Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Objeven neznámý obraz Josefa Mánesa. Pomůže odhalit, kdo byla slavná Josefína?

Autor: Pavel Ryšlink - 
30. března 2017
05:00

Obraz Josefa Mánesa (†51), o kterém doposud neměla laická ani odborná veřejnost nejmenší tušení, bude vystaven v prostorách zámku v Čechách pod Kosířem na Olomoucku.

Obraz možná přinese klíč k asi největší záhadě českého výtvarného umění, totiž kdo je slavná Mánesova Josefína. Obraz zámku zapůjčila jistá soukromá osoba, která si přála zůstat v anonymitě.

„Majitel obrazu se o našem zámku, kde Josef Mánes pobýval a kde je sbírka jeho obrazů, dozvěděl z publicistických pořadů. Obraz nám jako veřejné instituci nabídl k zapůjčení,“ uvedl kastelán zámku v Čechách pod Kosířem Martin Váňas. Po dokončení restaurování bude obraz od května na zámku vystaven.

Obraz, na němž jsou dvě dívky, namaloval Mánes při svém pobytu v Čechách pod Kosířem, kde sídlila větev rodu Silva-Taroucca. Další větev tohoto rodu sídlila na zámku Pohled na Havlíčkobrodsku, kam obraz z Hané putoval.

Potom se neznámým způsobem dostal do Prahy, do rukou jistého továrníka, který ho daroval své milence. V dědické linii se pak dílo dostalo až k současnému majiteli.

VIDEO: Unikátní obraz Josefa Mánese

Dcery hraběte?

Na obraze jsou podle všeho dcery hraběte O’Hegertyho, který na zámku v té době také pobýval. „Podle zpráv vyskytujících se v literatuře o Mánesovi k jedné z dcer malíř při návštěvě zámku zahořel láskou, která však vzhledem ke společenské nerovnosti nemohla být naplněna,“ prozradil kastelán Váňa.

Onou dcerou by podle všeho měla být dívka na obraze vpravo, pozorující svou sestru při malování. „Je velmi nápadné, že si na této postavě dal daleko více záležet,“ konstatoval Martin Váňa.

Je to zatím jen spekulace. Můj dojem založený na pozorování Mánesových maleb. Ale podoba této dívky se slavnou Mánesovou Josefínou, jejíž portrét visí v Národní galerii, s touto dívkou je až zarážející. Pokud by se tento předpoklad potvrdil, což bude úkolem odborníků, znamenalo by to odhalení velké záhady v českém výtvarném umění,“ prozradil kastelán Váňa. Už by totiž bylo jasné, kdo je Josefína.

Obraz Josefa Mánesa Josefína byl nalezen v jeho ateliéru až po jeho smrti. Je považován ze jedno z jeho nejlepších děl. Vzhledem k záhadě, kdo je žena na obraze, bývá označován za českou Monu Lisu. Josefína byla považována za etalon české ženské krásy.

Čechy pod Kosířem

Josef Mánes (1820–1871) pobýval na kosířském zámku pravidelně od roku 1849 až do roku 1870. Doby pobytu se počítaly v řádech týdnů i měsíců. Mánes na zámek jezdil za zábavou i za klidem k práci, který mu rušná Praha nemohla poskytnout. Na Hané vytvořil velkou část svého díla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi