Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

EU používá dotace jako nátlak na Česko, tvrdí Mach a fandí Trumpovi

Autor: Tomáš Polák - 
29. března 2017
05:02

Česká republika by si měla vystačit s vlastními prostředky a neměla by spoléhat na Evropskou unii. Nutná je také finanční investice do vlastní armády. Ve Studiu Brusel to řekl dlouhodobý kritik Evropské unie europoslanec Petr Mach (Svobodní občané). Ten na rozdíl od většiny svých českých kolegů otevřeně podporuje amerického prezidenta Donalda Trumpa. Před volbami si na něj dokonce vsadil.

Na Trumpa si Mach vsadil dvakrát tisíc korun. „V obou případech jsem vyhrál,“ pochlubil se. „Pro mě Clintonová představovala pokračování nešťastné politiky, která vedla i k migrační vlně, kterou máme v Evropě. To byly pořád intervence v Libyi, v Afghánistánu, které nevedly k ničemu dobrému,“ myslí si Mach. Podle něj intervence v Libyi sice sesadila diktátora Muammara Kaddáfího, ale teď tam místo něj vládne chaos a narůstá tzv. Islámský stát. „Pokud jde o ekonomiku, tak recepty Clintonové vedly k tomu, že skutečně americká ekonomika začala upadat,“ řekl také.

Podle Macha také Trump rozhodně nepředstavuje hrozbu pro Evropu, jak například prohlásil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Pro Evropskou unii jako byrokratický moloch může být Trump hrozbou, samozřejmě Trump není hrozbou pro Evropu,“ upřesnil. Donald Trump znervóznil evropské spojence, když označil NATO za zastaralé. Není jisté, zda by v budoucnu Spojené státy bránily státy, které neplní své finanční závazky. Slíbenou částku – tedy dvě procenta HDP – neodvádí do rozpočtu aliance ani Česko.

„Nevíme, kdo nám pomůže“

„Zájmem České republiky je utužovat tuto alianci, která asi není dokonalá, ale samozřejmě máme oprávněné obavy, že kdyby přišel útok na ČR, tak máme problém se bránit sami,“ poznamenal Mach. Zda by mohl být ale Trump hrozba v tom, že v případě potřeby nevyšle americké jednotky, Mach přímo neřekl. „My nevíme, kdo nám pomůže, my taky nevíme, komu budeme pomáhat my. To nikdy nevíte u žádné aliance,“ řekl Mach, podle kterého by Česká republika měla investovat do vlastní armády. „Musíte stále myslet i na to, že nám nikdo nepomůže,“ dodal.

Petr Mach patří k dlouhodobým kritikům Evropské unie. Když si Velká Británie odhlasovala brexit, neskrýval své nadšení. „Brexit je naděje pro demokracii,“ hlásal tehdy. I proto by byl sám nejraději, kdyby přišel i tzv. czexit. Ztráty hlavní výhody Evropské unie – volného obchodu – se nebojí. Ideál spolupráce pak europoslanec vidí v Evropském sdružení volného obchodu, kde je momentálně Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko. „Oni spolu mají volný obchod, může se tam cestovat pouze na občanku nebo na pas a nemají žádný parlament, jako je tato budova, kde by vzájemně přehlasovávali, oni nemají nic jako složitý byrokratický rozpočet a rozdělování dotací, tam si každý hospodaří se svým,“ uvedl Mach.

Dotace jako pomoc, nebo nátlak?

Česká republika patří ke členským státům Unie, které z rozpočtu EU dostávají více, než kolik do něho přispívají. Ročně je to zhruba třikrát tolik. Z rozpočtu Česká republika čerpá prostředky na projekty ve svých regionech, jako je například modernizace infrastruktury nebo financování inovativních a technologických projektů. Podle Macha ale Evropská unie není jenom o rozpočtu.

„Někdo může říct, že jiní daňoví poplatníci z Německa přispívají na nějaké naše, v uvozovkách, projekty, ale nic z toho není zadarmo. Samozřejmě že Německo používá tyhle dotace jako docela silný tlak a páku, když říká: vy nebudete přijímat migranty, které jsme vám nařídili si přerozdělit, tak vám seškrtáme ty dotace,“ řekl Mach, podle kterého se tak v konečném důsledku vyplatí si hospodařit pouze s vlastními prostředky a nespoléhat na nikoho jiného. „Oni používají tyto peníze jako nátlak,“ dodal.

Mach patří v Evropském parlamentu spíše k černým ovcím. Nepůsobí v žádném výboru a podle bruselského analytického střediska VoteWatch Europe je celkem 543. z celkového počtu 751 poslanců, co se hlasování týče. Drtivá většina poslanců tak chodí na hlasování častěji než on. V listopadu se Machovi narodil syn Jonáš. I o zvládání svých nových rodičovských povinností se ve Studiu Brusel rozpovídal.

Proč Petr Mach nepůsobí v žádném výboru? A proč chce rezignovat na post europoslance? Podívejte se na celý rozhovor:

Video  Trump hrozba není a Česko by mělo vystoupit z EU, míní europoslanec Mach.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...


mpixel ( 30. března 2017 00:36 )

doporučuji Vám pročíst si tento blog: http://fajn7.blogspot.cz/2016/12/konflikt-na-ukrajine.html

mpixel ( 30. března 2017 00:33 )

Diagnóza pro psychiatra budete nejspíš vy. Klausův doživotní nohsled ? To víte od kud?

klara23_ ( 29. března 2017 11:37 )

Mach je skutecne diagnoza pro psychiatra; Klausuv dozivotní nohsled a řitolez, ktery se drzi urputne temat, ktery vedou nutne ke krachu, bez vyhlidky na jakykoli polit. uspech, porad dokola; ztroskotanec, ktery sbira paberky tech nejhloupejsich lidicek, kterych nastesti neni tolik, on si v tom snad libuje, byt outsider, nebo je to jeho nekym placene "poslani" delat krovi s populistickymi protizapadnimi pseudotématy.

sairait ( 29. března 2017 09:39 )

a není sám, my co jsme volili a zase budem volit zemana, jsme také pro čínu a rusáky, jo a ještě chceme vystoupit z EU

bizon_pepa ( 29. března 2017 08:18 )

Aha,mně ten můj dotaz nepřipadal nijak složitý. Zkusím to zjednodušit, aby tě to nemátlo. Vůbec nemluvím o tom, kdo ten dluh udělal. Nelze ho totiž přičíst ani obamovi, ani trumpovi, ani clintonovi, ani bushovi.... Když se ale dozvíme v jakém je poměru např. k zahraničnímu obchodu,tak uvidíme jestli je špatný. Možná tě zmátlo, že mě zajímalo, jak to vychází u nás. Myslím ale, že ne moc dobře. Spíš hůř.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa