Třetí ročník Mezinárodního cikánského plesu se konal 3. února v bratislavském čtyřhvězdičkovém hotelu Grand Hotel Pressburg. Vstupenky na akci stály 69 euro (1865 Kč) a v ceně byl aperitiv, káva, předkrm, hlavní jídlo a švédské stoly. Akci organizoval Štefan Picúr Banyák, primáš slovenské kapely Cigánski diabli, v zahraničí známé jako Gipsy Devils.

Akcí provázeli moderátoři televize Markíza Roman Juraško spolu s Lenkou Šóošovou a nechyběly ani romské celebrity. Na ples přišla třeba zpěvačka Brigita Szelidová, která zazářila v klipu Petra Nagyho k písni Waikiki raga. Na otázku moderátora, jak má účastníky plesu oslovovat, odpověděla: „Já si myslím, že jsme cikáni. To, že jsme Romové, to si teď vymysleli, že budeme Romové a že nás to strašně uráží, ale celý život, já od malička vím, že jsem cikánka.“

Na plese se blyštěly zlaté šperky, pro které mají mnozí Romové, jak sami přiznali, slabost. Rekordmanem byl ale suverénně mladý fešák Boris, který přijel na ples už podruhé až z Londýna.

Boris přiznal moderátorovi TV Markíza, že na sobě má 350 gramů zlata v hodnotě asi 10 tisíc eur (270 tisíc korun). Doma má ale prý ještě více šperků. „Kdo má víc, tak tím lepší,“ vysvětlil jeho kamarád Tomáš. „Máme kýč. To je pravda,“ přiznala zpěvačka Szelidová.

Fotogalerie
75 fotografií