Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vykoupení z věznice Shawshank: Nejlepší chlapský doják znovu na DVD

Fotografie
Vykoupení z věznice Shawshank (1994) • trailer  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
27. března 2017
15:26

Málokterý film spojí diváky po celém světě, jako se to podařilo u snímku Vykoupení z věznice Shawshank. Pod kůži se divákům dostával pozvolna, ale nakonec si v tuzemských i zahraničních žebříčcích filmových fanoušků zajistil stabilní první místo. Film, který rozbrečí i chlapy.

Zpočátku zase takovým favoritem nebyl. Na Oscarech ho převálcoval Forrest Gump (1994), vznikly ve stejném roce. Na své náklady vydělal, navštěvovaný byl, ale na svůj celosvětový ohlas, a dá se říct význam, si musel trpělivě počkat. Vyplatilo se. Snímek Vykoupení z věznice Shawshank je bez nadsázky jedním z nejzásadnějších a rozhodně je nejoblíbenější, což dokazuje jeho pozice v řadě žebříčků. Film napsaný a režírovaný Frankem Darabontem (58) na motivy povídky Stephena Kinga (69). Mimochodem - Darabont je ikonou i pro současné teenagery hltající zombie seriál Živí mrtví (The Walking Dead, 2010 až dosud), ve kterém se chopil režie prvního dílu a řady dalších coby scenárista.

3336677:full:true:true

Hlavními hrdiny příběhu o přátelství, o lidském odhodlání, naději a důstojnosti jsou Andy Dufresne (Tim Robbins, 58) a Ellis „Red“ Redding (Morgan Freeman, 79). Začíná v roce 1947 soudním procesem s Andy Dufresnem, odsouzeným za vraždu své manželky a jejího milence k dvěma doživotním trestům. Odpykat si je má v Shawshanku. Ve vězení se spřátelí s Redem i dalšími vězni. Čelí nespravedlivosti, násilí a brutalitě některých spoluvězňů i vězeňských stráží. Přesto si však dokáže zachovat morálku, humor, vnitřní sílu a naději.

Video  Vykoupení z věznice Shawshank (1994) • trailer  - MagicBox, INT
Video se připravuje ...

Alfred Hitchcock kdysi prý řekl, že: „Chcete-li mít úspěšný film, potřebujete tři věci: Scénář, scénář a scénář!“ Darabontovi se tohle povedlo, o své práci na scénáři podle Stephena Kinga se svěřil kamarádovi Davidovi J. Schowovi jednoho dne, kolem třetí ráno mezi regály supermarketu. Nejen Schow byl zvědavý na výsledek, i sám King byl ze zaujetí Darabonta nadšený. A tak se stalo, že z původní povídky z roku 1982 Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank, vznikl za osm týdnů scénář přelomového filmu. „Byl to ten nejlepší scénář, jaký jsem kdy četl,“ zdůrazňoval vždy Morgan Freeman.

3336672:full:true:true

Fiktivní věznici Shawshank, hlavní dějiště celého příběhu, našli tvůrci na tři měsíce v bývalém výchovném ústavu Mansfield v Ohio. Mimochodem - filmaři tu natočili i snímky Air Force One (1997), Tango a Cash (1989) a řadu dalších, dnes je tu muzeum, kde můžete jít po stopách Andyho. Důležité pro úspěch filmu však bylo především obsazení. Perličkou byl James Whitmore (†87) v roli Brookse Hatlena. Tento sympatický mužík byl nominován na Oscara za svou první roli Kinnieho ve filmu Bojiště (1949), nesmrtelnosti se však dočkal až s rolí ve Vykoupení z věznice Shawshank. Největší pozornost však byla samozřejmě věnovaná výběru představitelů ústřední dvojice Andyho a Reda.

Exkluzivní vzpomínky hvězd filmu ve videu:

Video  Vykoupení z věznice Shawshank (1994) • rozhovory, ukázky  - MagicBox, INT
Video se připravuje ...

O roli Andyho Dufresne byl mezi špičkami té doby velký zájem. Byl pro ni zvažován i Kevin Costner, Tom Cruise či Tom Hanks (60), který chtěl ale točit Forresta Gumpa a vynahradil si práci s Darabontem na filmu Zelená míle (1999). Nakonec ji dostal Tim Robbins. „V té věznici, na místě natáčení, doslova ve vzduchu visela bolest. Byla to bolest tisíců lidí. Skutečně nás to ovlivnilo,“ odpověděl herec na otázku, jaký byl pocit stát uprostřed Shawshanku v reálných kulisách. Jeho poklidný vzhled, elegantní herectví a talent byly jízdenkou k úspěšnému ztvárnění Andyho a Robbins roli naprosto ovládl.

Zajímavé bylo v té době i obsazení Morgana Freemana, protože literární Redova postava je typický Ir. „Když jsem dostal do ruky scénář, okamžitě jsem volal svému agentovi a řekl jsem mu:‚Nezáleží mi na tom, jakou roli v tom budu hrát, ale chci být součástí toho příběhu.‘ A on na to: ‚No, myslím, že chtějí, abys hrál Reda.‘ Řekl jsem si, páni, budu přímo v centru dění!“, vzpomíná Freeman.

3336687:full:true:true

Závěrem zbývá jen znovu a znovu zopakovat, že tenhle film je geniální. Bez zbytečného patosu, kýče a laciných triků vznikl silný emotivní příběh, u kterého bulí i chlapi (a nestydí se za to). DVD, které vyšlo na konci minulého roku, všechny fanoušky navíc potěší novým téměř hodinovým filmem o filmu a v balení plném fotografií v limitované edici. Vstupte tedy opět za mříže Shawshanku, abyste odhalili nejkrásnější možné přátelství dvou mužů, kteří po kolena v bahně společnosti a vězeňského dvora bojují za naději a svobodný život.

Pro zajímavost stránky muzea Mansfield v Ohio najdete zde.


Vykoupení z věznice Shawshank

Scénář a režie: Frank Darabont

Kamera: Roger Deakins

Hudba: Thomas Newman

Hrají: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler, Clancy Brown, Gil Bellows, Mark Rolston, James Whitmore a další.

Výrobce a distributor: MagicBox, 2016

Druh média: DVD

Balení média: MediaBook

Zvukové formáty: česky DD 5.1 / anglicky DD 5.1 

Titulky: české

Obrazové formáty: 16:9

Hodnocení: 100 %

LucieLily ( 28. března 2017 17:59 )

Miluju ten film! ♥ ♥ ♥

Zobrazit celou diskusi