Stadion bude vyprodaný, zástupci opavského klubu snížili z bezpečnostních důvodů kapacitu o 1700 míst.

„Dosavadní zkušenosti s fanoušky obou klubů, analýza zjištěných informací i předchozí incidenty řadí tento zápas mezi rizikové,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Dodala, že nasazeni budou policisté pořádkové i dopravní policie, kriminalisté, specialisté z antikonfliktního týmu či policisté speciální pořádkové jednotky.

Technický ředitel opavského klubu Jaroslav Rovňan řekl, že po snížení kapacity zůstalo pro příznivce Baníku 340 vstupenek, před stadionem proto nejsou vyloučeny násilnosti. „Tyto informace se k nám dostaly. Opatření mimo stadion, kde se mohou shromáždit lidé bez vstupenky, je ale v kompetenci policie,“ řekl.

Video
Video se připravuje ...

Baník, pi*o! Ostravští fanoušci v euforii před olomouckým stadionem po výhře nad Sigmou Olomouc Květoslav Šimek (Sport)

Sektory domácích fanoušků jsou vyprodané. „Z důvodu bezpečnosti byla kapacita Městského stadionu snížena na 5690 míst. Uzavřena zůstane jedna tribuna za brankou,“ vysvětlil Rovňan. Upozornil také na důkladné kontroly návštěvníků, jimž budou při příchodu odebrány nebezpečné předměty a pyrotechnika. „Stadion otevřeme 90 minut před zápasem,“ dodal.

Baník Ostrava jakožto hostující klub nemá žádný nástroj k ovlivnění bezpečnosti na stadionu nebo v jeho okolí. „Klub s fanoušky dlouhodobě komunikuje. Před tímto zápasem je komunikace ještě intenzivnější. Máme pochopitelně eminentní zájem na tom, aby se zápas obešel bez jakýchkoliv excesů. Na naše fanoušky se snažíme apelovat, aby se řídili pokyny pořadatelů a Policie ČR,“ řekl Marek Lorenc z tiskového oddělení Baníku.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se na choreo fanoušků Baníku v zápase s Brnem Květoslav Šimek (Sport)

Město varuje občany

Město vyzvalo občany, ať v okolí stadionu neparkují auta. „Doporučujeme všem majitelům vozidel, kteří parkují poblíž stadionu či městských sadů, aby v sobotu 18. března 2017 zaparkovali svá auta buď mimo tuto oblast, nebo je mohou výjimečně zaparkovat v areálu Magistrátu města Opavy na Krnovské ulici,“ píše město na svém Facebooku a webu.

Žádost končí prosbou, aby lidé dodržovali pokyny policie v této oblasti. Opava v roce 2009 při pohárovém zápase těchto klubů zažila hromadné bitky. Ještě hůře skončilo derby v roce 2004, kdy bylo zraněno osm policistů a desítky dalších osob. 

Fotogalerie
9 fotografií