Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mladé politika neláká: Feri vábí stravenkami, jaká jsou další řešení?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. března 2017
06:02

Jak přivést mladé k většímu zájmu o politiku? Palčivou otázku řeší řada stran. TOP 09 jako ambasadora pro mladé jmenovala Dominika Feriho s nezaměnitelným afrem, značnou popularitou na sociálních sítích a návrhem na kulturní stravenky. Své vize však představili i další. Jak vidí tento problém europoslankyně ANO Martina Dlabajová či šéf mladých sociálních demokratů?

„Byla jsem smutná, když jsem viděla výsledky průzkumu, kde bylo vidět, že ten zájem je opravdu nízký,“ řekla Blesk.cz k nízkému zájmu mladých o politiku europoslankyně Martina Dlabajová.

Dlabajová: Je to bohužel stejné v celé Evropě

Dlabajová je jednou z těch, kdo aktivně podporuje Mladé ANO – samostatnou organizaci pro lidi od 15 do 35 let, která si klade za cíl oslovovat mladé lidi a zvyšovat politické povědomí v České republice.

Vzniklo 1. května 2015 v Praze, v současnosti jej vede Jiří Till a nechybělo třeba ani na nedávném sněmu „dospělého“ ANO, kde jeho členové korzovali mezi politiky a dělali s nimi rozhovory. Nechybělo ani obligátní společné foto s Andrejem Babišem. Ten sám často chodí i mezi studenty. Např. již v úterý zamíří na Českou zemědělskou univerzitu.

Společné foto Mladého ANO s Andrejem Babišem na sněmu hnutí ANO Společné foto Mladého ANO s Andrejem Babišem na sněmu hnutí ANO | Facebook

Řada vrstevníků Mladého ANO však o politiku zájem nemá. „Ten trend je stejný v celé Evropě, bohužel,“ podotýká Dlabajová. „Ráda bych pro to udělala něco konkrétního. Proto mluvím s mladými lidmi, dělám spoustu projektů s mladými lidmi. Mladé ANO velmi dobře propaguje politiku, nenásilně, fakticky. Mluví s mladými lidmi po celé republice, proto je hodně podporuji,“ poznamenává.

Zajímavostí přitom je, že ANO nemá jen organizaci, zaměřující se na mladé. Zakládá i buňky seniorského ANO, ve zkratce SANO.

Feri mezi studenty: „Politice se nevyhnete“

Podporovat zájem mladých o politiku se s výhledem na nové voliče snaží samozřejmě i další strany. TOP 09 k tomu přistoupila po svém, v rámci projektu Vize 2030 ze svých řad nominovala přímo oficiálního ambasadora pro mladé.

Stal se jím nejmladší radní v republice Dominik Feri. Ač sám student pražských práv, vyrazil s kůží na trh a v poslední době se takřka nezastaví. Debata na jedné škole střídá debatu na jiné – v různých koutech republiky.

Jak během těchto zkušeností vidí zájem mladých o politiku on? „Je to dost rozrůzněné. Jak horizontálně, kdy jiný zájem o politiku je v Karlových Varech, na Vysočině a úplně jiný v Praze. Je to ale rozdělené i vertikálně – jiný zájem o politiku je na učňáku a gymnáziu. Obecně mi přijde, že se to zlepšuje, že je to dané asi tím, jak se blíží volby a mezi mladé začíná prosakovat čím dál tím více informací o politice. Ale podle mě to není ještě pořád dostatečné,“ řekl Blesk.cz Feri.

„Já těm mladým vždy říkám zcela rezolutně: Zajímejte se o politiku, v tomto roce jí neutečete. Je supervolební rok, kdy jsou volby parlamentní, následně budou volby prezidentské a politice se prostě nevyhnete. A asi by bylo dobré, kdybyste se v tom nějakým způsobem vyznali,“ pokračuje Feri. 

Důležité je však podle něj i téma mediální gramotnosti, kde také vidí rezervy – tedy to, kde mají mladí lidé sledovat zprávy, jakým způsobem je interpretovat, jak odhalit tzv. fake news a dezinformace, jaké zdroje jsou relevantní.

VIDEO: Dominik Feri jako ambasador Kalouskovy Topky pro mladé. Dokáže vybudit jejich zájem?

Zaujmou kulturní stravenky pro mladé?

Feri však také přišel s myšlenkou „stravenek na kulturu“, které by mladým ukázaly, že se o ně politici zajímají. 

„80 procent mladých lidí to kvitovalo s povděkem, že jim to přijde sympatické. Dostalo se to i k lidem, kteří se o politiku doposud nezajímali a vytvořili si zkratku, že na mladé lidi myslíme a bereme je vážně. Což bude i motivem části naší kampaně – že mladé lidi bereme vážně,“ pokračuje Feri.

Europoslankyně Dlabajová je však k tomuto nápadu skeptičtější. „Půlku svého života jsem prožila jako podnikatelka v Itálii. Itálie přišla se zajímavým konceptem, kdy udělala něco jako bonusy na kulturu. Mladí do určitého věku dostávají voucher, který mohou využít na divadelní představení, do kina. Výsledek není po těch pár letech pozitivní,“ varuje Dlabajová.

„Mladí, kteří si ke kultuře chtějí cestu najít, tak si ji najdou sami i bez voucheru. Stejné je to i s politikou. Musíme s nimi spíš co nejvíc mluvit a ukázat jim, že i my politici jsme normální lidé,“ dodává europoslankyně. V rámci její agendy je pak dle ní i důležité ukázat mladým možnosti, jaké jim může dát Evropa.

VIDEO: Europoslankyně Dlabajová vystoupila i ve studiu Blesk.cz přímo v Bruselu

Do důchodu míří „husákovy děti“

Oslovit mladé a přimět je k většímu zájmu o politiku se však snaží i další. Zatímco TOP 09 přišla se svou konkrétní Vizí 2030, Andrej Babiš na sněmu ANO vystoupil s Vizí 2035, jejíž obrysy zatím nejsou jasné.

ČSSD nezůstala stranou – a prezentovala projekt Česko 20+. Že i v tomto případě půjde nejen o budoucnost ČR, ale do značné míry logicky i o mladé, napověděla již samotná tiskovka, na které vedle Bohuslava Sobotky a šéfa Sněmovny Jana Hamáčka pózovali členové mladých sociálních demokratů, které vede student právnické fakulty Radek Hlaváček

Mladé naděje ČSSD následně uvedly, že chtějí např. lepší podmínky pro mladé páry s dětmi, solidární a stabilní sociální systém, dostupnou práci za spravedlivou mzdu, ale třeba i lepší přípravu na dobu, až do důchodu odejdou „husákovy děti“ a zmizí tak významná část dnešního ekonomicky aktivního obyvatelstva.

Také Sobotkova ČSSD upíná pozornost k mladým sociálním demokratům. Také Sobotkova ČSSD upíná pozornost k mladým sociálním demokratům. | Facebook

Hlaváček (ČSSD): Zájem mladých je tristní

I oni přitom vnímají problém v tom, jak na politiku pohlíží řada mladých. Radek Hlaváček, toho času taktéž zastupitel městské části Prahy 3 za ČSSD, se v reakci pro Blesk.cz nyní pozastavil nad tím, jak vidí nezájem mladých on.

Upozorňuje přitom na nedávný průzkum OECD ohledně zájmu o politiku u mladých lidí v členských zemích. „Ve věku 15 až 18 let, kdy se formují politické názory a mladí lidé směřují k prvnímu volebnímu klání, to číslo vychází tak, že více než každý druhý mladý Čech v tomto věku se o politiku vůbec nezajímá. Ten stav je tristní. Jsme na chvostu,“ postěžoval si Hlaváček.

Na otázku, co s tím chtějí dělat mladí sociální demokraté, zmiňuje několik možných kroků. Ale i mezinárodní spolupráci.

„Vnímáme totiž tento problém v celoevropském kontextu, nikoli jako izolovaný problém jen u mladých lidí v ČR. Spolupracujeme např. s mladými evropskými socialisty, kteří na území celé Evropy prosazují tzv. akční plán pro mladé (Act for youth), což jsou v zásadě čtyři požadavky, které mají mladým lidem pomoci v jejich životě, ale zároveň je nějakým způsobem motivovat i k zájmu o politiku,“ řekl Blesk.cz dále Hlaváček.

Poukazuje i na důležitost oslovování mladých na diskuzích o aktuálních tématech, ale i na sociálních sítích či třeba na ulicích. „Snažíme se je získávat nejen pro členství v mladých sociálních demokratech, ale i pro aktivní občanství, aby si uvědomovali, že politika není nic, co jde mimo ně, ale naopak něco, co musí sami ovlivňovat a sami se o to starat, protože jenom tak ta politika bude taková, že bude vycházet vstříc potřebám a zájmům mladé generace,“ dodává Hlaváček.

Bezplatnou kulturu chtějí také

Plán Act for youth, který přitom Hlaváček zmiňuje, požaduje mj. záruku pracovního uplatnění pro mladé lidi (a případné rekvalifikační kurzy či stáže, pokud práci nezískají), důsledný boj proti dětské chudobě či rozšíření programu Erasmus na studenty všech středních škol a odborných učilišť.

I zde však dochází na kulturu – dalším požadavkem je totiž zavedení celoevropského kulturního šeku, který by studentům umožnil bezplatný vstup do muzeí, památek a galerií. „Kultura lidi obohacuje a mladé lidi obzvláště. Chceme v nich podpořit rozvoj kritického myšlení, touhu po poznání a toleranci k odlišnostem,“ uvedla k tomu první místopředsedkyně mladých soc. dem. Lenka Peterová.

Nezadat ( 28. března 2017 21:12 )

joudajoudovy ( 28. března 2017 11:00 )

top 09 = stravenky na kulturu zrejme si havloidni kavarnici mysli, ze se jejich umelci neuzivi a proto je rodiny nakupem stravenek podpori pred vymrenim od hladu. kdo ma byt vlastne podporen? obcane nebo umelci? na ceskem trhu, pres 15.let, existuje spolecnost, ktera firmam i obcanum prodava balicky se vstupenkami na kulturu. ma to jeden hacek, pseudovstupenka nezarucuje cerpani a rezervaci vstupu. pokud je vybrane predstaveni vyprodane a nechcete, aby vam pack propadl, jdete na kravinu. spolecnost se napakuje a vy prodelate. dalsi podnikatelsky zamer nejakych smejdu, nic vic, nic min.

snehulak ( 28. března 2017 08:20 )

Politickou agitaci na školách přece zakazuje zákon. Oprsklý Feri si z toho nejspíš hlavu nedělá, dokonce se tím porušováním chlubí. A stravenky na kulturu? Potencionálním voličům ODS, TOPky a STAN drahé vstupenky nevadí, těm které chce zlákat nebude stačit ani poloviční stravenka z polovičního studentského. Ostatně, mládež má jiné zájmy, než divadlo a koncerty a na nějaké MIGHTY CROSS SOUNDS, nebo koncert SMOKIES, stravenky těžko budou platit.

salto ( 28. března 2017 08:00 )

Mladej, bezelstnej voslík, kterého Kalousek a spol. (tím myslím tu odpornou bandu) využívají

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa