Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Světoznámí akrobaté se zřítili při chůzi po laně: Několik z nich je zraněno

Světoznámí akrobaté se zřítili při chůzi po laně: Několik z nich je zraněno
Světoznámí akrobaté se zřítili při chůzi po laně: Několik z nich je zraněno  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
9. února 2017
06:55

Pět akrobatů se zranilo na Floridě při kolektivním pádu z lidské pyramidy, vytvořené během cirkusového představení na laně, zavěšeném asi sedm až osm metrů nad zemí. Mezi zraněnými jsou i členové věhlasné rodiny Wallendových, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní média a úřady.

Osm akrobatů spadlo, pět z nich se zranilo, z toho čtyři vážně, uvedl šéf hasičů ve městě Sarasota na jihovýchodě Spojených států. "Nik Walenda se na tomto čísle podílel, ale vyvázl bez zranění," řekl Mick Regnier.

Osmatřicetiletý Nik Wallenda patří k sedmé generaci rodinného klanu cirkusových umělců a eskamotérů, jemuž se přezdívalo "létající Wallendové". Kořeny tohoto rodu lze údajně vysledovat až do roku 1780, kdy jeho členové vystupovali v Čechách.

Nik Walenda se v posledních letech proslavil řadou odvážných kousků, například přešel po provaze nad Niagarskými vodopády nebo nad Velkým kaňonem v Arizoně. V roce 2014 ve výšce více než 180 metrů překonal po laně vzdálenost mezi dvěma mrakodrapy v Chicagu, a to se zavázanýma očima. Předloni na laně ve výšce desetipatrové budovy ušel vzdálenost 475 metrů nad závodištěm v Milwaukee ve státě Wisconsin, opět bez jištění.

"Nehody se stávají, ale show musí pokračovat," prohlásil ředitel cirkusu Pedro Reis a zdůraznil, že žádný z účinkujících se nezabil, ani nezmrzačil. K nehodě podle něj došlo tím, že jeden z akrobatů ztratil rovnováhu, sám Nik Walenda se ale nezřítil.

Rok před narozením Nika Wallendy se jeho pradědeček Karl Wallenda zabil ve věku 73 let při pádu z lana během vystoupení v Portoriku.

aeraluna ( 9. února 2017 14:06 )

Riziko povolání. Řidič může havarovat, řezník...atd.

Zobrazit celou diskusi