Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vibrátor na krtky a lubrikant na panty. Prodavači ze sexshopů promluvili

  • Autor: Andrea Ulagová - 
    20. 2. 2017
    22:20

    Katku (29) a Járu (21) spojuje přátelství i pracovní zkušenost. Oba prodávali v sexshopu. Katka teď už pracuje ve finančnictví, ale do sexshopu se pravidelně vrací na směny. Ani jeden se za své zkušenosti nestydí a říkají, že je to práce jako každá jiná. V rozhovoru pro Blesk.cz přiblížili, jaké to je pracovat v obchodě s erotickými pomůckami, jací zákazníci tam chodí, a také to, jak prodavači tráví volný čas.

  • 1.Katka: V sexshopu jsem poznala svého manžela

    Katka je elegantní dáma, která miluje hlavně klobouky. Sama říká, že lidé mají zřejmě o prodavačích v sexshopech různé představy, ale u ní se všichni často divili, že tam pracuje právě ona. Jí to ale nepřišlo nikdy zvláštní.

     

    V sexshopu pracovala tři měsíce, pak se po roce a půl pauzy vrátila znovu na stejnou dobu a nyní se vrací do obchodu na pár směn. Jak sama říká, práci v sexshopu miluje, a dokonce tam poznala i svého manžela. „Přišel někdy ve tři odpoledne, půl hodinku jsme si povídali a on mě pozval na kávu,“ vzpomíná na první setkání s partnerem Katka a pokračuje: „Jen co se za ním zavřely dveře, tak jsem na něj zapomněla, takových pozvání na kafe jsem měla. Jenže on se půl hodiny před zavíračkou znovu objevil, tak jsme si spolu vyrazili.“

     

    Na práci v sexshopu ji nejvíce bavilo odhadovat, pro co si daný zákazník přišel. „Byla jsem úspěšná asi tak na jedno procento,“ směje se mladá žena a vysvětluje: „Nepoznáte, co člověk v sexu preferuje podle věku, barvy vlasů, oblečení. Součástí mé práce je však komunikace s lidmi a je potřeba se na zákazníka naladit. Je nutné zvolit správně i tón a slovník, jaký při rozhovoru použiji. Pro někoho může být přímý popis použití hračky odrazující, někoho jiného zase odradí nesmělé náznaky.“

     

    Podle Katky je to ale problém, protože lidé se stydí říct, co vlastně chtějí.

    Katka: V sexshopu jsem poznala svého manžela. Katka: V sexshopu jsem poznala svého manžela. | Alexander Malachovský

  • 2.Jára: Do sexshopu jsem zval kamarády

    Jára (21) je studentem bohemistiky a jedním z mála mužů, kteří v sexshopu pracovali. Spíše tam totiž potkáte prodavačky – ženy.

     

    „Studoval jsem ČVUT, to mě nebavilo, tak jsem v půlce ročníku školu změnil a tím pádem jsem začal shánět práci na půl roku,“ popisuje své začátky v prodejně erotických pomůcek. Rozhodl se právě pro sexshop, protože mu to přišlo zajímavé. Po chvíli přiznává, že si tam práci vybral také proto, protože se tam příliš nenaběhal.


    Ani on se za svou práci nestyděl, naopak mezi přáteli budil zvědavou pozornost, když řekl, kde pracuje. „Jednou jsem pozval kamarádku, aby se přišla na prodejnu podívat. Byla nadšená, pořád se ptala „na co je tohle, na co je tohle“ a na jednu věc jsem řekl: Tím se označuje zboží,“ usmívá se mladík.

     

    A chodí podle něj do sexshopu „divní“ lidé, jak si zřejmě velká část populace myslí? Jára odpovídá příkladem: „Mám kamarádku, ta dělá v knihkupectví a také jí tam občas přijde někdo, kdo se jí zdá divný. Zkrátka takoví lidé jsou všude, nejen v sexshopu.“


    Ani on ani Katka se nikdy nesetkali s agresivními zákazníky nebo s tím, že by je někdo obtěžoval. Problém je, že lidé občas zapomínají, že jde skutečně o obchod se zbožím, i když s citlivým.

    Student Jára (21) pracoval v sexshopu půl roku. Student Jára (21) pracoval v sexshopu půl roku. | Alexander Malachovský

  • 3.Nejčastější zákazníci

    Jára i Katka se shodují na tom, že nejvíce chodí do sexshopů cizinci, ať už ze zvědavosti, nebo že by si na to doma netroufli. V mnohých státech jsou podobné obchody zakázané.

     

    „Jednou jsem zažila pár, který si přijel pro pomůcku, kterou jim doporučil gynekolog, až ze Slovenska. Nakupovat doma se zkrátka styděli,“ říká Katka.

     

    Další pár ze zahraničí si přišel koupit vibrátor, nejčastěji prodávané zboží, a podle Katky si nevybrali příliš kvalitní. Muž a žena se ale nakonec přiznali, že podobné a samozřejmě lepší pomůcky mají doma, ale nechtěli je vozit v příručním zavazadle, aby je nemuseli ukazovat na letišti, tak si přišli koupit pro pobyt v Česku „jednorázovou pomůcku“.

     

    „Jednou mi do obchodu vtrhla parta opilých Němců, jeden z nich tu slavil rozlučku se svobodou,“ řekl Blesk.cz Jára. Takové skupinky potkávají prodavači běžně, většinou si chtějí nakoupit na party pro ženicha či nevěstu. „Skupinka Němců byla oblečená v typických krojích a jeden z nich měl ženský kroj. Sháněl samozřejmě vycpávky v podobě ženských ňader,“ směje se bývalý prodavač a dodává: „Když pak zjistil, že jsou všechny drahé na to, že je má na jeden večer, tak jsem mu do výstřihu nacpal zmuchlané igelity a všichni spokojeně odešli.“

    Skupinka turistů sháněla umělá ňadra. Skupinka turistů sháněla umělá ňadra. | Profimedia

  • 4.Vibrátor na krtky

    Často lidé chodí do sexshopu pro zboží, které pak použijí na něco jiného, než pro co je původně určeno.

     

    „Jednou přišel pán, chtěl hodně silné, plastové vibrátory, ty nejlevnější,“ vypráví Katka. Zákazníkovi bylo jedno, zda mají vroubky nebo jakou mají barvu, i když se dívka snažila nabídnout mu lepší. „Nakonec z něj vypadlo, že ty vibrátory strká do země, protože to vyhání krtky ze zahrady,“ odhaluje Katka.

     

    Další zákaznice přišla koupit vibrační vajíčko. Nechtěla tím potěšit sebe, nýbrž manžela, ale v jiném slova smyslu. Vibrační vajíčko její manžel používá při chytání ryb, protože jemné vibrace prý lákají sumce.


    Největší sortiment kosmetiky v sexshopu představují lubrikační gely. „Občas si je u nás lidi kupovali na vlasy, protože se po jejich aplikaci lépe rozčesávají, jiní si lubrikant kupovali, aby s ním namazali vrzající panty,“ přibližuje další využití lubrikantů Jára. Dále rád vzpomíná na dvojici chlapců, kteří se rozhodli nakoupit co nejvíce erotických časopisů, aby mohli svému spolubydlícímu, který odjel na víkend pryč, vytapetovat celý pokoj.

    Skutečně krtka vyděsí vibrátor? Skutečně krtka vyděsí vibrátor? | Profimedia, Alexander Malachovský

  • 5.Umělecká vagina

    Přání mohou být různá. Jednou dorazila k Járovi do obchodu studentka z Japonska a v ruce svírala blok. „Nejdříve si vybírala malé anální kolíčky, které se navlékají na prsty, a pak řekla, že shání také umělou vaginu. Jenže tu si vybírala dost nestandardně. Trvala na tom, aby když ji postaví na stůl, stála, otvorem vzhůru, ale to moc nešlo, umělé vaginy jsou totiž dost měkké,“ popsal Jára.

     

    Nakonec studentka otevřela svůj blok a ukázala, že s erotickými pomůckami plánuje nafotit sadu uměleckých fotografií. Na jedné skice byla umělá vagina, ve které byly zapíchané vonné tyčinky.

    Kam se dají zapíchat vonné tyčinky? Kam se dají zapíchat vonné tyčinky? | Profimedia

  • 6.Reklamace filmu bez příběhu

    Občas se prodavači musí vyrovnat s reklamací a zvláštními dotazy. Járy se jednou zákazník zeptal, jakou má nosnost nafukovací panna. Bohužel výrobce opomněl tento parametr uvést.

     

    Jednou přišel na prodejnu reklamovat DVD muž, kterému vadilo, že pornofilm nemá žádný příběh.


    Někdy nemusí prodavač prohodit ani slovo. Járova historka dokazuje, že někdy skutečně nepoznáte, co lidé za dveřmi ložnice preferují: „Jednou přišel starší pán, co si koupil 88 videokazet. Navršil si je do komínku vedle mě na pult, a když jsem se podíval, měl tam úplně všechno – žádný styl, který by převažoval. Pak vytáhl obří tašku jednoho nejmenovaného obchodu s nábytkem a kazety si spokojeně odnesl. “

    88 videokazet ze sexshopu 88 videokazet ze sexshopu | Profimedia

     

     

  • 7.Štamgast

    V prodejně se občas vyskytoval i stálý zákazník, Jára ho pojmenoval Honzík. Jednalo se o muže na invalidním vozíku, který ale jezdil do obchodu masturbovat, zvláště pokud byla za pultem žena. Podle Jardy nebyl nijak nebezpečný, jen vždy dokázal personálu připravit skutečně perné chvilky.

     

    „V tu chvíli jsem ho vždycky vyhodil, problém byl, že on si vozík zabrzdil, tak to byla velká dřina,“ svěřuje se se zkušenostmi se štamgastem Honzíkem Jára. Nakonec se vždy situace vyřešila tak, že pokud byl Honzík na dohled, Jára schoval kolegyni do zázemí obchodu, a když Honzík viděl, že za pultem je muž, projel si obchod a zase odjel.

    Stálý zákazník způsobil personálu občas potíže. Stálý zákazník způsobil personálu občas potíže. | Profimedia

  • 8.Lubrikant na zmrzlině

    Pokud chcete prodávat v sexshopu, musíte projít vstupním školením. To zahrnuje ukázku sortimentu i po technické stránce, např. jak se v různých vibrátorech mění baterie. Podle Katky není nic horšího než prodavač, který neumí vysvětlit, jak se s čím zachází.

     

    Součástí školení je i ochutnávka lubrikantů. „Ano, ochutnávka,“ potvrzuje Jára. „Musíte vědět, jaké jsou příchutě – kromě těch klasických, jako jsou jahody, čokoláda, existují i různé kombinace, dokonce jsem slyšel o příchuti energy drinku. Některé jsou tak dobré, že byste si je klidně namazali na chleba,“ žertuje. A Katka dodává, že si lubrikanty občas lili na zmrzlinu z fastfoodu.

    Nabídka v sexshopech je velmi pestrá (ilustrační foto). Nabídka v sexshopech je velmi pestrá (ilustrační foto). | Profimedia, Alexander Malachovský

  • 9.Rady na závěr

    „Nejvíce mě mrzí, že naše společnost je stydlivá, sex je do určité míry tabu,“ říká Katka a vzpomíná na zhruba padesátiletou paní, která si přišla do prodejny pro svůj první vibrátor: „Bylo na ní vidět, že už po něm dlouho toužila, nechápala jsem, proč nepřišla dříve, proč si někdo odpírá něco, co chce a má to vlastně na dosah ruky.“

     

    Podle ní v sobě lidé často dusí své touhy, stydí se za ně, přitom může jít o zcela běžnou věc. „Lidé by měli být upřímní nejen mezi sebou, ale hlavně k sobě samotným a neměli by se bát přiznat si, co je láká. Neměli by se zdráhat své touhy realizovat,“ vzkazuje Katka.

     

    Jára to potvrzuje: „Chápu, že se dá spousta věcí koupit na internetu, ale to vlastně ani nevíte, co kupujete, co to vlastně umí. Rozhodující je to u erotické kosmetiky. Jahodových lubrikantů je několik, ale jen já vím, který chutná chemicky a další jak bonbon, takže vám na prodejně mohou poradit. Důležité je si ujasnit, co vlastně chcete,“ uzavírá student.

    Jára a Katka vzkazují: Nebojte se přijít do sexshopu. Jára a Katka vzkazují: Nebojte se přijít do sexshopu. | Alexander Malachovský, Archiv Járy