Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Naděje pro lesbičky i svobodné matky. Umělé oplodnění bude možné i bez partnera!

  • Zlepší se pro ženy podmínky pro to mít děti bez partnerů?
    26. března 2017 | 06:00

    Dosud ženy potřebovaly k umělému oplodnění souhlas a hlavně genetický materiál partnera. Podle navrhované novely zákona o speciálních zdravotních službách, kterou už schválil zdravotní výbor poslanecké sněmovny, budou mít nově ženy možnost podstoupit umělé oplodnění anonymním dárcem.

  • Oplodnění i ze spermabanky

    ...
    Autor: iStock.com
    Návrh legalizuje současný stav, ale také rozšiřuje možnosti pro ženy bez partnera.  Svobodné ženy a ženy z lesbických párů umělé oplodnění dosud podstupovaly napůl ilegálně. Tedy tak, že se domluvily s kamarádem, aby roli partnera formálně i biologicky sehrál. Tento stav však neumožňoval oplodnění ženy například ze spermabanky, pokud neměla souhlas partnera. To by nově mělo být možné.
  • Méně problémů pro narozené děti

    Teď jsem šťastná bez muže
    Autor: Shutterstock.com
    Novela zákona prospěje z určitého úhlu pohledu i dětem. Anonymní dárcovství předchází možným problémům s nárokováním otcovství domluvených dárců, kteří si to po narození dítěte rozmyslí a chtějí ho vídat. Nebo se může stát opačný extrém, že po domluveném otci pak matka po porodu bude chtít výživné.

    „Dnes a denně se v ambulancích setkáváme se ženami, které mají mezi třicítkou a čtyřicítkou neúspěšné vztahy, ale dítě si hodlají pořídit. Nuťte je, ať si někoho najdou na ulici. Pokud je to inteligentní dáma, tak to nakonec ve sto procentech dospěje k tomu, že jde do IVF centra, které požaduje partnera. To může být ze zákona bratranec nebo strýc, takže se s ním domluví, protože to je nejbližší příbuzný, s nímž to jde a u kterého ví, že se s ním nebude soudit. Je to o tom, aby si nasmlouvali, že po něm nebude chtít výživné a udá ho jako otce dítěte. Takových pacientek mám desítky, možná stovky. Tento návrh se to pokouší legalizovat,“ řekl autor novely – poslanec a gynekolog Pavel Antonín (ČSSD) pro Zdravotnický deník.

  • Mají homosexuálové vychovávat děti?

    ...
    Autor: iStock.com
    Odpůrci novely zákona tvrdí, že pomůže legalizovat rodit a vychovávat děti lesbickým párům. V pohledu na výchovu dětí homosexuálními páry je přitom česká veřejnost, mírně řečeno, konzervativní. Velká většina Čechů je proti tomu.

    Návrh novely i z toho důvodu neřeší tuto problematiku v opačném gardu. Tedy náhradní mateřství pro gay páry. Tato věc však podle navrhovatele novely poslance a gynekologa Pavla Antonína (ČSSD) není v českých podmínkách příliš četná. Jde o desítky případů ročně. Většinou si to páry ošetří tak, že se domluví s nosičkou, které dají peníze, a muž napíše, že dítě vzniklo při pohlavním styku s ním, takže je otec dítěte. Matka se pak dítěte vzdá ve prospěch otce. V porodnici jsou pak u porodu všichni tři.

  • Každé pětadvacáté dítě je ze zkumavky

    ...
    Autor: iStock
    Umělé oplodnění se týká stále více párů. V České republice se narodí každé pětadvacáté dítě ze zkumavky. Na vině je jednak zhoršující se životní prostředí a pak také zvyšující se věk rodičů, kteří se rozhodnou mít dítě. Umělé oplodnění je přitom podle zákona pojišťovnou dvoutřetinově hrazené jen do 39 let, stojí v průměru přes 50 000 korun plus vitaminy a doplňky stravy, aby se embryo lépe ujalo.  Pojišťovny hradí tři pokusy. 

  • Situace v zahraničí

    ..
    Autor: istock.com
    Stejné podmínky by nyní měly nastat i v ČR. Zlegalizování asistované reprodukce ženám bez partnera už platí v Belgii, Británii, Dánsku či Španělsku.

    Vše o neplodnosti a její léčbě čtěte na mojezdravi.cz.

    Prohlédněte si video o tom, co se děje během devíti měsíců v děloze.

    Video se připravuje ...
    Co se skutečně děje v děloze během těhotenství • VIDEO: PregnancyChat/Youtube/Supermámy



Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...