„Dříve, než se přesunul do věhlasné Továrny, tvořil strýc doma. Jako malé dítě jsem se svými sourozenci chodil na návštěvu. Viděl jsem, jak Andy pracoval. Byl vždy velice soustředěný, i když kolem něj pobíhaly děti. Přišlo nám to zajímavé, ale tehdy jsme ještě vlastně nevěděli, co dělá,“ začal s úsměvem své vyprávění v Galerii GOAP James Warhola, synovec slavného umělce.

Po nějaké době už Andymu práce z domova nestačila. Obrazy byly stále větší, a tak potřeboval studio. Také tam James chodil pomáhat. Naučil se, jak správně natahovat plátno a získal mnoho dalších cenných zkušeností.

Miloval obyčejné věci

„Nikdy nevypadal, že by si sám sebou nebyl jistý. Věděl, co dělá. Navzdory prvním neúspěchům se nevzdal, neustále nacházel zálibu v obyčejných věcech. Pamatuji si, jak jednou otevíral dopis, na kterém byla dopisní známka. Líbila se mu, protože podle něj byla zajímavá, a nechal si ji,“ řekl James.

Prahu navštívil synovec Andy Warhola James, rozpovídal se o fenomenálním umělci.
Autor: Martin Přibyl

Malý synovec měl neustále o Andyho práci velký zájem. Umělec si tyto chvíle užíval. James Warhola chtěl být už od malička také ilustrátorem. Sám prohlašuje, že Andy Warhol byl jeho vzorem.

„On to věděl. Chodil jsem pak do stejných škol jako on. Většina lidí si mě s Andym nikdy nespojovala, bylo to díky tomu, že si ze svého příjmení odebral koncové „a“. Nechtěl jsem dělat pop-art, chtěl jsem dělat něco svého. Začal jsem pracovat na knihách pro děti, věnoval jsem se také ilustracím science fiction a fantasy. Mám za sebou dlouhou ilustrátorskou kariéru,“ prozradil James Warhola.

Prahu navštívil synovec Andy Warhola James, rozpovídal se o fenomenálním umělci.
Autor: Martin Přibyl

Andy chtěl, aby James fotil

Sám Andy původně po Jamesovi chtěl, aby se začal věnovat fotografii. Svět ilustrátorství byl podle něj v dobách jeho pozdější tvorby na ústupu.

„Během mé cesty k umění mě rodina podporovala. Zajišťovala mi umělecké vybavení. Nikomu u nás nevadilo, že bych se měl stát umělcem. To mě velmi podporovalo. Mám dceru, která se také zajímá o umění, tak uvidíme, třeba rodinná tradice bude pokračovat,“ vysvětlil s úsměvem význam Andyho Warhola pro život dalších členů rodiny James.

Slovanské kořeny si uvědomoval

Rodina Warholových je původem z východní části Slovenska. Od své babičky se James dozvěděl, že kořeny pocházejí z Československa, během života ve Spojených státech amerických však šlo o vzdálený odkaz. U Warholových doma se Československu říkalo „stará země“.

Prahu navštívil synovec Andy Warhola James, rozpovídal se o fenomenálním umělci.
Autor: Martin Přibyl

„Mé nejoblíbenější dílo jsou slavné malby Flower z roku 1964, podle mě jsou nejkrásnější. Andy dělal také obrazy, které byly trochu znepokojivé. Vytvářel například katastrofická vyobrazení mrtvých těl. Pro mě to nebyla krása, nechtěl bych to mít doma, ale své sdělení to bezesporu mělo,“ uzavřel vyprávění o své rodině James Warhola, který poté vyrazil obdivovat krásy Českého Krumlova.

Výstavu „Warhol/Warhola“ stále naleznete v Galerii GOAP. Expozice mapuje přerod slavného umělce. Vyobrazuje nově spoustu soukromých fotografií, které nechávají nahlédnout do dříve neznámého neveřejného života tohoto fenomenálního autora obrazů, obalů gramofonových desek hudebníků a spousty dalších děl.

Podívejte se na návštěvu Jamese Warholy v Praze a výstavu děl jeho strýce:

Fotogalerie
50 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Výstava Andyho Warhola v Praze se rozšířila o rodinné dokumenty. Daniel Vitouš