Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recepty na pizzu 4x jinak a zdravě: Bezlepková i celozrnná!

/
  • Pizza
    16. února 2017 ● 08:00

    Už nevíte, co byste uvařili? Nebo snad máte ukrutnou chuť na pizzu? Poradíme vám, jak si tuto italskou pochoutku doma připravit poněkud netradičně. Nechte se inspirovat a věřte, že naše čtyři recepty si doslova zamilujete. Případně můžete zcela nahradit těsto a nahradit ho polentou. Fantazii se meze nekladou.

  • 1.

    Celozrnná s brokolicí a mladými bramborami

    Suroviny: 16 menších mladých brambor, ½ brokolice, lžíci másla, svazek jarní cibulky, 8 ks chleba pita, 8 bochánků mozzarelly, čerstvý tymián, sůl, pepř

    Postup: Uvařte brambory ve slupce. Brokolici rozeberte na růžičky. Na pánvi rozehřejte máslo a cibulku nakrájenou na kolečka nechte zpěnit. Přidejte brokolici a restujte 2 minuty.

    Pitu dejte na plech vyložený pečicím papírem. Na ni položte kolečka brambor, posypte je směsí cibulky a brokolice, přidejte plátky mozzarelly. Pizzy dejte zapéct do trouby na 170 °C. Bude trvat asi 10 až 15 minut, než se sýr rozpustí. Nakonec pizzy posypte tymiánem.

    Celozrnná pizza s brokolicí a mladými bramborami
    Autor: www.tescorecepty.cz., archiv

  • 2.

    Špaldová s rukolou a parmazánem

    Suroviny: 1 hrnek špaldové mouky, 2 lžíce olivového oleje, ½ hrnku vlažné vody, špetku soli, rukolu, rajčatovou omáčku, např. passata di pomodoro, prosciutto (sušenou vepřovou šunku), parmazán, sušená rajčata, extra panenský olivový olej

    Postup: V míse smíchejte mouku, sůl, olej a přidejte ½ hrnku vody. Vypracujte vláčné nelepivé těsto. Plech vyložte pečicím papírem pokapaným trochou oleje a rukou na plechu vytvarujeme z těsta tenkou placku.

    Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 minut. Upečené těsto ozdobíme oblíbenými ingrediencemi a pokapeme olivovým olejem. Pizzu pak už nepečeme.

    Špaldová pizza s rukolou a parmazánem
    Autor: www.tescorecepty.cz., archiv

  • 3.

    Bezlepková s mozzarellou a čerstvými rajčaty

    Suroviny: ½ kg bezlepkové mouky, 400 ml perlivé vody, 1 lžičku soli, 1 lžíci olivového oleje, 7 g sušeného droždí, 1 lžičku cukru Náplň: 400 g mozzarelly, 150 g rajčatové omáčky s bazalkou bez lepku, hrst čerstvé bazalky, 4 rajčata

    Postup: Z prosáté mouky, perlivé vody, soli, cukru, sušeného droždí a olivového oleje vypracujte hladké těsto, které zakryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo.

    Z těsta vypracujte pizzu, potřete omáčkou, posypte nadrobno pokrájenou bazalkou, plátky rajčat a mozzarelly. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut.

    Bezlepková pizza s mozzarellou a čerstvými rajčaty
    Autor: www.tescorecepty.cz., archiv

  • 4.

    Polenta pizza se zeleninou

    Suroviny: 80 g instantní polenty, 300 ml zeleninového vývaru, pepř, sůl Na omáčku: 400 g krájených rajčat v rajčatové šťávě, 1 stroužek česneku, 1 lžíci nadrobno nakrájené čerstvé bazalky, 1 lžičku sušeného oregana, pepř

    Postup: Polentu vařte v zeleninovém vývaru, dokud nezhoustne. Ochuťte pepřem a solí. Nachystejte si kulatou formu vymazanou olejem. Polentu na ni rozetřete. Rajčata rozmixujte s česnekem, bazalkou a oreganem.

    Osolte a opepřete. Omáčku natřete na polentu. Lilek, papriku a rajčata nakrájejte, promíchejte, ochuťte oreganem, solí a pepřem. Dejte na pizzu, zakápněte olivovým olejem a pečte 10 až 15 minut při 190 °C. Hotovou pizzu ozdobte lístky bazalky.

    Polenta pizza se zeleninou
    Autor: www.tescorecepty.cz., archiv

    Fotogalerie
    12 fotografií

Dnešní horoskopy