Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Goebbelsova sekretářka promluvila. Mrazivé vzpomínky popsala filmařům

Autor: Ivan D. Hladík - 
1. dubna 2017
15:00

Byla nejrychlejší písařkou v Berlínském rozhlase. Vzpomínky na její mládí jsou nerozlučně spjaty s nejděsivější kapitolou v dějinách lidstva. Ve své zpovědi Brunhilde Pomselová poprvé vypovídá o své zkušenosti, kdy se pohybovala v nejužším kruhu kolem Hitlerova štváče a svůdce duší Josepha Goebbelse.

„Goebbels byl pohledný muž. Nebyl vysoký, spíše nízký. Mohl být možná ještě o něco vyšší, aby opravdu zapůsobil. Ale hodně o sebe dbal, nosil skvělé obleky, nejlepší šaty a byl vždy lehce opálen,“ vzpomíná Brunhilde Pomselová (†106), sekretářka a stenografka ministra nacistické propagandy Josepha Goebbelse ve snímku Jeden německý život.

„Měl pečlivě pěstěné ruce, pravděpodobně si nechával každý den dělat manikúru. Byl bezchybný, nic jste mu nemohli vytknout. Nehledě ale na jeho elegantní a dobře padnoucí obleky Goebbels kulhal. Trochu vám ho bylo líto. Vynahrazoval to ale mírnou arogancí. Arogantní a sebevědomý. Jak jsme to pojmenovali? Člověk, který ztělesňoval rozvahu a vyrovnanost,“ připojila.

Jeden německý život - zpověď sekretářky Josepha Goebbelse, jednoho z nejhorších zločinců v dějinách. • Česká premiéra dokumentu 27. 3. 2017. Jeden německý život - zpověď sekretářky Josepha Goebbelse, jednoho z nejhorších zločinců v dějinách. • Česká premiéra dokumentu 27. 3. 2017. | Atlantis entertainment

Zatímco ubývá těch, kdo na vlastní kůži prožili hrůzy a bestiální zločiny nacismu, ale také těch, kdo byli jejich strůjci, veřejnost toto období a téma stále fascinuje. Brunhilde Pomselová vydala své svědectví a hluboko zasunuté vzpomínky před čtyřmi lety, kdy její zpověď jako dokumentární film natočil rakouský režisér Christian Krönes (55) se svým týmem a záhy snímek představil na filmovém festivalu v Mnichově, kde sklidil zasloužené ovace.

Podívejte se na upoutávku na film:

Video  Jeden německý život • trailer • Česká premiéra dokumentu 27. 3. 2017.  - Atlantis entertainment
Video se připravuje ...

Pomselová byla v té době posledním žijícím člověkem, který se pohyboval v blízkosti Goebbelse i Hitlera, zemřela letos 27. ledna. Sama přiznala, že mají tvůrci filmu pravdu, pokud o ní mluví jako o někom, kdo „se nestaral a odvracel zrak“. A to do té míry, že ignorovala i zmizení své židovské kamarádky.

„Pro nás, kteří jsme vyrostli v mírumilovné, demokratické a prosperující Evropě, se svět, který formoval život Brunhilde Pomsel, zdá neskutečně vzdálený,“ řekl režisér Christian Krönes. „Mnozí z nás se domnívají, že hrozby války a fašismu jsou už dávno za námi a že není potřeba se vůči nim vymezovat. Stále se ale musíme ptát: Jak bych se zachoval já?“

Jak říkají sami tvůrci, tento mimořádný životopis Pomselové a ojedinělý návrat do minulosti vede k zneklidňujícím a věčným otázkám: Posunuli jsme se někam, anebo nemáme v otázce naší morálky a lidskosti stále jasno?

„Tomu dnešní lidé nemůžou rozumět,“ vzpomínala Goebbelsova písařka Pomselová. „Byl to úplně jiný, úzkoprsý život. Začalo to výchovou v dětství. Pokud jste zlobili, dostali jste výprask. S láskou a pochopením byste příliš nepochodili. Patřilo to k rodinnému životu – řídit se pravidly, ale zároveň také občas trochu podvádět, lhát nebo svalovat vinu na druhého.“

Joseph Goebbels – říšský ministr lidové osvěty a propagandy; gauleiter, tj. vedoucí župy Berlín; jeden z nejbližších důvěrníků Adolfa Hitlera, nadřízený Brunhilde Pomselové od roku 1942. Joseph Goebbels – říšský ministr lidové osvěty a propagandy; gauleiter, tj. vedoucí župy Berlín; jeden z nejbližších důvěrníků Adolfa Hitlera, nadřízený Brunhilde Pomselové od roku 1942. | Atlantis entertainment

Sekretářku zajali v roce 1945 Sověti

Sama Brunhilde Pomselová byla nakonec v květnu 1945 poté, co skončila válka a Hitler i Goebbels spáchali sebevraždu, zajata sovětskými jednotkami v bunkru pod Ministerstvem lidové osvěty a propagandy.

Zažila internaci v několika sovětských zajateckých táborech (v bývalých nacistických koncentračních táborech Buchenwald, Sachsenhausen a dalších), nakonec se v roce 1950 připojila k německé vysílací korporaci ARD a později se stala výkonnou sekretářkou prvního koordinátora ARD Lothara Hartmanna. Do důchodu odešla v roce 1971.

Mrazivé a rozhodně zajímavé svědectví svěřila ve 113 minutách filmařům na skutečném sklonku svého života. Pocítila někdy díl viny na tom, čeho byla přímým svědkem? „Ne, necítím vinu. Pak byste museli vinit všechny obyvatele Německa za to, že umožnili vládě převzít kontrolu. Mohli jsme za to všichni. Včetně mě,“ řekla Pomselová. Film Jeden německý život zůstává v kinech ještě do 11. května 2017, kdy skončí svou cestu Českou republikou v Lomnici nad Popelkou.

Jeden německý život

Hodnocení: 90 %

Česká premiéra: 27. 3. 2017, Atlantis Entertainment

Dokumentární / Životopisný

Rakousko, 2016, 113 min

Režie: Christian Krönes, Olaf S. Müller a další.

Scénář: Christian Krönes, Olaf S. Müller, Florian Weigensamer a další.

Kamera: Frank Van Vught

schelly ( 1. dubna 2017 20:45 )

Tímto je jasné, že islám je stejný jako fašismus. Proto je Němcům tak blízký a spousta jich odvrací oči jako Goebbelsova sekretářka. Bože, ochraňuj nás. Nikdy mě nenapadlo, že se v mém životě setkám s takovým zlem.

Zobrazit celou diskusi