Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Drastické záběry: Ochranáři zvířat politikům ukázali, jak se zabíjí kožešinová zvířata

Autor: dce - 
27. března 2017
10:46

Kožich byl vždy známkou bohatství a luxusu. Dnes se stává synonymem utrpení. Lišky, mývalové nebo například norci žijí v otřesných podmínkách a umírají mučivou smrtí i na českých farmách. Nezisková organizace OBRAZ pořídila záběry z takových masových poprav živých tvorů a zveřejnila je na internetu. Redaktorka České televize je navíc ukázala i politikům, kteří mají rozhodovat o zákazu kožešinových farem.

„Liška visí za ocas hlavou dolů a marně zápasí, zatímco si chovatel bezstarostně připravuje smrtící nástroje. Norci se dusí výfukovými plyny z traktoru, který řídí dvanáctileté dítě,“ tak začíná zpráva od spolku OBRAZ (Obránci zvířat). Ta doplňuje dvě autentická videa z českých kožešinových farem.

Redaktorka pořadu ČT 168 hodin ukázala drastická videa politikům, kteří jsou pro zrušení takovýchto zvířecích koncentráků. Mnoho z nich neskrývalo zhnusení, ale i překvapení – podobné záběry totiž nikdy neviděli.

„Nemůžeme být papežštější než papež a zakázat mu to, pokud tady ještě je odbyt na to a pokud bude poptávka, tak je potřeba těm lidem to umožnit,“ prohlásila podle České televize poslankyně Olga Havlová (Úsvit-NK). Poté co ovšem viděla otřesné video, změnila názor. „Musím se přiznat, toto jsem nikdy neviděla a toto bych nikdy nedovolila.“

V prvním videu je jasně ukázáno, jak se zabíjí liška. Za ocas pověšená ke stropu se zmítá, zatímco si farmář teprve chystá náčiní. Později se dlouhé minuty pokouší zabít lišku dvěma elektrickými tyčemi – jednu zasouvá do konečníku, druhou do tlamy zvířete.

„Tak má být pověšená za ten ocas a není nikde napsaný, jak dlouho tam má viset,“ řekl ČT farmář z Bruzovic na Frýdecko-Místecku Petr Vaněk. Autentičnost záběrů potvrdil...

Nejinak tomu bylo i v druhém případě. Tentokrát jde o farmu z Vítějevse na Pardubicku, kde chovají norky. Ti se zabíjí spalinami z výfuku traktoru. Ten řídí teprve dvanáctiletý hoch. I zde rodina pravost videa potvrdila.

Ve Sněmovně se nyní schyluje k druhému čtení návrhu zákona, který má kožešinové farmy zcela zakázat. „Zabíjet zvířata jenom kvůli ozdobě – a samozřejmě toto je zabíjení kvůli ozdobám, protože to maso je jinak v zásadě nezpracovatelné, používá se maximálně k hnojení – je opravdu v 21. století nemyslitelná záležitost,“ myslí si předkladatel novely Robin Böhnisch (ČSSD). Podporu má podle průzkumů u 70 % obyvatelstva naší země. Naopak proti jsou členové strany ANO.

A co si o videích myslí Státní veterinární správa? „K vložení dalšího zvířete může dojít až poté, co to předchozí zvíře je buď mrtvé, nebo omráčeno, respektive v bezvědomí. Což v tomto případě dodrženo nebylo,“ vysvětlil mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. „Nesmí být příliš velká prodleva mezi jednotlivými kroky, což v tomto případě nebylo,“ dodává ke způsobu usmrcení lišky. Farmářům tak hrozí maximálně půlmilionová pokuta.

lazaretka ( 3. května 2017 17:14 )

Dofám, že tyhle záběry jsou ukazovány i rádoby celebritkám (Eliška Bučková, Vlaďka Erbová a jim podobným ) , než si na sebe navléknou takový kožich.

XLADI ( 27. března 2017 12:47 )

Ty popravy jsou prasárna a provozovatelé kožešinových farem působí jako retardi a blbci. Když se jim to zdá normální. Ta zvířata lze zabít bezpolestně, ale to by museli trochu sáhnout do peněženky. Kdyby je dali do nějaké nádrže, do které by pustili CO tak se párkrát nadýchnou a je konec, ale dusit je smradlavým dieslem to je pak ještě špinavé.

Martinka28 ( 27. března 2017 11:48 )

 Opravdu zle mi je z toho,samozrejme poslanci,kterým se to zda ok,to budou mít u nas lidi a voličů pekne blby,protoze nemůžou byt normální a mít v hlavě vsechno v pořádku!!!!!!!!zrusit!!!!zrusit!!!zrusit!!!

vasek711 ( 27. března 2017 11:35 )

kdysi me bylo receno, ze mam mekke srdce kdyz jde o zvirata.

PETR_50 ( 27. března 2017 11:08 )

V BLESKU včera večer koukali na Českou televizi, a vida hned druhý den z toho mají zprávu. I tomu se říká zlodějna! A pak že novináři jsou svatí a nekradou! Ha-ha-ha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání