Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Facebookem se šíří video „útoku muslima na lékařku“: Ve skutečnosti jde o opilého Rusa

Autor: lm - 
28. března 2017
18:44

„Muslim děkuje za své přijetí v Evropě.“ Video s tímto popiskem se objevilo na sociálních sítích a začalo se šířit jako lavina. Nahrávka měla zachycovat brutální útok neznámého muže na lékařku ve španělské nemocnici. Jenže nyní se ukázalo, že pravda je úplně jinde.

Video s násilnickým pacientem se objevilo na Facebooku, kde ho 25. března sdílel jistý uživatel Juan Manuel González. „Muslim děkuje za své přijetí v Evropě ve španělské nemocnici. Obrázky, které televize nevysílá, aby ve společnosti nevyvolala paniku,“ stálo u videa v doprovodném komentáři. Reakce na sebe dlouho nenechala čekat a video se začalo sociální sítí šířit jako lavina. Během několika málo dní ho vidělo přes tři miliony uživatelů. Jenže se ukázalo, že vše je trochu jinak. O případu dezinformace informoval španělský deník El País.

Dotyčné video, na kterém pacient napadá lékařku a posléze i další zdravotnici, která jí přišla na pomoc, totiž ze Španělska vůbec nepochází a útočník není muslim. Ve skutečnosti jde o incident z Novgorodské regionální klinické nemocnice v západním Rusku, na který už v únoru upozornil ruský bloger Rustem Adagamov.

Adagamov video nahrál na Twitter a připsal: „Opilý neřád zbil ochranku, sanitářku a zdravotní sestru v Novgorodu. Otřes mozku, zlomené lebeční kosti a pohmožděniny.“ Podle organizace Medicínské Rusko sestra musela být po napadení hospitalizována s otřesem mozku. Sanitářka při útoku utrpěla zlomeniny obličejových kostí a strážný vyvázl jen s pohmožděninami. Útočníka následně zadržela policie.

milofr ( 28. března 2017 19:55 )

kurňa to byl určitě Putim

krtek. ( 28. března 2017 19:15 )

Ruskej muslim neni muslim ?

hackoff ( 28. března 2017 19:03 )

a novinarsky exoti se muzou pretrhnout aby vyvratili kazde krive obvineni ty muslimsky chatry. ale kdyz delaji bordel oni, coz v evrope je na minutovem poradku, tak mlcite. jenze mi si to v dnesni dobe umime zjistit i jinde nez u vas a vam podobnym

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání