velkého množství voličů, se chopil i vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Sobotka jako lídr ČSSD však nyní tvrdí, že od Babiše žádost na zařazení tématu na koaliční radu zatím nedostal. „Tady snad nebudou rozpory mezi koaličními partnery,“ míní však Sobotka.

Právě v úterý se přitom sešel premiér se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a s předsedou Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Novákem. „Řešili jsme jejich možnosti, které mají pro to, aby ovlivnili situaci na trhu. Vláda totiž nemá přímé nástroje kromě změny legislativy, jak by mohla do té nepříznivé situace kolem mobilních dat zasáhnout,“ připustil Sobotka.

Ještě v tomto volebním období chce vláda předložit novelu zákona o elektronických komunikacích – a to v režimu paragrafu 90, aby došlo k jejímu schválení ve Sněmovně rovnou v prvním a jediném hlasování. Nepůjde přímo o změny cen, ale krok, který by mohl přimět dle Sobotky zlevňovat mj. i data.

Jednou z nich je zkrácená lhůta maximálně 10 dní na vyřízení přechodu k novému operátorovi v případě, že není zákazník spokojen.

„V této novele by mělo dojít ke zlepšení postavení spotřebitelů. To, co může pozitivně ovlivnit konkurenci na trhu, je, že bude stanovena desetidenní lhůta, ve které bude mít spotřebitel právo na vyřízení všech věcí, které souvisí s přechodem k jinému mobilnímu operátorovi,“ uvedl Sobotka.

Premiér se sejde se třemi operátory. S každým zvlášť

Sobotka se nyní chystá na schůzky přímo s operátory. Chce totiž slyšet i názor z druhé strany.

„Já jsem si je pozval všechny tři, protože chci slyšet také názor mobilních operátorů – zejména na to, jaká je jejich cenová politika, proč jsou takové rozdíly mezi cenami, které dávají tarifním klientům, fyzickým osobám, oproti cenám, které se dávají firemním zákazníkům,“ zmínil.

S každým z operátorů se sejde Sobotka zvlášť. I když jim původně navrhoval společnou schůzku. „Pozval jsem si je původně všechny tři společně na jedno místo. Nicméně oni požádali o to, zdali by mohli sdělit své informace samostatně,“ prozradil Sobotka. 

Případné sankce pro operátory narostou

Do chystané novely by přitom měla být doplněna možnost pro ČTÚ udělovat operátorům sankce za nedodržování podmínek při přidělení frekvence. „Současně bychom zvýšili maximální pokutu, kterou může udělovat ČTÚ ze stávajících 20 milionů korun na 50 milionů korun s tím, že tuto pokutu je možné udělit opakovaně,“ podotkl Sobotka s tím, že v případě opakovaného udělení bude pokuta až 100 milionů korun.

Se stále rostoucími pokutami jeden ze tří největších operátorů nesouhlasí. Prý zpomalují zavádění nových technologií do Česka. „Vysoké pokuty, které stát a EU stále častěji uvalují na soukromé subjekty, brzdí inovace a podnikání, protože v atmosféře strachu se podniká jen velmi obtížně,“ řekla ČTK mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Podle Sobotky by mohlo ceny mobilních dat pozitivně ovlivnit i to, že se v Česku rýsuje prostor pro čtvrtého velkého operátora. V rámci přechodu na novou generaci digitálního vysílání DVB-T2 se totiž uvolní frekvence 700 megahertzů.

„Naskýtá se tady logická možnost, že by tato frekvence mohla být eventuálně odprodána a mohl by na náš trh vstoupit další plnohodnotný mobilní operátor. Ke stávajícím třem velkým mobilním operátorům by se při využití této frekvence mohl přidat čtvrtý,“ říká Sobotka.

VIDEO: Sobotka si postěžoval na drahá mobilní data pro nefiremní zákazníky

Video  Sobotka: Česko má drahá mobilní data pro běžné zákazníky.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

pepen ( 7. února 2017 22:48 )

Tohle se ví už dávno-že si tu podnikatele s ciziny s námi dělají co chtějí!!!!A my jsme hlavně hloupý národ-že si vše necháme líbit!!!!Nejen předražené hovory,ale totéž potraviny-hnuj sem dováží a odpad a my to kupujeme!!!A děti chudáci onemocní rakovinou!!!Budou se díky nám blbcům-dožívat cca 40 let!!!!

hafblaf ( 7. února 2017 22:39 )

Asi tomu někdo špatně šéfuje.

1917 ( 7. února 2017 22:20 )

Ten plešoun snad spadl z jahody.Čemu se diví? To přece každý ví, že je u nás snad všechno dražší než jinde ve světě a o kvalitě dodávaného zboží, hlavně potravinového, netřeba hovořit. Jsme smetištěm EU kde se zbavují veškerých šmejdů a hnusů a my, jako poslední blbečkové, jim za to patíme jak mourovatí. Proto naši ovčané přece zvonili klíči a nyní mají co chtěli!

noacojezase ( 7. února 2017 20:49 )

Ty sliby dával dávno, nyní si na ně vzpomněl a za 8 měsíců zase zapomene, takové Perpetuum mobile .

maruch ( 7. února 2017 20:37 )

Nevolitelný Hnůj... Ozubená Pleš a jeho č SS d

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa