Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lego Batman je asociální pozér. „Kruťácká“ parodie pro děti i dospělé

Autor: Martin Valeš - 
9. února 2017
16:25

Batman se objevil už v Lego příběhu (2014) coby celkem výrazná vedlejší figura. Totiž minifigurka. Pojetí temného rytíře jako pozérského drsňáka a rádoby muzikanta zafungovalo tak skvěle, že si vysloužil vlastní kostičkový celovečerní film. Ale spíš než Lego exhibice vznikla „krutopřísná“ parodie na jednoho z nejslavnějších komiksových hrdinů.

Speciální Batman se nese na stejné vlně humoru jako Lego příběh – tu a tam pár fórů vyloženě pro děti (které však nejsou tak blbé, aby iritovaly dříve narozené), ale jinak se připravte na nesmiřitelnou parodii pro dospělejší publikum. Základní povědomí o komiksech výhodou. Zkrátka něco jako Shrek, ale místo klasické 3D animace se tu hýbe stavebnice a místo pohádek je řeč o maskovaných superhrdinech a superpadouších.

Stejně jako zelený zlobr, ani temný rytíř se nebojí černého humoru, který v kostičkovém provedení dostává extra rozměr. Jakože hořící koťátko v lávě a podobně. Nebojte, dnešní děti to těžko nějak zkazí.

Je úžasné, jak si komiksové vydavatelství DC nechává líbit všechny ty fóry na úkor svého klíčového hrdiny. Zřejmě na ně zapůsobil úspěch konkurenčního Deadpoola, který stírá všechno kolem a neváhá vykročit z příběhu, aby si udělal srandu z čehokoli v Hollywoodu.

A tak se z Batmana stal namachrovaný asociál, kterého každých pár let přepadají přehnané komplexy ze ztráty rodičů. Totiž pokaždé, kdy jde do kin další verze, rokem 1966 počínaje. A tak si kostičková parodie dělá srandu i z množství kostýmů, batmobilů a všemožných batserepetiček, které hrdina za ta léta vystřídal. V garáži, tedy v batjeskyni, má prostě všechny, stejně jako sbírku všech bomb, co kdy zneškodnil, atd.

Není to jen Batman, kdo dostává od filmařů sodu. Zjeví se i Superman, Wonder Woman a další komiksové hvězdy vydavatelství DC Comics, ale víc prostoru dostává konkurence: neskutečná sebranka arcilotrů ze všech možných bijáků. Sauron z Pána prstenů, Potterova nemesis Voldemort, King Kong, Čelisti… Vlastně je to dost přeplácané, ale tak nějak vtipně, nápaditě – navíc takto známé postavy není nutno nijak představovat a žraloka-lidožrouta si s plamenným okem zaručeně nespletete.

Jestli je tu něco navíc, tak je to paradoxně snad jen ta všudypřítomná stavebnice. Lego příběh byl nejen z Lega, ale i o Legu. Vlastně šlo o zachycení toho, jak si klučina s kostičkami hraje. Tohle v Batmanovi chybí, naopak tu je pár scén, kdy si hrdinové z kostiček postaví nějakou tu vychytávku, poněkud nadbytečných; finále s kostičkovým zvratem už je vyloženě tlačené. Ale dá se pochopit, že tvůrci měli dost svazující zadání – ať je vidět, že to je Lego!

Jasně, je to svým způsobem jedna velká reklama na Lego, za kterou si ještě diváci zaplatí normální lístek do kina. Dětem to tak jistě nepřijde a hračkáři si určitě přijdou na své, v obchodech jsou teď samozřejmě přesně ty modely, které se ve filmu – byť jen na pár vteřin – objeví. Jenže, na rozdíl třeba od prostoduché série Transformerů, která vznikla ze stejných důvodů, jsou Lego filmy skvělé.

A navíc, ač jsem do Lega velký fanda, po pár minutách jsem kostičky přestal vnímat. Film má takový spád, že vám na to nezbude kapacita. Kdyby byl normálně kreslený nebo třeba loutkový, moc by se nezměnilo. Stejně jako nevadí disneyovsky patetický příběh o přátelství a překonání sama sebe. Děti ho poberou, naopak dospělí ho řešit nepotřebují: pro ně je film sérií ostrých frků a rafinovaných narážek. Vsadím se, že stejně jako u Lego příběhu, i tady ještě při třetím zhlédnutí budete nalézat další a další.


LEGO® Batman film

Česká premiéra: 9. 2. 2017

Animovaný / Akční / Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Fantasy

USA / Dánsko, 2017, 104 min

Režie: Chris McKay

Scénář: Seth Grahame-Smith, Chris McKenna, Erik Sommers

Hrají: Will Arnett, Jenny Slate, Ralph Fiennes, Rosario Dawson, Zach Galifianakis, Michael Cera, Mariah Carey, Billy Dee Williams, Jonah Hill, Channing Tatum

Dabing: David Novotný, Vojta Kotek, Igor Bareš, Jiří Krejčí, Anna Brousková ad.

Hodnocení: 85 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi