Fotografie dívenky se v sokolovském muzeu objevila před pěti lety. V krabici od bot ji sem donesli pozůstalí po Václavu Němcovi, místním spisovateli. „V roce 1985 publikoval knihu, ve které píše o koncentráku ve Svatavě. Zmínil se v ní i o třech dětech, dvou chlapcích a jedné dívce. V krabici jsme přitom našli fotografii holčičky, kterou pan Němec odněkud přefotil, není totiž originál, se Svatavou ale zřejmě nesouvisí,“ vypráví ředitel Muzea Sokolov Michael Rund, který poté rozjel velké pátrání.

Napsal stovky emailů a na internetu strávil desítky hodin. Tu samou fotografii přitom viděl i na několika amerických serverech, a dokonce měla být vystavená ve francouzském vojenském muzeu.

Video
Video se připravuje ...

Pátrání po dívence z koncentráku: Babatelé z Česka mají jen 72 let starou fotku Blesk TV

„Víme, že dívka by měla být Francouzka a že fotka byla pořízena v Praze v roce 1945. Z jejího vězeňského čísla, které je příliš dlouhé, nám ale v Osvětimi zjistili, že mělo patřit muži,“ dodává Rund. Badatelé narazili ještě na jednu fotku, publikovanou ve francouzské knize nazvané Mauthausen, na které je podobné děvčátko.

To zachytily foťáky amerických vojáků během osvobození. „Ihned jsme muzeum v Mauthausenu, kde byl rovněž koncentrák, kontaktovali. Snad nám pomohou zjistit, co je to za dívenku, nebo kdo ji vyfotil,“ uzavírá nadějně Rund.

Lovci pokladů se stále snaží najít nacistický vlak plný zlata. Dron natočil práce při jeho vykopávání!

Video
Video se připravuje ...

Dron natočil práce při vykopávání nacistického vlaku. Youtube.com

Fotogalerie
5 fotografií