Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi v práci „proflákali“ hodinu denně. Firmy stála zahálka 41 tisíc na osobu

Autor: Mii - 
3. března 2017
11:40

Že si zaměstnanec během své práce sem tam vyřídí svoji soukromou komunikaci, není nic neobvyklého. Málokdo si ale uvědomuje, že toto zneužívání pracovního času firmy stojí peníze, které ve výsledku mohou tvořit vysoké částky. Analýza společnosti truconneXion uvádí, že průměrný zaměstnanec tuzemských firem loni svému zaměstnavateli nicneděláním způsobil ztrátu 41 175 korun.

Každý zaměstnanec loni v průměru zneužil 61 minut pracovního času denně. Je to o tři minuty více, než předešlý rok. Při přepočtu na peníze to dělá 163 korun, meziročně o 14 korun více. Jedná se o částky, které zaměstnavatelé vynaložili na mzdách, aniž by byly podloženy reálnou prací.

„Loni firmy stálo měsíční zahálení jednoho zaměstnance v průměru 3431 korun, což v celoročním úhrnu představuje 41 175 korun. To je o 3616 korun více než v předchozím období. V průměru si tak loni každý administrativní zaměstnanec udělal bez svolení zaměstnavatele více než měsíční placenou dovolenou,“ shrnuje závěry analýzy Martin Hnízdil, manažer auditu ze společnosti truconneXion. Obdobná situace platí jak v podnikatelském, tak nepodnikatelském sektoru.

Zaměstnanci svůj čas nejčastěji zneužívali na sociálních sítích, zpravodajských portálech, pro soukromou online komunikaci a nákupy.

Pracovníky rozptylují hlavně mobily

Podle společnosti mohou za nárůst promrhaného času zejména chytré telefony s připojením k internetu, které svojí funkčností dokážou skoro nahradit tradiční počítač. Zaměstnavatel je navíc nekontroluje.

Anketa
Kolik hodin pracovní doby se věnujete nepracovním aktivitám?
počet hlasujících: 91
Anketa
Kolik hodin pracovní doby se věnujete nepracovním aktivitám?
Méně než hodinu.
45 %
Hodinku dvě.
28 %
Přes pět hodin.
20 %
Tři až pět hodin.
8 %
počet hlasujících: 91

„Z počítačů na mobil se přesunuje většina mimopracovních aktivit,
které zaměstnance rozptylují a zdržují od práce. Na firemním notebooku
si většina zaměstnanců Facebook spustit nedovolí, ale na telefonu
téměř každý. Firmy totiž monitorují hlavně počítače a mobilní zařízení
stojí mimo jejich zájem. To se ale začíná podstatně měnit,“ dodává
Martin Hnízdil.

Brzy proto může nastat situace, kdy budou zaměstnavatelé svým pracovníkům monitorovat i telefony. Cílem není nic jiného, než donutit pracovníka, aby se méně „flákal“. V současné době monitoruje telefony zaměstnancům jen 22 procent firem, ale číslo poroste.

djaba ( 5. března 2017 23:31 )

 I já mám možnost internetu v zaměstnání ,jenže mám tak nabittou šichtu ,že je mi on line u p***e .Ostatně na netu je všechno i nic ,takže zahálka je rovná návštěvě WC a shltnu sváču a astala wista , to na staříka v 58 létech ,je celkem hin.

kkkastr ( 3. března 2017 16:58 )

Přečti si něco o Bílé hoře kdo tam bojoval atd. Ale u tebe je to myslím to slavné podle sebe soudím ostatni co? Jsi lempl a myslíš že i ti další?

vojjaksvejk ( 3. března 2017 13:39 )

  V motovnách a supermarketech kde převážná část traví v otrocké práci 240 hidin / měsíc aby měli na jídlo a nájem za 14-16 tisíc hrubého kde 10 minut přestávka na záchod a nebo půlhodina oběd je problém to nevidím tak černě ))))

kkkastr ( 3. března 2017 13:29 )

Pište konkrétně, týká se do kanceláří, ale většina úředníků je stejně zbytečná, takže je tobjedn, dělat na ně musíme tak jak tak

ivoadler ( 3. března 2017 13:03 )

Ve fabrice, za volantem to neproflákají. Jestli to má být hodina, pak v kancelářích, školách to jsou hodiny dvě.

Zobrazit celou diskusi