Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V exekuci je každý jedenáctý Čech. Průměrně dluží přes 75 tisíc korun

Autor: mah, ČTK - 
4. dubna 2017
13:55

V průměru má každý jedenáctý člověk nad 15 let exekuci. V průměru dluží 75 712 korun. Nejvíce zadlužení jsou lidé na Mostecku, exekutoři se tam zajímají o pětinu patnáctiletých a starších obyvatel. Nejvíce v průměru dluží Pražané, ti musí splácet 116 608 korun. Ukázala to mapa exekucí, za kterou stojí lidé z Otevřené společnosti a Ekumenické akademie. Mapa ukazuje situaci v krajích, okresech i obcích.

„Jsou tu obecné mýty, že dlužník je marnotratník, který si za vše může sám, že je to způsobeno jeho nízkou finanční gramotností, podpisem smluv bez přečtení, půjčováním si na vánoční dárky a dovolené. Příčin toho, co vede do dluhové pasti, je víc. Lidem zemře partner, rozvedou se, přijdou o práci, mají pracovní úraz a jejich příjem najednou spadne,“ řekl koordinátor projektu Radek Hábl.

Podle něj dluhy nedopadají jen na dlužníka, ale i na společnost. Člověk přichází o bydlení, poté často i o práci. Příjmy státu z odvodů a daní tak klesají, výdaje na dávky naopak rostou. Řada věřitelů pohledávky nevymůže. Předlužení lidé ztrácejí motivaci oficiálně pracovat, protože valná většina jejich příjmu putuje na pokrytí dluhu. Rozmáhá se tak práce načerno. Zvyšuje se i kriminalita.

Podle autorů mapy by ke zlepšení situace přispěla změna pravidel exekucí i oddlužení. „Jsme jedna ze zemí s nejpřísnějšími podmínkami oddlužení. Západní země si tím už prošly před mnoha lety. Zjistily, že je lepší pustit lidi z dluhové pasti, než je tam držet,“ podotkl Hábl.

Oddlužení má ale i své stinné stránky. Podívejte se, co o něm řekl soudce:

Video  103 tisíc Čechů bankrotuje. Kdo na nich v bídě ještě vydělá?  - Klára Bruclíková, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Podle Exekutorské komory ČR bylo loni v exekuci 834 000 lidí. Celkem měli přes 4,5 milionu exekucí. Autoři mapy z údajů komory vycházeli. Získání dat jim trvalo několik měsíců. Do budoucna by mapu rádi aktualizovali, a to každého čtvrt roku. Umožní to sledovat vývoj situace v jednotlivých obcích.

Nejvyšší podíl lidí s exekucí je podle mapy v Ústeckém a Karlovarském kraji, naopak nejnižší na Vysočině a ve Zlínském kraji. Z okresů má nejmenší procento zadlužených Žďár nad Sázavou, a to necelých pět procent. Nejnižší průměrný dluh v exekuci je v Ústí nad Labem, činí 37 830 korun.

Podle autorů má mapa sloužit hlavně radnicím. Vedení obcí může zjistit situaci a přijmout opatření, a to třeba zavedení dluhového poradenství. Výzkum mezi 37 zadluženými ze tří regionů ukázal, že tuto osobní podporu lidé v tísni oceňují. „Většina se dostala do paralyzovaného stavu. Mluvili o tom, že nejsou schopni psychicky čelit tomu, že jsou v exekuci a ve zdánlivě bezvýchodné situaci a potřebovali by vstřícnou pomoc,“ uvedla vedoucí výzkumu Edit Szénássy. Podle ní někteří našli pomoc u neziskových organizací, jejich pracovníci potřebné doprovázeli na úřady a pomohli i s formuláři.

Z výzkumu vyplynulo, že pomocí by bylo také sociální bydlení. Lidé v tísni totiž nemají na komerční nájem a kauce. Situaci by zlepšil i vstřícný postoj věřitelů a stanovení splátek.

aaobcanka ( 4. dubna 2017 16:28 )

Vládnoucí "smetánka" 27 let z vlád ODS, TOP, KDU a za mlčení ČSSD, vč. zelených a STAN atd., tzv. vytunelovala nebo nechala rozkrást miliardy z našich daní. ---------------------------------------------------------------------- Volíme Babišovo ANO, Okamurovo SPD, ale i komunisti byli nesrovnatelně slušnější ! KSČ nekradla v mld jako po revoluci 1989 zejména pravičáci z ODS, TOP, vč. církevní KDU a za dohledu ČSSD. Za komančů fungovalo skvěle školství (dnes jedna velká hrůza, chaos, bordel, závist a nenávist, ponižování učitelů, mladí opovrhují se st. zkušenými kolegy, neboť ten tzv. imbecil Sobotka vždy při instalaci jakéhokoliv ministra neopomene zdůraznit, že je mladý; Bože, mladý = nezkušený, ty, tzv. hlupáčku, Sobotko !), dále i zdravotnictví, veškeré hospodářství - strojírenství, hutnictví, a "šlapalo" dobře a zdravě zemědělství atd. ------------------------------------------------------------------------- Komunisti, vraťte se, za vás zde vládnul řád a pořádek !

babamotorkarka ( 4. dubna 2017 15:18 )

Miliardáři a milionáři : exekutoři, advokáti, 90 % právníků na SZ (st. zastupitelstvích) a soudech, policajti a politici, vč. Klause, Kalouska, Janouška, Rittiga, Topolánka+Dalíka, Langera, Vesecké, Kučery, Řebíčka, SZ Rampuly+Grygárka, Nečase+Nagyové, managementy st. a polostátních organizací, jako je ČEZ atd. jsou tzv. jedna verbež. To si myslí chudší většina národa. Kdy je, krůtí brko, svrhneme a vyházíme z jejich postů ?

babamotorkarka ( 4. dubna 2017 15:11 )

Lidi nemají peníze. Chceme 4. operátora jako v Polsku ! Jedině ten razantně srazí ty tzv. nenažrané miliardářské majitele O2, T-Mobile a Vodafone ! Gaunery a parazity našich daní. ....................................................................... ČNB za intervence utratila už 2 bilióny (!), odhadují analytici Česká národní banka (ČN od zahájení intervencí v listopadu 2013 od Singera do konce března po Rusnoka nakoupila eura za 2 bil. korun ! Rudolf Židek, Frýdek-Místek : Koruna není ničím podložená, stejně jako USD. Nákup miliard € a bezcenných dluhopisů plní ČNB přání ECB (Evropské centrální banky). Hodnota € činí 1/3 původní hodnoty a dále klesá. Tanečky kolem zajištění 2 % inflace jsou pouze pro matení veřejnosti. Ve skutečnosti se jedná o podporu firem se zahraniční účastí, a to na úkor obyvatel ČR. Intervence ČNB byly doporučeny ECB s cílem zvýšení ekonomické závislosti ČR na bohatší části EU a vytvoření dvourychlostní EU, která je pro nás, chudší východní státy, nevýhodná, ponižující. ČR byla zahrnuta mezi rozvojové země, plně závislá na dotacích z EU. Tím si EK pojistila, že nedojde k czexitu. Antonín Katzer a my, J. : Utratily 2 bilióny a národ zchudnul o 1 bilión, to je "nádhera", jak to ta vláda vede ! A pak se dovídáme, že nejsme zasaženi chudobou, ale kdo je zasažen chudobou ? Jen ti, co dělají za 15 000 Kč čistého, a přitom by měli mít plat min. 35-45 000 Kč. A to by nebylo ani tak moc, že soudruzi zloději z ČNB a vlády ?! Hlavně, že tam si přidávají 3x/rok statisíce vč. odměn a prémií a za zbídačování nás, daňových poplatníků, kteří jim platíme ty milóny (viz níže) ! Guvernér ČNB Singer si v r. 2015 vydělal 3,7 mil. Kč, ale čistého ! Nový guvernér Rusnok si v r. 2016 v ČNB vydělal 3,2 mil. Kč, ale čistého ! Přes 3 mil. Kč si vydělali i viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík.

..krakonos500 ( 4. dubna 2017 14:40 )

Exekutorská komora jako bič na spodních deset milionů byla zřízena za vlády Miloše Zemana (22. 7. 1998 - 12. 7. 2002) zákonem podle § 111 odst. 6 písm. g) zákona č. 120/2001 Sb. Následujícím vládám (Paroubek, Špidla, Gross..) již tento stav vyhovoval. Vlády ČSSD jsou neštěstím pro tuto zem.

Zobrazit celou diskusi