Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Turecko přiživuje roztržku s Nizozemci. Předvolalo si velvyslance

Autor: mah, ČTK - 
13. března 2017
11:10

O víkendu Nizozemsko nepustilo na své území dva turecké ministry. Turecko si tak v pondělí předvolalo nizozemského velvyslance. Zároveň zaslalo dvě protestní nóty do Haagu. V první si stěžuje na zacházení s tureckou ministryní, která byla v sobotu nizozemskými úřady vyhoštěna ze země. Ve druhé si Ankara stěžuje na zásah Nizozemska proti lidem, kteří v Rotterdamu demonstrovali na podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informoval o tom server listu Hürriyet. 

Nizozemsko o víkendu označilo tureckou ministryni pro záležitosti rodiny Fatmu Betül Sayan Kayaovou za nežádoucí osobu a eskortovalo ji do Německa, odkud přijela.

Kayaová se chystala v Rotterdamu promluvit k členům místní turecké komunity a přesvědčit je, aby v dubnovém referendu o změnách turecké ústavy hlasovali pro posílení pravomocí hlavy státu. Ještě předtím nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Mevlütu Çavuşogluovi.

V jedné z nót zaslané do Haagu protestuje Ankara proti údajně nepřiměřenému zákroku nizozemské policie proti davu příznivců tureckého prezidenta Erdogana, který se v neděli sešel před budovou konzulátu v Rotterdamu. Protestující po policistech házeli kamení i zápalné láhve.

Erdogan už o víkendu postup nizozemských úřadů - stejně jako dříve v podobné situaci těch německých - přirovnal k „nacismu a fašismu“. Nizozemsko se podle něj chová jako „banánová republika“. Nizozemský premiér Mark Rutte odmítl, že by se jeho země mohla Turecku za jednání omluvit. Omlouvat by se podle něj měla spíše Ankara.

V Turecku se referendum o ústavních změnách koná 16. dubna, v Nizozemsku už tuto středu budou parlamentní volby.

Podívejte se, jak ostré byly nepokoje v Rotterdamu:

agfor ( 13. března 2017 18:20 )

Kde jsou ty doby, kdy Turci dostali u Vídně po hubě a byl od nich pokoj.

TrojanSlovakia ( 13. března 2017 14:53 )

Každá krajina má právo zakázať vstup politikom na svoje územie, ak to považuje za nevhodné. Už vidím akoby diktátor Erdogan vítal Grékov na rozdelom Cypre, alebo keby chceli uctiť genocídu na Grékoch falošným akože demokratickým Ataturkom - zakľadateľom Turecka. Slovensko raz otočilo aj maďarského prezidenta na moste a zakázalo mu vstup, lebo čas aký si zvolil bol nevhodný a nešlo o súkromný výlet. Aj v rámci EÚ krajina môže zakázať vstup politikom.

hanka666 ( 13. března 2017 12:54 )

A kdy nastane náš exodus a kde???? půjdeme??? Na jih to nejde, na západ taky ne, na sever taky ne. Takže učme se rusky.

hanka666 ( 13. března 2017 12:44 )

EU je banda dementů.Pose.re na co sáhne. Vražda při puči v létě na Erdogana nevyšla, Erdogana varovalo Rusko. Platit se Merkelové nechce. A v Evropě je několik milionů Turků, kterých se Evropa není schopna zbavit. Bumerang. Tady bude ještě veseloooooo. A Turci chtějí peníze, jinak......

Zobrazit celou diskusi