Bezpilotní raketoplán Orbiter K1 Buran byl chloubou Sovětského svazu. Jeho vývoj trval deset let a spolupracovaly na něm stovky sovětských výzkumných a konstrukčních ústavů. SSSR vývoj raketoplánu stál podle odhadu New York Times 14 až 16 miliard rublů ročně. Předpokládalo se, že raketoplán bude létat do vesmíru asi čtyřikrát ročně, nakonec ale absolvoval pouze jeden zkušební let. 

Buran se podíval do vesmíru 15. listopadu 1988. Raketoplán dlouhý 36 metrů, s trupem o průměru 5,6 metru a rozpětím křídel 24 metrů měl ve vesmíru strávit tři dny, nakonec ale přistál po dvou obletech Země, které trvaly přibližně tři hodiny. Let byl plně automatický, tedy zcela bez posádky.

„Úspěšný zkušební let sovětského raketoplánu otevírá sovětské kosmonautice zcela nové možnosti. Stroj je schopen pojmout deset kosmonautů a díky své operativnosti může plnit složitější úkoly než klasické jednorázové kosmické lodi. Ve spojení s nosnou raketou Eněrgija a orbitálním kosmickým komplexem Mir mají sovětští vědci k dispozici ucelený komplex kosmické techniky, jehož funkce a možnosti prokáže již blízká budoucnost,“ psala tehdy Československá tisková kancelář a blahopřejné telegramy do SSSR zaslali i generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš a prezident ČSSR Gustáv Husák.

Raketoplán už ale žádnou další slávu nezažil. V roce 1989 se na hřbetu letounu Antonov An-225 ukázal na aeroshow v Paříži a následně přistál i na letišti v Praze. Poté skončil v hangáru na kosmodromu Bajkonur a po rozpadu SSSR v roce 1991 připadl spolu s celým kosmodromem do vlastnictví Kazachstánu. Od té doby tu chátral až do května 2002, kdy se při bouři propadla střecha hangáru a raketoplán i nosná raketa byly zničeny.

Podle Buranu byly montovány i další dva raketoplány – Orbiter K2 Ptička a Orbiter K3 Bajkal. Ptička byla dokončena na přibližně 95–97 %, Bajkal zhruba na 30–50 %. Bajkal zůstal ve vlastnictví Ruska a Ptička stejně jako Buran připadla Kazachstánu. Téměř dokončený raketoplán doposud chátrá v jednom z hangárů na Bajkonuru. Na jeho snímky se můžete podívat v galerii pod článkem.

DALŠÍ OPUŠTĚNÁ MÍSTA NAJDETE ZDE>>
Fotogalerie
29 fotografií