Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Místo potápění boj o život. Rusa strhlo moře, nad vodou se udržel 24 hodin

Autor: nka - 
3. března 2017
13:50

Velké štěstí měl ruský turista, kterého při plavání v moři u thajského ostrova Phuket odnesl silný proud na volné moře. Po 24 hodinách hledání, když už jeho blízcí ztráceli naději, muže v moři našla pobřežní hlídka. Ve vlnách se neutopil díky tomu, že se celou dobu držel potápěčské bóje.

Devětačtyřicetiletý Rus a jeho tři přátelé trávili dovolenou na thajském ostrově Phuket. Ve čtvrtek ráno si vzali potápěčské masky, trubice a ploutve a vyrazili šnorchlovat. Náhle se ale dostali do silného vodního proudu, který je v moři roznesl na různé strany.

Třem z nich se podařilo z proudu vyplavat a s pomocí místních rybářů se dostat na břeh. „Dmitrije Somova nenašli. Jeho přátelé se tak obrátili na pobřežní policii a na velvyslanectví a poté začala záchranná operace,“ sdělil agentuře RIA Novosti ruský konzul v Bangkoku Vladimir Sosnov.

Somova hledala celý den až do setmění jak pobřežní policie, tak i dobrovolníci z řad ruských turistů a místních obyvatel. V pátrání pokračovali druhý den po rozbřesku. „Před půl hodinou mi zavolala policie. Nejdřív mi oznámili, že našli tělo ruského turisty. Najednou ale policista v telefonu zakřičel: Ne, je živý!,“ popsal v pátek ráno ruský konzul s tím, že muž se celých 24 hodin udržel nad vodou díky bóji, kterou na hladině nechali potápěči.

„Je to silný chlap“

„Cítí se výborně. Když byl na lodi záchranářů, najedl se a napil, takže se vzchopil,“ řekl serveru Life.ru Igor Potasov, který na Phuketu pracuje. „Přijela jeho manželka, předpokládám, že ho odvezla do hotelu. Zdravotně je pořádku. Je to silný chlap,“ dodal.

 „Chtěl bych jménem velvyslanectví vyjádřit hluboký vděk všem, kdo se na záchranné operace podíleli. Obvykle v případě zmizení člověka v moři úřady zahájí pátrání až po 12 hodinách, v tomhle případě ale hledání začalo ihned poté, co jeho přátelé zmizení nahlásili,“ zdůraznil konzul.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi