Hinduistický chrám se nachází v indickém městě Rišikeš, které leží na břehu řeky Gangy na úpatí Himaláje. Před 50 lety platilo Maharišoho centrum za hlavní město meditací a hledat duchovno se sem vydávaly i světové celebrity.

Mahariši Mahéš Jógi začal vyučovat transcendentální meditace v polovině 50. let a v roce 1959 tuto techniku přivezl do Spojených států. Boom jeho hnutí však zažilo až v roce 1968, kdy jeho hlavní sídlo v Indii navštívili Beatles nebo zpěvák Rolling Stones Mick Jagger. Transcendentálním meditacím poté propadly i další celebrity (mimo jiné skupina Beach Boys, herec Clint Eastwood nebo režisér David Lynch) a s nimi i desetitisíce lidí na Západě.

Beatles se s Maharišim seznámili v roce 1967 a o rok později přijali pozvání a přijeli sem na návštěvu. Zpěváci tu strávili po boku svého duchovního učitele dva měsíce. Jeho učení propadly zejména George Harrison a John Lennon, pak ale přišlo kruté vystřízlivění. 

„Mahariši strávil noc se zdravotní sestrou, která přijela do kurzu společně s Beatles. Jako svatý muž měl být přece v celibátu. Když se Lennon dozvěděl, co se stalo, žádal po Maharišim vysvětlení. Ten se však jen vykrucoval. Lennon byl tak šokovaný a rozčarovaný, že z ašramu okamžitě odjel a příběh dokonce přetavil v píseň,“ zavzpomínal pro reportéra Českého rozhlasu někdejší Maharišiho žák. Onou zmiňovanou písní je Sexy Sadie, ve které Lennon zpívá: „Sexy Sadhu, co jsi dokázal? Dělal jsi ze všech jen blázny.“

Beatles dali Maharišimu sbohem, sláva mu ale zůstala. Guru vybudoval meditační sídla po celém světě a před smrtí měl jmění v hodnotě 700 miliónů dolarů. Na Rišikeš ale zanevřel a chrám už nejméně 20 let chátrá. Stal se poutním místem nadšencům a cestu si sem našli i graffiti umělci, kteří ho vyzdobili kresbami se spirituálními prvky. Na snímky z místa se můžete podívat v galerii pod článkem.

DALŠÍ OPUŠTĚNÁ MÍSTA NAJDETE ZDE>>
Fotogalerie
29 fotografií