Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pomoc Čechů s uprchlíky: Chovanec dá 150 milionů, 40 na tábor v Jordánsku

Autor: simao - 
28. března 2017
15:13

Na programu středečního jednání vlády je i bod týkající se koncepce ČR při pomoci s uprchlíky – a to především ve státech, které jsou pod migračním tlakem nejvíce. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) má v tomto případě připraveno celkem 150 milionů pro letošní rok, z toho 40 milionů by mělo směřovat na jordánský uprchlický tábor.

Na vládu míří uprchlíci. Respektive téma pomoci během migrační krize, které během jednoho z bodů předloží ve středu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Zařazen byl totiž i bod „O prioritách Koncepce Ministerstva vnitra pro asistenci uprchlíkům a státům pod silnými migračními tlaky pro rok 2017 a poskytnutí peněžního daru do zahraničí v rámci Programu Ministerstva vnitra na asistenci uprchlíkům v regionech původu a prevenci velkých migračních pohybů v roce 2017“.

Pojednává přitom o pomoci Česka v oblastech, které byly uprchlickou krizí zasaženy nejvíce. Zamířit do nich mají především české peníze.

Jak tyto priority budou pro letošní rok vypadat? „Ministerstvo vnitra předkládá na vládu materiál, který definuje priority MV pro asistenci uprchlíkům a státům pod silnými migračními tlaky a jehož prostřednictvím budou uděleny peněžní dary. Hlavními prioritami pro rok 2017 zůstávají region Blízkého východu a region západního Balkánu,“ sdělila Blesk.cz Hana Malá z tiskového odboru Chovancova resortu. 

40 milionů korun pro tábor v Jordánsku

Česká vláda, která na oficiální úrovni odmítá uprchlické kvóty, přitom prostřednictvím premiéra Bohuslava Sobotky či právě ministra vnitra Chovance drží politiku pomoci v zemích, které migrační krize zasáhla bezprostředně.

A neváhá ani hlouběji sáhnout do kapsy a vylovit nějaký ten milion. „Součástí materiálu je i návrh na udělení prvního konkrétního peněžního daru – finanční podpora UNHCR ve výši 40 milionů Kč bude směřovat na infrastrukturní aktivity v jordánském uprchlickém táboře Azraq,“ prozradila Blesk.cz Malá.

Celkem je však připraveno ministerstvo uvolnit prostředků v průběhu roku ještě více. „Celkové předpokládané čerpání finančních prostředků v rámci uvedené Koncepce pro rok 2017 je 150 milionů korun, a to včetně zmíněné peněžního daru UNHCR,“ dodala Malá.

Pomáhají i čeští doktoři

Pomoc Čechů je přitom právě v oblasti Jordánska různá. Předloni navštívil obří uprchlický tábor Zátárí premiér Sobotka.

Jordánsko je cílem řady uprchlíků ze Sýrie, kde nadále zuří válečný konflikt. Dětem uprchlíků pomáhal v Jordánsku i lékař Robert Jůzek z Nemocnice Na Bulovce. V rámci programu MEDEVAC pod patronací Ministerstva vnitra ČR. Většina pacientů tehdy byli Syřané.

„První část pacientů byly úrazy po bombách či trhavinách. Pacienti měli poškozené měkké tkáně i kosti. Druhá část pacientů měla zlomeniny a kožní defekty třeba na rukou, ale ty už byly většinou zhojené, a tak šlo o následné ošetření. Třetí skupinou pacientů pak byly děti Syřanů, které měly vrozené vady,“ popisoval před časem Blesk.cz.

VIDEO: Mladý český lékař z Bulovky vyrazil pomáhat do Jordánska dětem uprchlíků. V programu pod patronací ministerstva vnitra
Video  Mladý doktor z Česka zachraňoval děti v Jordánsku.  - Tomáš Polák, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

rockyshowman ( 19. dubna 2017 12:26 )

Babiš nám zajistí prachy a jídlo. Okomura svobodu ! A bude líp! Do voleb musíme vydržet a pak ukážeme, že nejsme berani. Vrazi a zločinci opouštějí kriminály a Kájínek, říkají, že jen kradl. Ten musí sedět doživotně. Proč? A ti co ukradli a rozkradli, policie vyšetřila, obvinila a .......nic. ČT v pořadu: Migrant ve Španělsku ve sklenících denně 30-40 Eu. U nás pracující Čech denně vystojí a vydře tak 15-20 EU. Léky pro potřebné nejsou, na právníky nemá většina obyvatel, ale jsme právní stát. Pro koho?

pupi ( 30. března 2017 17:49 )

Chovance do čela !!! Ale kladivem . ČSSD = Kolaborace .

amgal ( 30. března 2017 13:44 )

Peníze na výplatu autobusákům nejsou, na léčení našich dětí se sbírají víčka, důchodci nemají na jídlo, matky s dětmi nemají kde bydlet,ale pro tzv. uprchlíky se peníze najdou hned. V Sýrii obnovují památky i města, tak se mají vrátit migranti domů a starat se výstavbu .

boxer ( 29. března 2017 20:18 )

PRASOVEPŘ CHOVANEC... to se to rozdává .....ale volby rozhodnou, jste nevolitelná PAKÁŽ !!!!!

kodlisko ( 29. března 2017 16:43 )

Zaráží mě že nikdoš odnikud směřující do nikam rozdává z cizího. Kde ty peníze budou tak asi chybět? Má k tomu vůbec pravomoc? Ať už táhnou do zatracení a doufám že už lidi konečně otevřeli oči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa