Důvodem takové účasti nebylo pouze krásné jarní počasí či pohyb na čerstvém vzduchu, ale i to, že turisté zahájili seriál pochodů připomínající 100 let vzniku republiky a také 130 let vzniku KČT.

„Největší zájem byl o trasu ´Jdeme s Novou´ v délce 9 km. Ta začínala na metru C v Kobylisích a vedla přes Čimický háj, botanickou zahradou s netradičními výhledy na Prahu až k řece Vltavě, odkud pokračovala na druhém břehu Stromovkou a následně městskou zástavbou na Letné, kde byla zakončena v Národním technickém muzeu,“ popsal Jaroslav Krejzlík z KČT.

Následoval bohatý doprovodný program přímo v budově technického muzea. Účastníci pochodu měli vstupné zdarma a mohli si tak prohlédnout technické unikáty ve všech expozicích. Ve 13 hodin zahájila oficiální část programu moderátorka Iva Lecká. Přítomné pozdravili organizátoři a partneři projektu – za NTM ředitel Karel Ksandr, za KČT předseda Vratislav Chvátal a organizátor akce Jaroslav Krejzlík, za Ministerstvo kultury Věra Skopová společně s Vlastislavem Ourodou, za Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR generální ředitelka Alexandra Rudyšarová a za generálního partnera drogerie parfumerie Rossmann Olga Stanley.

Autor: Klub českých turistů

Proslovy v ryze technickém prostředí hlavního sálu oživila taneční a sportovní vystoupení v podání aerobic clubu z Kladna a taneční skupiny Hortenzie. O hudební program se postarala poberounská kapela Třehusk.

Rušno bylo i ve foyer. Stolky KČT s razítkem pochodu č. 1, razítkem seriálu 100 let republiky, 130 let v pohybu a dalšími razítky, sběratelskými brožurami, samolepkami a dalšími upomínkovými předměty, byly doslova v obležení. Nejinak tomu bylo i u prezentací partnerů akce. Například zástupci TV Nova rozdali drobné dárky během dvaceti minut a balonky Nadace Nova „zaplavily“ trasu pochodu a posléze okolí NTM na Letné.

Autor: Klub českých turistů

Děkujeme všem, kdo přišli a užili si sobotu v pohybu s Klubem českých turistů. Nejbližší akcí v rámci seriálu 100 let republiky, 130 let v pohybu je Jarní setkání turistů Plzeňského kraje 8. dubna 2017. 

Závěrečný přehled účasti na zahajovacím pochodu:

Účast na pochodu 25. 3. 2017   –    Za jarním sluníčkem 2017.

Kobylisy:

pěší, 22 km                                                     49 osob

pěší, 17 km                                                   75 osob

pěší, 9 km  „Jdeme s Novou“                            408 osob

CELKEM                                                       532  osob

Smíchov:  7 km                                            225   osob

Letná:       5 km                                           175   osob

Běh     Prahou                                                16  běžců

Pořadatelé                                                     19  osob

CELKEM                                                  967  účastníků