Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejvíc si hned po škole vydělají studenti IT a bankovnictví, průměrně 28 tisíc

Autor: ČTK, deb - 
28. března 2017
17:20

Nejvyšší nástupní platy mají nyní studenti zaměření na informační technologie, bankovnictví, automobilový a farmaceutický průmysl. Průměrný nástupní plat absolventa střední školy je 20 621 Kč, vysokoškoláka 28 746 Kč. Více než 60 procent absolventů najde uplatnění do měsíce. Vyplývá to z dat portálu Platy.cz, který obsahuje údaje od téměř 97 000 lidí.

Z pohledu nástupních platů se vysokoškolákům nejvíce vyplatí studovat ekonomické či technické obory a práva. Z oborů jsou žádané především informační technologie, strojírenství, farmacie, biochemie, absolventi ekonomických oborů dostanou nejvíce v bankovnictví a konzultačních firmách, roste hlad po jazykově vybavených ekonomech pro obchodování se zahraničím a v nadnárodních firmách.

Průměrná mzda v Česku ve čtvrtém čtvrtletí 2016 činila 29 320 Kč. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, byla 25 061 korun.

Ze středoškolských oborů získají nejvyšší nástupní platy opět absolventi v IT oborech, ale také například ve stavebnictví a realitách. Z hlediska uplatnění jsou perspektivní především technické obory.

Platy absolventů se liší i podle regionů

Nejlépe jsou na tom již tradičně v Praze, kde průměrný nástupní plat středoškoláka je 23 554 Kč a vysokoškoláka 31 763 Kč. Středoškoláci se dále dočkají nejlepších nástupních platů v krajích Plzeňském, Středočeském a Jihomoravském, na opačném pólu jsou kraje Olomoucký a Zlínský s nástupními platy pod 18 000 Kč. U vysokoškoláků po Praze následují kraje Středočeský, Plzeňský a Vysočina, nejnižšího ohodnocení se čerství absolventi dočkají ve Zlínském kraji (22 598 Kč).

„O oboru studia by neměly rozhodovat informace o tom, kolik by si v současné době studenti vydělali, ale to, zda je bude bavit a budou se mu chtít věnovat. Trend posledních let – hlavně něco vystudovat a raději obor, kde to bude snazší – vede k nedostatku dorostu v náročnějších disciplínách a přetlaku lidí s nevyužitým, nebo dokonce nevyužitelným vzděláním,“ uvedla ředitelka společnosti Profesia.cz Zuzana Lincová. Proto doporučuje nezapomínat na nabídku odborných škol a uvažovat i o řemeslných oborech, ve kterých se nynější děti mohou realizovat lépe než se všeobecným nevyhraněným vzděláním.

Zatímco ještě v roce 2014 hledali čerství absolventi bez praxe jen těžko uplatnění, nyní jsou skupinou, která je na pracovním trhu velmi žádaná. „Zaměstnavatelé, kteří čím dále tím více investují do proškolení nových zaměstnanců podle potřeb své firmy, vidí absolventy jako perspektivní posily, nezatížené návyky z předchozích zaměstnání,“ upozornila Lincová.

Častým argumentem pro odmítání absolventů bylo podle ní to, že nejsou ze školy připraveni pro praxi. Nyní firmy tento problém často překonávají díky užší spolupráci se školami, zvláště odbornými, takže vědí, jakým způsobem budou absolventi připraveni a co od nich mohou očekávat.

Srovnání průměrného nástupního platu vysokoškoláka a středoškoláka:

Kategorie

 Průměrný nástupní plat v Kč – vysokoškoláci 

 Informační technologie 

36 688

Bankovnictví

31 083

Automobilový průmysl

30 192

Management kvality

30 171

Farmaceutický průmysl

30 051

Kategorie

Průměrný nástupní plat – středoškoláci

Informační technologie

27 293

Zákaznická podpora

23 827

Stavebnictví a reality

22 602

Dřevozpracující průmysl

22 418

Automobilový průmysl

22 223

VIDEO: Co učí vaše děti ve škole o uprchlících? Podívejte se na rozhovor

Video  Soucítit, nebo vyhnat z Evropy: Co se vaše děti učí ve škole o uprchlících?  - David Klempíř, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi