Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaběhl se vám psí miláček? Neztrácejte naději. Máme tipy, jak ho rychle najít

  • Autor: mik,ula - 
    4. 4. 2017
    06:30

    Počasí přeje venkovním aktivitám a také pejskařům, kteří se svými miláčky vyráží do přírody, často i na delší procházky. I sebelépe vychovaný pes se vám ale může ztratit. Stačí, aby se leknul nebo ucítil hárající fenu, a než se stihnete ohlédnout, bude pryč. Máme pro vás rady, co v takovém případě dělat.

  • 1.Zůstaňte na místě ztráty co nejdéle

    Snažte co nejdéle zůstat na místě, kde se pes ztratil. Většinou se totiž vrací, i když někdy až za několik hodin. Pokud zůstat nemůžete, nechte tam alespoň bundu, deku z auta... A na místo se vracejte, je pravděpodobné, že tam psa najdete.

    Zůstaňte na místě ztráty co nejdéle. Zůstaňte na místě ztráty co nejdéle. | ČTK, David Malík, Vlaďka Hradská, Mária Rušinová, Robert Klejch, Petr Novotný, Jakub Poláček, Alexandr Malachovský

  • 2.Dejte na místo známé věci

    Pokud vám někdo hlásí, že byl viděn, ale než na místo dorazíte, je opět pryč, zkuste na toto místo dát jeho pelech a misky a kontrolovat po hodině, jestli se tam najde.

    Dejte na místo známé věci. Dejte na místo známé věci. | ČTK, David Malík, Vlaďka Hradská, Mária Rušinová, Robert Klejch, Petr Novotný, Jakub Poláček, Alexandr Malachovský

  • 3.Kontaktujte policii

    Kontaktujte policii, nejlépe státní i městskou, i když odchyt psů zajišťuje městská.

     

    Podívejte se na případ 16 psů, kteří žili v temné kobce plné odpadků:

  • 4.Poproste o pomoc pošťáky i řidiče

    Poproste o pomoc pošťáky a popeláře v místech, kde by se pes mohl pohybovat. Mohou pomoci i řidiči autobusů a v zimních měsících i řidiči sněžných pluhů, případně lesáci a hasiči a pracovníci ČEZu, likvidující sněhové polomy a spadlé vedení. Pokud pes utekl v přírodě, pak pomoci mohou také pracovníci správy národních parků a ochránci přírody kontrolující terén. Všem rozdejte fotku psa se svým telefonem.

    Poproste o pomoc pošťáky i řidiče. Poproste o pomoc pošťáky i řidiče. | ČTK, David Malík, Vlaďka Hradská, Mária Rušinová, Robert Klejch, Petr Novotný, Jakub Poláček, Alexandr Malachovský

  • 5.Kontaktujte Národní registr čipovaných zvířat

    Pokud byl pes očipován, kontaktujte Národní registr majitelů čipovaných zvířat a nahlaste jim ztrátu. Pochopitelně je nutné se do tohoto registru předem zapsat!

    Kontaktujte Národní registr čipovaných zvířat. Kontaktujte Národní registr čipovaných zvířat. | profimedia.cz

  • 6.Uvědomte plemennou knihu

    Pokud se jedná o čistokrevné tetované zvíře, uvědomte plemennou knihu, mohl by je kontaktovat někdo, kdo by chtěl dodatečně zvířeti vystavit průkaz původu.

     

    V Praze se psy pouze na vodítku?

    Video  V Praze se psy pouze na vodítku? Tady je návod, jak je to naučit.  - Andrea Ulagová, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

  • 7.Podívejte se na diskuzní fóra

    Využijte diskuzní pejskařská fóra, chovatelské a klubové stránky příslušného plemene, pokud byl pes čistokrevný, tak také okolní cvičáky, kluby agility a místa, kde se scházejí pejskaři.

    Podívejte se na diskuzní fóra. Podívejte se na diskuzní fóra. | iStock.com

  • 8.Obvolejte útulky

    Rozešlete internetovou zprávu nebo fotku a popis útulkům, obvolejte útulky a záchytné kotce, a to několikrát po sobě v rozmezí několika týdnů.

    Obvolejte útulky. Obvolejte útulky. | ČTK, David Malík, Vlaďka Hradská, Mária Rušinová, Robert Klejch, Petr Novotný, Jakub Poláček, Alexandr Malachovský

  • 9.Vylepte letáky

    Vylepte letáky na frekventovaná místa v místě ztráty, nejlépe s fotkou a slíbenou odměnou. Zavolejte na příslušný (městský, místní, obecní) úřad, zda v místě ztráty nepořádal odchyt zvířat a poproste je o inzerci ztráty zvířete v místním tisku a na internetových stránkách obce a v místním rozhlase, eventuálně na úřední desce obce.

     

    Co všechno dokáže vodicí pes?

  • 10.Poproste o pomoc technické služby

    Poproste technické služby, dálniční službu a kafilerii o pomoc. Například kdyby se zvíře našlo přejeté u silnice, měli by vám jejich pracovníci dát vědět. Někde se sběrem mrtvých těl zvířat zabývá městská policie.

    Poproste o pomoc technické služby. Poproste o pomoc technické služby. | profimedia.cz

  • 11.Předejděte problémům

    Pokud nechcete, aby se toto martyrium opakovalo, je třeba vybavit každý z obojků psa známkou, na které bude vyražen telefon majitele (dělají to tam, kde vyrábějí náhradní klíče).


    Tyto známky jsou odolnější než srdíčka a patrony s adresou, které se často otevírají, nebo je papír v nich zničen.

     

    Nechte psa očipovat a přihlásit do národního registru. Pokud vám pes utekl např. na Silvestra kvůli strachu z petard, je nutné ho příště zavřít dříve a věnovat zvýšenou pozornost celému období svátků, lidé začínají s petardami už o Mikuláši. Pro psa není problém zdemolovat plot nebo přeskočit i výšku 2 metry, pokud je

    ... ... | iStock.com
    vyděšený a má pocit, že mu jde o život.

    Předejděte problémům. Předejděte problémům. | ČTK, David Malík, Vlaďka Hradská, Mária Rušinová, Robert Klejch, Petr Novotný, Jakub Poláček, Alexandr Malachovský

     

janova ( 4. dubna 2017 09:17 )

U vás možná automaticky, u nás se za ni platí 40 Kč každý rok.

naidka ( 4. dubna 2017 09:09 )

To je všechno pěkné, užitečné a důmyslné , ale záleží hlavně na nálezci psa, jestli se přihlásí nebo jaké s ním může mít další úmysly.

janova ( 4. dubna 2017 07:54 )

Také možnost zakoupit při očkování známku s adresou veterináře a odkazem na internetovou adresu na Lyssetky není k zahození. Na internetu se zaregistrujete a případný nálezce pejska podle čísla na známce si vás vyhledá, najde tam i vaše číslo telefonu a je to vyřešené.

Zobrazit celou diskusi