Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Teroristů už se nebojíme: Cena dovolené v Turecku padá, Češi nedokážou odolat

Autor: bud - 
19. února 2017
18:29

Zatímco loni bylo dění v Turecku velmi turbulentní a Češi o dovolenou v této zemi zájem neměli, letos už je to úplně jinak. Cestovní kanceláře hlásí velký růst předprodejů zájezdů a očekávají, že se Turecko vrátí na seznam nejatraktivnějších destinací. Přestože v zemi stále panuje výjimečný stav a hrozí teroristické útoky, Češi dovolenkám nedokážou odolat kvůli nízkým cenám.

Trvalo jen něco přes hodinu, než v Turecku poprvé v roce 2017 zaútočili teroristé. Na Nový rok v istanbulském nočním klubu, který je oblíbený i mezi turisty, střílel do lidí Abdulgadir Mašaripov, pravděpodobně napojený na Islámský stát (ISIS). Zemřelo 39 lidí.

Turecko se v posledních letech stalo terčem hned několika teroristických útoků, při nichž umírali lidé. A zatím to příliš nevypadá, že by země přestala být jejich cílem. Jen před pár dny turečtí policisté zadrželi čtyři údajné členy teroristické organizace, kteří měli chystat velký teroristický útok. Našli u nich 24 sebevražedných pásů a 150 kilogramů výbušniny, včetně zařízení, která umožňovala odpálení bomb na dálku.

Velký návrat dovolenkářů

Mezi Čechy Turecko patřilo v minulých letech k nejoblíbenějším destinacím pro trávení dovolené. Například v roce 2015 bylo po evropských zemích nejčastější volbou a zamířilo tam přes 160 tisíc lidí, o rok dříve dokonce 280 tisíc.

Čísla za rok ještě nejsou k dispozici, ale podle odhadů tam i přes značný propad zájmu kvůli bezpečnostní situaci zřejmě vyrazilo přes 50 tisíc Čechů. „Cestovní kanceláře zaznamenaly v sezoně 2016 pokles prodejů zájezdů do Turecka až o 60 procent, ovšem zlepšení prodejů se projevilo již v září. Již od loňského podzimu se čeští klienti do Turecka postupně vracejí,“ uvedla pro Blesk.cz Tereza Picková, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Například cestovní kancelář Exim tours už od listopadu do dneška prodala pětinu všech předem nasmlouvaných hotelových kapacit.

O cestě do Turecka přemýšlí také sedmadvacetiletá Lucie z Prahy. „Loni v létě jsem tam byla na svatbě kamarádky, která si brala Turka. Bylo to moc příjemné, takže plánuju, že se za ní podávám znovu a spojím to s pobytem u moře v nějakém letovisku,“ řekla Lucie pro Blesk.cz.

Určité bezpečnostní riziko vnímá a s obavami například sledovala loňský pokus o armádní převrat. „Jenže takhle přemýšlet nemůžu, jinak bych nemohla odjet nikam. Myslím, že se jen budu vyhýbat místům, kde jsou hromady lidí,“ dodala.

Nízké ceně Češi neodolají

Čechy v souvislosti s Tureckem lákají hlavně nízké ceny. „Turecko je jedna z mála středozemních destinací, u které došlo k dalšímu snížení cen zájezdů o deset procent,“ řekl pro Blesk František Vorel z cestovní kanceláře Blue Style s tím, že letošní předprodeje naznačují velký růst. „A to v řádu desítek procent,“ dodal.

Potvrzuje to i Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer, podle kterého se Čechům libí, že za atraktivní ceny získají celou řadu služeb. „Očekáváme, že o letoviska na Turecké riviéře bude zájem hlavně v last minute nabídce, protože poměr ceny a nabízených služeb dělá z Turecka velmi atraktivní destinaci,“ uvedl pro Blesk.cz. Podle něj na to bude mít vliv i to, že se pravděpodobně ještě před létem vyprodají některé nejatraktivnější lokality, jako je třeba Řecko.

Ministerstvo zahraničí upozorňuje, že při cestě do Turecka je nutné dbát naprosto maximální opatrnosti. „V souvislosti s trváním výjimečného stavu je třeba zachovávat obezřetnost a zejména dbát pokynů tureckých orgánů,“ stojí v aktuálním varování resortu s tím, že cestu do Ankary, Istanbulu nebo na jihovýchod země nedoporučuje. Podle diplomatů je potřeba vyhýbat se místům s velkým počtem lidí a dovolenkářům také vzkazují, aby pokud možno vůbec neopouštěli hotelové komplexy.

Při útoku v klubu zemřelo 39 lidí:

egyptanka ( 19. února 2017 20:52 )

 Kecy v kleci. Neznám nikoho,kdo by plánoval cestu do Turecka. Sama bych tam nejela ani zadarmo. A nikoho z rodiny bych tam nepustila.

andorea ( 19. února 2017 18:59 )

Já tedy odolám stoprocentně!

Zobrazit celou diskusi