Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uvařená rýže vás může otrávit. Doktor: Množí se na ní nebezpečné bakterie

Autor: Mii - 
29. března 2017
05:11

Pokud si navaříte velké množství rýže a část si necháte „na potom“, může vás postihnout otrava jídlem. Je to proto, že uvaření rýže nezabije vždy všechny patogeny, které na ní žijí, a ty se podle odborníků v případě uchování oblíbené obiloviny v pokojové teplotě mohou rozmnožit a člověku udělat špatně. 

Tvrdí to například doktor Benjamin ChapmanNorth Carolina State University. „Problém rýže je, že jeden patogen, Bacillus cereus, je u sušené rýže téměř všudypřítomný. Dokáže přežít vaření a způsobuje, že pokud je vařená rýže uchovaná v pokojové teplotě, bakterie se rozmnoží a nakrmí na uvařené rýži. Vytváří při tom řadu toxinů,“ vysvětloval doktor pro web Lifehacker.

Bacillus cereus se v jídle a půdě vyskytuje běžně. Některé odnože této bakterie ale mohou být pro člověka nebezpečné a způsobují otravu jídlem. Není přesně známo, kolik případů takové otravy se ročně vyskytuje, ale podle amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC) je bakterie Bacillus cereus zodpovědná za dvě procenta všech otrav jídlem.

Problém restaurací

Rozmnožení bakterií u rýže se však dá předejít. Podle studie zveřejněné v odborném časopise Epidemiology and Infection je vše v pořádku, pokud je potravina do dvou hodin od uvaření vložena do chladu. Problematické jsou ale teploty mezi 15 a 50 stupni Celsia.

Člověk by si proto také měl dávat i pozor, v jakých restauracích si rýži objednává. Podle doktora Donalda Shaffnera, potravinového specialisty Rutgerské univerzity, řada restaurací navaří velké množství rýže, uchovává ji celý den v pokojové teplotě a takto servíruje hostům, což může způsobit lokální epidemie otravy jídlem.

Obavy není třeba mít jen u sushi restaurací. Do sushi rýže se totiž přidává rýžový ocet, který snižuje PH a rozmnožování bakterií eliminuje.

Jaká je tedy nejlepší manipulace s rýži? Po uvaření ji co nejdříve vložit do lednice a u svých oblíbených restaurací se informovat, jak s ní pracují.

Rýže může být použita k umění, podívejte se:

agfor ( 29. března 2017 16:22 )

Otrava z rýže je nic proti tomu, jak otravují život kur*vy na zbytečných úřadech.

anka ( 29. března 2017 14:47 )

normalni to neni, a je jen na vas, jestli to koupite nebo ne

doktormediciny ( 29. března 2017 13:19 )

Jestli nemas zadek jak Styrskej valach, cpi se haluskama

alIahakbar ( 29. března 2017 12:28 )

socan68, polib mi prd*el na etapy a zakukej, koko*te.

keller ( 29. března 2017 12:26 )

Socan68 !! Ty hovado pitomý ty to máš v tý palici vybrakovaný !! Doufám že brzo dostaneš raka a chcípneš !!!!

Zobrazit celou diskusi