V sezóně praská ve švech díky mixu požitkářsky laděných rekreantů, davů turistů zastavujících se tu během okružní plavby na výletních lodích a flámujících nadšenců užívajících si noční divoké párty na plážích. Mykonos ale nabízí spoustu zajímavých míst a aktivit nejen pro milovníky večírků a diskoték.

Řecká mytologie a slavný pelikán Pétros

Podlé řecké legendy, byl Mykonos pojmenovný podle jeho prvního panovníka, Mykonse, syna boha Apolla a místního hrdiny. Praví se také, že byl tento ostrov dějištěm velké bitvy mezi Diem a Titánem a místem, kde Herkules zabil nepřemožitelné obry tím, že je vylakál mimo ochranu hory Olymp. Současným patronem ostrova není ale překvapivě žádný řecký bůh či hrdina, ale pelikán. Toho našel zraněného v roce 1958 místní rybář na pobřeží, povedlo se mu ho zachránit a postupně ochočit. Dostal jméno Pétros a brzy se stal miláčkem turistů a později také jedním ze symbolů ostrova. Nelítostný osud jej ale dohnal a v prosinci roku 1985 ho srazilo auto. Jeho vycpané tělo si můžete prohlédnout v Muzeu lidové kultury a umění nebo navštívit jeho následovníka, Pétrose II.

Autor: Firo tour

Kouzlo mykonské architektury

Větrné mlýny jsou definujícím prvkem mykonské krajiny. Jsou rozesety po celém ostrově, ale nejvíce se soustředí v hlavním městě Chora. Nejznámější z nich, mlýny Kato Mili, stojí v řadě na kopci nad městem a využívají sílu prudkého severního větru. Starodávné mlýny, zastřešené dřevem a slámou, byly postavené v 16. století Benátčany k mletí mouky a v nezměněné podobě spolehlivě sloužily až do začátku 20. století. Spousta mlýnů byla přebudována na malé domečky pro místní obyvatele, ale také na trezory ukrývající důležité mykonské dokumenty. Dalším charakteristickým rysem místní architektury jsou bílé vápenné zdi kontrastující s modrými dřevěnými dveřmi a okenicemi. Ty jsou typickým příkladem kykladské architektury, kterou se proslavil i legendární ostrov Santorini. Ulice mykonských měst tvoří bílomodrá bludiště, ve kterých se moc rádi dobrovolně ztratíte.

Autor: Firo tour

Sněhobílý kostel, romantický starý maják i Malé Benátky

Ostrov Mykonos se kromě malebnosti místní krajiny a architektury pyšní i několika výjimečnými turistickými památkami. Jednou z nich je určitě kostel Panagia Paraportiani, který je složený ze čtyř samostatných kostelíků spojených bílými zdmi k sobě. Tvoří tak podstavec kostelíku pátému, který je postavený na jejich vrcholu. Není asi překvapením, že je tento kostel jednou z nejbizarnějších církveních památek v Řecku. Za návštěvu určitě stojí také maják Armenistis, postavený na severovýchodním pobřeží 7 kilometrů od hlavního města. Tento maják z roku 1891 je 19 metrů vysoký a nabízí nádherný výhled na úžinu oddělující Mykonos od ostrova Tinos. V samotném městě Chora je potom nejnavštěvovanější čtvrtí Mikri Venetia, neboli Malé Benátky. Romantické křivolaké budovy, omývané bouřlivými vlnami, původně patřily bohatým obchodníků a námořníkům, o kterých se kvůli jejich hlubokým sklepům ukrytých pod mořskou hladinou říkávalo, že jsou piráti a v těchto sklepních jeskyních ukrývají naloupené bohatství. Dnes je čtvrť plná luxusních butiků, originálních obchůdků, galerií a příjemných tavern, barů a kaváren.

Plavba lodí na posvátný ostrov Délos

Délos je nejen místem, kde se podle řeckých mýtů narodila dvojčata Apollón a Artemis, ale také významným náboženským centrem starověkého Řecka, bývalým srdcem Athénského námořního spolku a jeho pokladnicí. Ostrov je nesmírně bohatý na antické, ale i předantické památky, díky kterým se zařadil do seznamu světového dědictví UNESCO. Největší zajímavostí je Lví terasa, tvořená řadou mramorových lvů střežících tzv. Posvátnou cestu. Dále tu najdete úžasné mozaikové podlahy, kamenný divadelní amfiteátr či falickou sochu boha Dionýse, patrona plodnosti, úrody a vína.

Autor: Firo tour

Nezaměnitelnou atmosféru oblíbeného ostrova Mykynos si můžete vychutnat na některém z našich skvělých zájezdů na ostrov Mykonos.