Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plavce v australském bazénu vyděsil žralok. Bylo to metrové mládě

Autor: nka - 
30. března 2017
12:10

Šok zažili plavci v bazénu na sydneyské pláži, kteří sem přišli po ránu. Po chvíli nerušeného plavání zjistili, že spolu s nimi vody nádrže brázdí samice žraloka.

Paryba druhu žralok velrybář, který dorůstá délky čtyř metrů, se do plážového bazénu zřejmě dostala spolu s vysokým přílivem. Naštěstí ale šlo o mládě délky asi 90 centimetrů, které bylo pro lidi neškodné.

Na žraloka upozornil nově příchozí. „Jeden z pravidelných návštěvníků bazénu se zrovna chystal vlézt do vody. Podíval se dolů, pak zpátky nahoru a říká: Je tam žralok,“ řekl BBC Jennifer Hillová, která ve vodě se žralokem nevědomky strávila přes hodinu. „Myslím, že se bál víc on nás než my jeho,“ smála se fotografka Rita Klugeová, která si zvíře přispěchala vyfotit.

Žraloci jsou nebezpeční predátoři. Takhle natočil dron útok žraloka bílého na surfaře u australského pobřeží:

Video  Děsivé video: Útok žraloka bílého natočil dron.  - YouTube
Video se připravuje ...

Přivolaní plavčíci pak bazén zavřeli a snažili se žraloka polapit. Paryba ale na ně byla příliš rychlá, takže nakonec zavolali mořské biology se sítěmi.

Ti pak žraloka vylovili během necelých deseti minut a hodili jej do volného moře. „Určitě nepředstavoval pro lidi riziko. Když ale jedinci tohoto druhu vyrostou, jsou z nich silní predátoři,“ řekla bioložka Kerrie McDonaldová.

„Občas se do místního bazénu nějací živočichové s vlnami dostanou, třeba rejnoci, žralok je ale krajně neobvyklý,“ dodal biolog z místní mořské rezervace Hope Nugent.

Zobrazit celou diskusi