Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi na Valentýna nakupují dárky za 250 korun. A kde hýčkají ženy své muže?

Zamilovaní dnes slaví svátek svatého Valentýna.
Zamilovaní dnes slaví svátek svatého Valentýna.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, ula - 
14. února 2017
07:30

Zamilovaní v úterý slaví svátek svatého Valentýna. Oslava patrona zamilovaných se do střední a východní Evropy dostala po pádu komunismu z anglosaských zemí. V Česku tento svátek pravidelně slaví až dvě třetiny lidí, ukázal průzkum UniCreditu. Řadě lidí se ale nelíbí, že by kvůli svátku měli dávat najevo své city. Svátek využívají obchodníci, u kterých Češi nejčastěji kupují dárky do 250 korun.

Češi a Češky svým partnerům nejčastěji dopřejí večeři nebo čokoládu, třetím nejoblíbenějším dárkem je květina. Večeři letos plánuje až třetina lidí a průměrně za ni utratí kolem 700 korun. Další pětina lidí koupí svému protějšku květinu, jde téměř výhradně o dárek muže ženě.

Nejdražším dárkem zůstává stejně jako loni spodní prádlo, za které zejména ženy utratí až 2000 korun. Další alternativou je divadlo či kino. K netradičním dárkům patří letos podle zahraničních serverů květiny z 3D tiskárny či speciální telefonní aplikace.

Perníčky ve tvaru srdce a loterie pro nezadané

V Německu si zamilovaní dávají místo čokolády perníčky ve tvaru srdce, ve Finsku a Estonsku je Valentýn oslavou kamarádství a zároveň populárním dnem pro zásnuby. Dánové a Norové posílají své lásce anonymní básničku, ve Francii je v kurzu loterie pro nezadané. V Japonsku a Jižní Koreji hýčkají ženy své muže.

Valentýnova kost na pražském Vyšehradě

Valentýn byl kněz, který ve 3. století tajně oddával zamilované. V křesťanské tradici je chápán jako patron mládeže a šťastného sňatku. Císař Marcus Aurelius Claudius zvaný Germanicus tehdy zrušil manželství, protože ženaté muže nepovažoval za dobré válečníky.

Valentýn i přes zákaz prý tajně oddával zamilované páry a mužům radil, aby neopouštěli své ženy a neodcházeli do válek. Císař ho proto nechal popravit. Valentýnova relikvie je uchovávána na pražském Vyšehradě, jde o kost z lopatky. Vystavena bude v úterý a v sobotu před hlavním oltářem v bazilice svatého Petra a Pavla.

Češi si lásku vyznávají 1. května

Milenecké páry v Česku udržují také tradici líbání pod rozkvetlým stromem, která připadá na 1. května. V dávnější minulosti chlapci na českém venkově stavěli svým děvčatům před jejich domy májky jako symbol lásky. Čím vyšší a krásnější májku chlapec dívce postavil, tím větší lásku jí vyjádřil. Svoji májku pak ale musel dobře ohlídat, její ztráta totiž znamenala pro chlapce velkou potupu.

Tarpedivan ( 20. prosince 2018 03:34 )

Tak to my s přítelkyní Valentýna vždy rádi oslavíme a dáváme si i nějaké drobné dárky. Letos mě vůbec nenapadalo, co jí koupit... Nakonec jsem se ale rozhodl pro šperky z chirurgické oceli z https://www.marre.cz/sperky-z-chirurgicke-oceli-s200CZ

zednik ( 14. února 2017 09:23 )

Valentýna slaví jen debil. A ještě si k tomu kupuje totální kýče.

dzelo ( 14. února 2017 08:40 )

Nějaký Valentýn není a nebyl v našich dějinách nikdy slaven a proto ať si ho slaví v USA a jejich koloniích a nás nechají být.Importovaný nucený svátek- to už je horší jak za komunistů s tím lezením do zadku!

andorea ( 14. února 2017 08:22 )

Já si počkám na 1. máj. Valentýna si strčte někam.

Zobrazit celou diskusi