Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dodávka to napálila do minibusu, zemřelo 13 lidí. Řidič se přiznal k psaní SMS

Autor: ČTK, kal - 
1. dubna 2017
09:50

Řidič dodávky, která se ve středu srazila v Texasu s minibusem, posílal při řízení textové zprávy. Nehoda si vyžádala životy 13 lidí, z nichž většina byli starší členové místní baptistické církve. Chování řidiče popsali svědci, kteří policii upozornili na nebezpečně jedoucí automobil už před nehodou.

Jennifer Morrisonová z Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) agentuře AP řekla, že možnost, že se řidič plně nevěnoval řízení, se prověřuje.

Svědek Jody Kuchler v pátek agentuře AP uvedl, že jel po silnici v blízkosti San Antonia, kde se nehoda stala, a všiml si dodávky podivně křižující silnici. „Stále dokola sjížděl ze silnice a vjížděl do cesty ostatním,“ řekl o chování řidiče Kuchler. Jel za dodávkou asi čtvrt hodiny a rozhodl se zavolat policii. Řekl, aby toho řidiče „přinutili sjet ze silnice, než do někoho vrazí“.

Podívejte se na video z tragické srážky:

Kuchler byl svědkem srážky. Dvacetiletý řidič dodávky Jack Dillon Young po ní řekl: „Omlouvám se, posílal jsem textové zprávy.“ Ve většině amerických států platí zákaz posílat textové zprávy za jízdy, ale Texas je výjimkou a jeho zákon tuto činnost celoplošně nezakazuje. Zákazy mohou vyhlásit jednotlivá města.

Na mrtvých se podepsalo i guvernérovo veto

Texaský parlament, v němž mají většinu republikáni, státní zákaz používání internetu a posílání textových zpráv za jízdy schválil v roce 2011. Tehdejší guvernér Rick Perry normu ale vetoval s tím, že je to příliš detailní zásah vlády a že nejlepší ochranou je osvěta mezi řidiči.

Středeční nehoda se stala ve venkovské oblasti v zátočině, kde platí rychlostní omezení na 105 kilometrů v hodině. Dvanáct z obětí bylo usmrceno na místě, třináctá zemřela v nemocnici.

Podle statistiky NTSB si celostátně loni poprvé od roku 2007 dopravní nehody vyžádaly životy více než 40 tisíc lidí. V Texasu byl zaznamenán nárůst o sedm procent, což bylo o něco více než celostátní průměr.

bizon_pepa ( 1. dubna 2017 19:30 )

TVL, oni to zase svedou na Trumpa.

Zobrazit celou diskusi