Stačilo vyplnit dotazník, přidat podpis a nechat si odebrat dva mililitry krve. Sotva se otevřely vstupy na zimák, zamířili ke stánku sdružení Znojemsko na dřeň první odvážlivci – Lukáš (22) a Pavel (28).

„Minule mi to nevyšlo, proto jsem dneska tady, abych vstoupil do registru. Sleduji příběhy nemocných holčiček ze Znojemska, chci pomoci. A mám radost, že akce našla odezvu právě ve Znojmě a u hokeje,“ svěřil se Blesku Lukáš Moravec, student vyšší odborné školy.

Kačka je bojovnice

Ve stánku sdružení Znojemsko na dřeň byla i Jaromíra Zeleňáková, příbuzná dvouleté Kačenky Michálkové, která onemocněla akutní leukémií a podstupuje chemoterapii v Klinice dětské onkologie v Brně.

„Kačka je velká bojovnice, držíme ji moc a moc palce. Nejen kvůli ní jsem se rozhodla pomáhat jako dobrovolnice. Až mi bude osmnáct, okamžitě se zapíšu do registru dárců kostní dřeně,“ řekla Blesku Jaromíra.

Také paní Simona (37) spojila povzbuzování hokejových Orlů s dobrou věcí. „Dozvěděla jsem se, že v našem příbuzenstvu máme onemocnění rakovinou prsu. Chci začít pomáhat lidem, nevím, kdy to budu potřebovat i já,“ prohlásila poté, co připojila svůj podpis do registru.

Podobnou motivaci projevila i Kateřina Moučková (18). „Studuji sociální činnost, takže vím, že pomáhat druhým je potřebné,“ řekla sympatická studentka.

Kampaň pro Nikolku zabrala, dárců přibývá

Potřebné dva mililitry krve odebírala příchozím vrchní sestra hematologicko-transfuzního oddělení nemocnice ve Znojmě Alena Voznicová. Kampaň, která se na Znojemsku rozjela od loňského podzimu po zveřejnění případu nemocné Nikolky Fajmonové, má podle jejích slov úspěch.

„Zájem se výrazně zvedl, denně přijde k zápisu do registru do nemocnice pět až šest nových zájemců. Je jen škoda, že nejprve se něco musí stát, aby se teprve ledy hnuly. Případně lidé zažili krutou osobní zkušenost v rodině či ve svém okolí,“ svěřila se Alena Voznicová.

Propagaci náboru nových dárců kostní dřeně sportovní akce výrazně pomáhají. Zaregistrovali se například fotbalisté druholigového Znojma, jejich kolegové z řad hokejových Orlů spolupracují se sdružením Znojemsko na dřeň už od loňska.

Fandové v úterý podpořili dobrou věc a dostalo se jim zasloužené odměny. Orlové totiž na ledě rozprášili soupeře z Lublaně 7:0 a postoupili do play off!

Fotogalerie
15 fotografií