Státní podnik Povodí Moravy v souvislosti s táním monitoruje místa na vodních tocích, která mohou ucpat ledové kry. „Zásah si v Rožnově pod Radhoštěm vyžádal Hážovický potok,“ řekl mluvčí podniku Petr Chmelař.

Počasí zatím povodí komplikace nezpůsobuje, hladiny řek jsou nízko a zvyšují se jen mírně. Vyšší hladinu hlásí Malá Haná u Vyškova a také Rožnovská Bečva, obojí je ovlivněno ledy. Na očekávaný příliv vody v souvislosti s táním sněhu a deštěm je povodí připravené. Vodohospodáři už na začátku února začali preventivně snižovat hladinu Brněnské přehrady, snižuje se i hladina na Vranovské přehradě, podnik začal snižovat i hladinu na nádrži Bystřička. „Především ale monitorujeme průchod ledových ker, které se mohou nashromáždit a tok ucpat, čímž může dojít k vylití vody,“ řekl Chmelař.

Zaměstnanci povodí dnes spolu s pracovníky města zasahovali na Hážovickém potoku v Rožnově pod Radhoštěm v tamní části Tylovice. „Uvolňovali jsme tam kry, hrozilo vylití vody a potenciální škoda na majetcích,“ uvedl Chmelař.

Dvě aktuální riziková místa jsou podle mluvčího v Rožnově pod Radhoštěm na Rožnovské Bečvě u silničního mostu, druhé na Vsetínské Bečvě ve Vsetíně, kde se uvolnilo větší množství ker. Hladiny toků v celé České republice se budou podle meteorologů zvedat kvůli dešti a tajícímu sněhu i v následujících dnech, povodňové ohrožení se ale nečeká. Nadprůměrné teploty se očekávají do čtvrtka, rtuť teploměru vystoupá nad deset stupňů Celsia.