Pomohou jim k tomu umělohmotné mikrokorálky. Nezhoubné zvětšení prostaty je nejčastějším mužským urologickým onemocněním. Přichází s věkem, určité příznaky má až 13 % chlapů ve věku 40 až 49 let a po 70. roce života jím trpí už 90 % mužů!

Řeší se obvykle léky, mnohdy je však nevyhnutelná operace. Ta však může kromě dlouhého a bolestivého hojení přinést i inkontinenci a poruchu erekce. Problém se navíc může vrátit.

Operaci však může nahradit nová léčebná technika. Jde o tzv. embolizaci (vyřazení části cévního řečiště z krevního oběhu – pozn. red.), při níž se do cév v okolí prostaty injekčně vpraví plastové mikrokorálky, které zablokují příliv krve do prostaty, zbaví ji tak přebytečného kyslíku a způsobí její zmenšení.

Lékaři v Portugalsku už ji úspěšně testovali na tisícovce mužů! „Je stejně, možná dokonce více efektivní než operace. Jsem přesvědčen, že do pěti let se bude používat jako standardní způsob léčby a invazivní zákroky už nebudou potřeba,“ tvrdí lékař a jeden z šéfů studie Joao Martins Pisco z nemocnice St. Louis v Lisabonu.

Nová metoda léčby prostaty
Autor: infografika Blesku

Názory lékařů

Jde o radiologickou metodu embolizace prostatické arterie (uzavření přívodné tepny pro prostatu). Jde o relativně novou metodu, její autoři referují relativně slibné výsledky. Optimistické závěry, že do 5 let nahradí operační řešení, je nutné brát s rezervou, stále není dostatek kvalitních prací na dostatečném počtu pacientů a chybí i srovnání dlouhodobých výsledků se standardním operačním výkonem.

MUDr. Aleš Petřík, urolog, Nemocnice České Budějovice

Takzvaná embolizace prostatických arterií je dosud experimentální metodou léčby nezhoubného zvětšení prostaty a v České republice byla přestavena v posledních letech. Zatím byla tato léčba zavedena pouze na několika pracovištích. Z dostupných informací ze zahraničních prací má tato metoda příznivý efekt na zlepšení proudu moči, zmírnění obtíží při močení a zmenšení množství zbytkové moči v měchýři, je-li příčinou těchto potíží zvětšená prostata. Metoda je vhodná i pro pacienty s vyšším rizikem komplikací při běžném operačním výkonu na prostatě. Nemáme však dosud výsledky dlouhodobého sledování pacientů po tomto výkonu, jelikož se jedná o metodu novou. Každý člověk je jiný, a proto i pro každého pacienta může být vhodný jiný způsob léčby. Z tohoto důvodu je třeba vždy provést řádná vyšetření a řídit se pak doporučením urologa. 

Člen České urologické společnosti MUDr. Ivan Trávníček z Urologické kliniky FN Plzeň

Myšlenka uzavřít cévy není nová, v medicíně se používá při ošetřování různých krvácejících nádorů, mozkových cévních výdutí již nějaký čas. Chemické látky - embolizační směsi nebo různé částečky určené k uzávěru cév se vpraví na cílené místo pomocí katétru, zavedeného v oblasti třísla, loketní jamky nebo jinde přes kůži do cév a jimi pod kontrolou rentgenu na cílové místo, kde se vypustí do příslušné cévní větve, kterou uzavřou. To vyvolá zástavu průtoku krve a dle rychlosti a rozsahu uzávěru v podstatě infarkt dané tkáně, která odumře nebo její atrofii. V prvé řadě je třeba podotknout, že metoda není určena pro maligní nádorová onemocnění prostaty, ale pouze pro benigní zvětšení prostaty, kde nádor byl vyloučen nebo se na základě nálezů z různých vyšetření nepředpokládá. Jinak k úplnému zhodnocení metody samotné budou zapotřebí ještě dlouhodobé výsledky studií, výhodou je menší invazivita metody (není třeba anestezie), a zátěž bývá menší než u chirurgického řešení, což je výhoda u starších pacientů s mnoha přidruženými chorobami, kteří operační léčbu podstoupit nemohou a donedávna byli odkázáni na trvalé zavedení cévky a teprve v poslední době se objevují nové alternativy a to i u nás. I když jisté úspěchy byly zaznamenány, zlatým standardem tak zůstala léčba operační. S bezmezným sdílením optimismu prof. Pisca bych byl proto zatím opatrný. Odpověď dají dlouhodobé výsledky.

MUDr. Zdeněk Otava, Urologická klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Co je předstojná žláza?

Prostata neboli předstojná žláza je orgán, v němž se tvoří a skladuje prostatický sekret, který je součástí ejakulátu. Umístěna je nad pánevním dnem mezi močovým měchýřem a močovým svěračem, napojena na chámovody a semenné váčky. Nervy a cévy v blízkosti prostaty ovlivňují kvalitu ztopoření penisu.

  • Zvětšená prostata = nejčastější urologické onemocnění u mužů (věk obvykle 40+). Negativně ovlivňuje kvalitu života mužů.

  • Nezhoubné zvětšení prostaty: Prostata mladého muže má obvykle rozměry 4 x 3 x 2 cm a váhu 30 – 40 g. Věkem se vlivem testosteronu zvětšuje (v extrémech až na 200 g), rostoucí žlaznaté buňky utlačují močový měchýř (nutkání na častější močení) a uzavírají močovou trubici (obtížné močení, neúplné vyprazdňování měchýře).

Muže kromě prostaty můžou pěkně potrápit i erektilní dysfunkce. I ty se ale dají řešit! Třeba pomocí implantátu.

Video
Video se připravuje ...

Jak funguje penilní implantát? Jednoduchá pomůcka dopomůže penisu k erekci! Iscare

Fotogalerie
4 fotografie