ONLINE CHAT
Dobrý den, prosím osdělení zda-li může maminka ZTP/P dostat příspěvek na bydlení, když nemá nájemní smlouvu (soudní výpověď z bytu za prazvláštních podmínek - nájem platí, nejsou s ní problémy) a co proto máme udělat. Invalidní občan od r. 1997, invalidní důchod 10.000,- Kč. (Blanka )
Foto
Dobrý den, Váš dotaz se sice netýká příspěvku na péči, ale lze k němu uvést, že základní podmínkou pro nárok na příspěvek na bydlení je skutečnost, že žadatel je vlastníkem nebo nájemcem bytu. V případě, že Vaše miminka tento právní titul k bytu nemá, není možné příspěvek na bydlení přiznat.
Dobrý den, vniká nárok na PNP když se o nemocného starají rodinní příslušníci? A dá se i zpětně o příspěvek zažádat? Maminka má už přes rok problémy, ale nenapadlo nás dříve žádat. Také na jaký stupeň je možné dosáhnout při nemocném kolenu (ne artroza),když kvůli bolesti nezvládá běžné činnosti(chůze,nákupy,hygiena) Děkuji a přeji pěkný den ! :-)(markéta)
Foto
Dobrý den, příjemce příspěvku na péči si může zvolit osobu, která o něj pečuje a zákon počítá i s tím, že péči poskytují i rodinní příslušních. Pečujících osob může být i více a musí být uvedeny v Oznámení o poskytovateli pomoci. Nárok na příspěvek na péči se stanovuje k datu podání žádosti a nelze jej přiznat zpětně. K nároku a případném stupni závislosti se nelze vyjádřit, neboť záleží na posouzení zdravotního stavu lékařem lékařské posudkové služby okresní správy sociálního zabezpečení.
Pokud se po ukončení péče přihlásím na pracovní úřad, z čeho mi budou vypočítávat dávky v nezaměstnanosti, když jsem po dobu péče nikde nepracovala?(Blanka)
Foto
Dobrý den, doba péče může být v určitých případech stanovených zákonem o zaměstnanosti považována za náhradní dobu. Jelikož neuvádíte bližší informace, je třeba je s tímto dotazem obrátit na oddělení zaměstnanosti příslušného úřadu práce, který Vám podle konkrétních okolností podá potřebné informace. Doporučujeme Vám vyžádat si po ukončení péče od úřadu práce "Potvrzení o době poskytování péče", které je důležité pro účely zdravotního a důchodového pojištění.
Dobrý den,již mám péči na syna,ale na úřadě sedí opravdu nepříjemní úředníci a nechci se již nervovat.Je možné abych nedostávala složenku a šlo to na účet,aniž bych musela navštívit to špatné prostředí na úřadě.Děkuji Také nechápu proč se musí stále dělat nesvéprávnost,tak často .Je to zdržování soudu,doktorů,rodičů i opatrovníků a stojí to i dost peněz.(Hermerová)
Foto
Dobrý den, příspěvek na péči je možné vyplácet jak složenkou, tak na účet. Způsob výplaty si určituje příjemce. Pokud je Vám příspěvek na péči vyplácen složenkou a chtěla byste tento způsob změnit, je třeba vyplnit formulář Hlášení změn a v něm uvést nový způsob výplaty (číslo účtu). Tento formulář můžete na úřad práce zaslat doporučeně poštou. Způsob výplaty bude změněn od následujícího měsíce po doručení žádosti o změnu způsobu výplaty. K nesvéprávnosti se nemůžeme vyjádřit, neboť je v kompetenci soudů.
Pečuji o rodiče 2.a 3. stupeň závislosti nejsem zaměstnán.Doba péče se mi bude započítávat jako odpracované roky. Z čeho se bude náhradní doba důchodového pojištění vypočítávat na výši důchodu?(Stanislav)
Foto
Dobrý den, doba péče hraje roli jednak při zdravotním pojištění, jednak se započítává jako náhradní doba pojištění pro účely důchodu. Potvrzení o době poskytování péče vystaví na požádání příslušné pracoviště úřadu práce, které příspěvek na péči vyplácí. S tímto potvrzením je třeba obrátit se na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení, která Vám podá všechny potřebné informace.
Dobrý den, snažím se vyřídit žádost o příspěvek na péči pro svou tetu (88 let). Na příslušném Úřadu práce mi řekli, že musím prokázat, že už potřebovala péči alespoň rok. Její zdravotní stav se přitom zhoršil v podstatě ze dne na den, dosud byla plně soběstačná. Opravdu systém nepočítá s takovýmito náhlými změnami, budeme muset čekat celý další rok a v mezidobí asistenční službu, dovážku obědů, zdravotní sestru apod. hradit pouze z vlastních prostředků? (Magdalena)
Foto
Dobrý den, dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, který trvá nebo bude trvat déle než jeden rok, posuzuje lékař lékařské posudkové služby na základě zdravotní dokumentace žadatele o příspěvek na péči, kterou si vyžaduje od ošetřujícícho (praktického) lékaře, případně od odborných lékařů. Praktického lékaře i odborné lékaře uvádí žadatel v řádosti o příspěvek na péči. V tomto případě se nelze vyjádřit konkrétněji, neboť z dotazu nevyplývá, v v jaké fázi je řízení o příspěvku na péči a zda se jedná o zdravotní omezení trvalého charakteru. Zdravotní stav se pousuzuje k datu podání žádosti o příspěvek na péči, nikoli zpětně.
Jsem nechodící,plně odkázána na invalidní vozík a péči osoby blízké..Na jakou částku bych měla nárok ,uznán mi byl ZTP II?(Markéta)
Foto
Dobrý den, nelze předem říci, zda a v jaké výši by Vám vznikl nárok. Je nutné podat si Žádost o příspěvek na péči na příslušném úřadu práce. Přiznaný průkaz ZPT nemá žádný vliv na příspěvek na péči, neboť posuzování se řídí jinými kritérii. Po podání žádosti o příspěvek na péči provede sociální pracovník úřadu práce sociální šetření a následně lékařská posudková služba posoudí Váš zdravotní stav, na základě kterého bude rozhodnuto o přiznání či nepřiznání příspěvku na péči a jeho výši.
Dobrý den, příspěvěk na péči pobírá syn. Zdravotní stav se dlouhodobě nemění. Zajímalo by mě, až dovrší 18 let, žádá se dále o příspěvek na péči, nebo o inv. důchod. Děkuji(Pavla)
Foto
Dobrý den, po dovršení 18 roku věku Vašeho syna úřad práce samostatně zahájí řízení o novém posouzení zdravotního stavu o příspěvek na péči. Příspěvek na péči bude automaticky vyplácen ve výších určených pro osoby starší 18 let. Současně si syn může požádat o invalidní důchod, protože pobírání příspěvku na péči není invalidním důchodem nijak ovlivněno. Je možné pobírat obojí současně.
Dobrý den, maminka leží již 3 měsíce se zlomeninou krčku,po šetření ze soc. úřadu jí nebyl přiznán žádný příspěvek na péči ani po odvolání.Je jí 88 let.Jak postupovat dále,když potřebuje péči 24h?(Jana)
Foto
Dborý den, jednou z podmínek pro přiznání příspěvku na péči je skutečnost, že u žadatele nastal dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav. Jde o stav, který podle poznatků lékařské vědy trvá nebo má trvat déle než jeden rok. V uvedeném případě se lze domnívat, že tato nebyla v době podání žádosti splněna a proto příspěvek nebyl přiznán.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Mám plný invalidní duchod 3 stupně a pobírá příspěvek na chpéči 880 kč, jsem z části závislý na pomoc přítelkyně, nezavážu si boty, potřebuji pomoc při oblékání, sám se neumiju pomoc při jídle atd. Chci se zeptat zdali bych měl nárok na zvýšení příspěvku.Sám bez pomoci nic si neudělám, ani se sám neoholím. Prosím o srozumitelnou odpověd. Moc děkuji.(Karel Anton)
Foto
Dobrý den, pokud již jste příjmecem příspěvku na péči a domnívátete se, že u Vás došlo ke zhoršení zdravontího stavu v takovém rozsahu, že potřebujete Více péče, můžete si podat "Návrh na změnu výše přiznaného příspěvku na péči". Po podání tohoto návrhu úřad práce znovu provede sociální šetření a nechá nově posoudit Váš zdraovntí stav posudkovým lékařem okresní správy sociálního zabezpečení a na základě toho bude nově stanoven stupeň závislosti a od něj odvislávýše příspěvku na péči.
Dobrý den, mám dotaz, jakou péči si může člověk za peníze na péči koupit. Konkrétně starší, osamělá osoba s psychickými problémy. Děkuji (Vlasta)
Foto
Dobrý den, pokud osoba potřebuje péči či pomoc a není schopna si tuto pomoc samostatně zajistit, může se obrátit na obecní úřad obce s rozšířenou působností, sociální odbor, kde mu sociální pracovníci se zajištěním potřebné péče pomohou.
Beru příspěvek na péči na syna (9 let). Teď se mi naskytla možnost přivydělat si na část úvazku. Můžu jít do práce a nadále brát příspěvek, když péči o syna zajistím s pomocí babičky?(Klára)
Foto
Dobrý den, pobírání příspěvku na péči lze bez omezení kombinovat s výdělečnou činností. Při pobírání této dávky se nehodnotí rozsah výdělečné činnosti ani výše příjmu. Podmínkou je, aby pečující osoba i při výdělečné činnosti zajistila potřebnou péči o zdravotně postiženou osobu.
Pokud mi přijde zamítnutí mé žádosti o příspěvek, tak kdy si můžu znovu požádat? Děkuji za odpověď.(Bláha)
Foto
Dobrý den, v případě zamítavého rozhodnutí úřadu práce máte možnost využít řádný opravný prostředek, kterým je odvolání. Jakým způsobem podat odvolání je uvedno v každém rozhodnutí na jeho konci v části nazvané "Poučení". Pokud jste se proti rozhodnutí neodvolal, máte kdykoliv možnost podat novou žádost. Zákon v tomto směru nestanovuje žádné časové limity.
Může o příspěvek požádat i důchodce, který sice žije společně se svými dětmi, ale sám už nic nezvládne? (Karel)
Foto
Dobrý den, o příspěvek na péči si může požádat kdokoliv, kdo potřebuje určitý stupeň péče, přičemž není podstatné, zda osoba žije sama nebo s dalšími členy domácnosti. V totmo případě mohou být společně žijící děti současně osobami, které poskytují péči.
Co všechno je k žádosti o příspěvek potřeba doložit?(Patrik)
Foto
Dobrý den, pro přiznání příspěvku je třeba doložit vyplněný formuláře "Žádost o příspěvek na péči" a k němu je třeba doložit přílohu "Oznámení o poskytovateli pomoci", kde je uvedena osoba nebo subjekt, který péči poskytuje.
Je pravda, že od určitého věku mají senioři, pokud si zažádají, automaticky právo na příspěvek na péči? Díky(Alenka)
Foto
Dobrý den, přiznání příspěvku na péči nijak nesouvisí s věkem, ale podstatnou skutečností je existence dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, který člověku znemožňuje zvládat určité životní potřeby (komunikace, orientace, mobilita, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity a péče o domácnost). Zvládání těchto potřeb hodnotí lékař lékařské posudkové služby okresní správy sociálního zabezpečení.
Dobrý den, můj otec žil mnoho let s paní, která se vlastně stala naší maminkou. Nikdy se ale nevzali, otec zemřel a paní Věra teď potřebuje naši péči. Získáme příspěvek na péči i pro ni, když nejsme příbuzní? (Karolína Mladá, Pardubice)
Foto
Dobrý den, příspěvek na péči je přiznáván osobě, která potřebuje péči. Tato osoba si dále samostatně volí, kdo o ni bude pečovat. Může se tedy jednat o osobu blízkou (příbuzný), asistenta sociální péče (tím může být kdokoli kdo není příbuzný), registrovaného poskytovatele sociálních služeb (např. pečovatelská služba, nebo domov důchodců).Pečující osobu je současně s podáním žádosti třeba uvést do formuláře "Oznámení o poskytovateli pomoci".
Četl jsem, že v případě žádosti o příspěvek na péči se v domácnosti dělá sociální šetření. Co to je a v čem to spočívá? (Patrik)
Foto
Dobrý den, pro účely přiznání příspěvku na péči je třeba provést sociální šetření. Sociálním šetřením zjišťuje sociální pracovník úřadu práce schopnost samostatného života žadatele v jeho přirozeném prostředí tj. nejčastěji v domácnosti. Sociálním šetřením se zjišťuje schopnost péče o svou osobu, rodinné poměry a vztahy, výdělečná činnost a školní povinnosti, ostatní osobní aktivity, prostředí ve kterém osoba žije. Uvedené oblasti sociální pracovník probere s žadatelem, případně s osobou, která o něj pečuje.
Moje téměř devadesátiletá maminka začala mít výrazné výpadky paměti. Musíme ji zajistit celodenní dohled, o příspěvek si ale sama požádat nezvládne. Jak to mám řešit? (Dalibor)
Foto
Dobrý den, v případě, že si Vaše maminka není schopna samostatně příspěvek vyřídit může Vám dát plnou moc z zastupování ve věci přiznání příspěvku na péči. Tato plná moc nemusí být úředně ověřena. Pokud Vám maminka tuto plnou moc udělí, je nutlé dložit ji úřadu práce spolu se žádostí a oznámením o poskytovateli pomoci a úřadpráce bude na základě toho dále komunikovat s Vámi jako se zmocněncem.
Mám syna, 2,5 roku a chci si kvůli jeho zdravotnímu stavu požádat o příspěvek na péči. Můžu si žádost podat už teď, nebo mám čekat, až mi skončí rodičovská dovolená?(Magda)
Foto
Dobrý den, skutečnost, že jste v současné době na rodičovské dovolené nemá žádný vliv na přiznání příspěvku na péči. Žádost o příspěvek se podává na příslušném úřadu práce v místě trvalého bydliště.
Mám šanci získat příspěvek na péči na syna (4 roky) s Aspergerovým syndromem? (Blanka)
Foto
Dobrý den, o příspěvek na péči si může požádat osoba starší 1 roku. Skutečnost zda a v jakém stupni bude příspěvek na péči přiznán záleží na sociálním šetření a posouzení zdravotního stavu dítěte. Žádost se podává na Úřadu práce v místě trvalého bydliště a formuláře jsou k dispozici na každém pracovišti úřadu práce, nebo na webových stránkách MPSV.