Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bio vejce obsahují nebezpečné látky. Složením vám ke zdraví nepomohou

  • Autor: ula - 
    9. 4. 2017
    06:02

    Blíží se Velikonoce a tím i větší spotřeba vajec. S výběrem těch kvalitních nám mohou pomoci informace na obalu, ale také kód na skořápce, který málokdo sleduje. Navíc zkratka CZ na obalu znamená, že vejce byla tříděna v Česku, ale neoznačuje to jejich původ. A jak je to s bio vejci? Jsou skutečně lepší než vejce z klecových chovů? Jakým vejcím byste se měli vyhnout?

  • 1.Vejce a cholesterol

    Možná pamatujete časy, kdy byla vejce striktně kritizována pro vyšší obsah cholesterolu ve žloutcích. Zájem o cholesterol se datuje od konce 50. let, kdy začala v USA rozsáhlá „proticholesterolová“ kampaň. Postupem času byl ale postoj k cholesterolu na základě řady klinických studií přehodnocen.

     

    „Nejnovější výzkumy prokazují, že zdraví lidé, kteří s hladinou cholesterolu nemají žádné problémy a nepřijímají nadměrné množství cholesterolu z jiných potravin, mohou denně bez rizika konzumovat 1–2 vejce,“ informuje Kamila Míková z Ústavu analýzy potravin a výživy.

    Vejce a cholesterol Vejce a cholesterol | profimedia.cz

     

  • 2.Bio vejce vs. vejce z klecových chovů

    Jaké rozdíly jsou mezi těmito druhy vajec? Z hlediska složení téměř žádné. Pouze obsah cholesterolu bývá u bio vajec nižší, ale srovnatelně nízký ho mají také vejce z klecových chovů, pokud jsou nosnice krmeny pouze cereáliemi. Ekologický neboli bio chov je obdobný chovu s volným výběhem, jen krmení pro nosnice musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí.

     

    „Vejce z bio chovů mají větší podíl vnitřních vad (krevních a masových skvrn) a špinavější skořápky. To představuje vyšší riziko mikrobiální kontaminace a možného onemocnění. Nicméně z hlediska možnosti chemické kontaminace jsou vejce z bio chovů bezpečnější, protože jsou nosnice krmeny krmivy z ekologického zemědělství,“ pokračuje docentka Míková a dodává: „Nicméně většina vajec snesených do snáškových hnízd je v pořádku.“

    Bio vejce vs. vejce z klecových chovů Bio vejce vs. vejce z klecových chovů | Profimedia.cz

  • 3.Bio vejce nejsou o nic lepší než běžná

    Bio vejce mají své přednosti i nedostatky. Celkově lze říci, že nejsou o nic lepší než „normální“ vejce.  Složení bio vajec se prakticky neliší od běžných vajec.

     

    „Předností bývá nižší obsah cholesterolu a nepřítomnost reziduí pesticidů, které se v ekologickém zemědělství nesmějí používat. Nevýhodou je vyšší obsah vysoce nenasycených mastných kyselin, které způsobují kardiovaskulární problémy více než cholesterol. Další nevýhodou je velmi světlý žloutek, zejména v zimě, kdy mají slepice nedostatek karotenoidních pigmentů v krmivu, které se jimi nesmí obohacovat. Problematické je i vyšší znečištění skořápek a tím i vyšší mikrobiální riziko,“ upřesňuje Míková.

     

    Biopotraviny neobsahují více živin než běžná jídla? Podívejte se na video:

     

    Video  Biopotraviny neobsahují více živin než běžná jídla.  - Vím, co jím
    Video se připravuje ...

     

  • 4.Jakým vejcím se vyhnout?

    „Vyhněte se nákupu nebalených vajec od neregistrovaných chovatelů prodávaná např. na trzích, která pocházejí z chovů, které nejsou pod veterinárním dozorem a u nichž se neví, jak jsou stará a jak byla skladovaná,“ doporučuje odbornice.

    Jakým vejcím se vyhnout? Jakým vejcím se vyhnout? | Shutterstock.com

  • 5.Vejce vs. růstové hormony a antibiotika

    Lidé mají často obavy, zda maso, mléko nebo vejce neobsahují růstové hormony nebo antibiotika ze zvířat, z nichž pochází. Představují si, že tyto látky jsou nosnicím podávány pro rychlý růst a lepší snášku a pak proniknou vajec.

     

    „Používání růstových hormonů u nosnic je legislativně zakázáno a aplikace antibiotik je povolena pouze z léčebných důvodů. Při užití antibiotik se následně musí dodržet ochranné lhůty, během nichž jsou zbytky antibiotik odbourány a vyloučeny z organismu. V tomto období se nesmí prodávat vejce od léčených nosnic,“ upřesňuje Míková.

     

    Proč některé nosnice snáší hodně vajec? Důvodem je jejich šlechtění a podávání vyvážených krmných směsí.

    Vejce vs. růstové hormony a antibiotika Vejce vs. růstové hormony a antibiotika | Blesk / Zuzana Štíchová

  • 6.Napoví údaje na obalu i skořápce

    Kódy na obalu vajec a na jejich skořápce nelze slučovat. Každý má úplně jinou funkci, poskytuje tedy odlišnou informaci. Pokud ale na obalu nalezneme zkratku CZ, znamená to, že byla vejce tříděna a balena v České republice, avšak neoznačuje to jejich původ. Tento kód udává pouze identifikaci balírny/třídírny, kde se vejce třídí a balí. Znamená to, že ani z této informace není možné odvozovat zemi původu vajec.

     

    „Zemi původu vajec je možné nalézt v povinném kódu producenta vytištěného přímo na vejci. Kód producenta, který je uveden na skořápce vajec, je také na balení vajec vysvětlen – většinou na vnitřní straně víčka,“ upozorňuje odbornice.

     

    Napoví údaje na obalu i skořápce. Napoví údaje na obalu i skořápce. | profimedia.cz

  • 7.Jak číst kód ze skořápky?

    Určitě jste zaregistrovali kódy, které se nacházejí přímo na vejci. Co přesně tyto údaje znamenají? Uveďme si konkrétní příklad – kód 1CZ7601.

     

    První číslo – zde č. 1 – označuje metodu způsobu chovu nosnic.

    1– vejce nosnic z chovu ve volném výběhu

    2 – vejce nosnic z chovu v halách

    3 – vejce nosnic z chovu v klecích

    0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (bio)

     

    Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemsko, „ES“ – Španělsko apod.). Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.

    532795:full:true:true

     

  • 8.Jak se vejce skladují?

    V případě vajec je důležité během jejich skladování – i před nákupem – nepřekročit hranici 18 °C a současně dbát i na nekolísavou teplotu prostředí, v němž se vejce nachází.

     

    „Po nákupu se doporučuje nechávat vejce v chladnějším prostředí o teplotě 5–8 °C. Dále myslete na to, abyste nevystavovali vejce prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k orosení skořápky a možnosti tvorby plísní. Vejce také nesmí být přímo vystavena slunečním paprskům, proto je nekupujte např. ve stánku, kde do nich praží sluníčko. Vejce doma ukládejte špičkou dolů,“ radí odbornice.

     

    A na co byste určitě neměli zapomínat? Že nesmíte před uložením omývat skořápku, protože byste tím odstranili její ochranný obal, který chrání vejce před vnějším prostředím.

     

     Vajíčkové šílenství v Hradci Králové:

    Video  Vajíčkové šílenství v Hradci Králové  - Jitka Pecharová
    Video se připravuje ...

  • 9.Hmotnostní skupiny vajec

    Vejce jsou stejně jako oblečení dělena podle velikosti. I jejich značení je obdobné – „S“ představuje nejmenší vejce, „XL“ ta největší. V obchodech se nejčastěji setkáváme s velikostmi „M“ a „L“. Jak je to ovšem s jejich hmotností?

     

    • XL – velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů

    • L – velké vejce, hmotnost od 63 do 73 gramů

    • M – středně velké vejce, hmotnost od 53 do 63 gramů

    • S – malé vejce, hmotnost méně než 53 gramů

     

     

    Hmotnostní skupiny vajec Hmotnostní skupiny vajec | Zbyněk Schnapka

  • 10.Vejce – významný zdroj vitaminů

    Vejce obsahují téměř všechny vitaminy kromě vitaminu C. Nejvíce je zastoupen vitamin E podporující ochranu buněk před oxidativním stresem a kyselina pantothenová, která se v našem organismu zúčastňuje mnoha reakcí (např. podpory mentální činnosti a snižování únavy a vyčerpání).

     

    Významný je i riboflavin (vitamin B2), který je ve všech buňkách aktivní při procesu tvorby energie. Dále přispívá k normální činnosti nervové soustavy, má pozitivní vliv na červené krvinky a metabolismus železa. Ovlivňuje kvalitu našeho zraku (především vidění za šera) a kvalitu sliznic a pokožky. Pozitivní účinky těchto vitaminů jsou závislé na množství jejich příjmu.

     

    Vejce jsou také bohatým zdrojem minerálů. Najdete v nich železo, fosfor, draslík a zinek. Navíc je lze obohatit selenem, který podporuje imunitní systém a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.

     

    Vejce – významný zdroj vitaminů Vejce – významný zdroj vitaminů | Profimedia.cz, archiv

  • 11.Cholin – vitamin pro dobrou paměť

    Tolik kontroverzní vaječné žloutky jsou bohatým zdrojem cholinu. Tato bioaktivní látka přispívá k normálnímu metabolismu lipidů (tuků) a k udržení normální činnosti jater. Pokud ho nemáte dostatek, může se to projevit některými nemocemi zasahujícími nervovou soustavu (např. paměť). Další zajímavé informace a hlavně recepty najdete na stránce Akademie kvality.

     

    Tip, jak si obarvit velikonoční vejce:

    Video  Obarvěte si velikonoční vajíčka jen pomocí cibule a červeného zelí.  - youtube.com_aashpazi/bpž
    Video se připravuje ...

mrazkova@tiscali.cz ( 30. listopadu 2018 17:44 )

Hrůza, jak se v těch chovech ke slepicím chovají.. Právě proto jsme se před lety rozhodli, že si slepice budeme chovat sami. Dostávají u nás lásku a volnost a pochopitelně taky dobré krmivo. Zatím máme nejlepší zkušenost s krmivy Energys, tak kdyby vás zajímaly nějaké konkrétní informace, mrkněte sem: https://www.energyshobby.cz/krmiva-pro-drubez/

mrazkova@tiscali.cz ( 30. listopadu 2018 17:41 )

Díky za článek. Je pravda, že nejsou vajíčka jako vajíčka. My chováme slepice už víc než 5 let a o každé snášce bych řekl, že se vůbec nemůže rovnat tomu, co prodávají v obchodech, ať už bio nebo ne. Základem je totiž kvalitní a výživné krmivo a v tomto ohledu se nám dost osvědčila značka Energys. Kdybyste potřebovali, tady je odkaz na jejich nabídku: https://www.energyshobby.cz/krmiva-pro-nosnice/

sores ( 9. dubna 2017 10:45 )

V životě jsem nic BIO nekoupila a ani nekoupím!!! Je to jeden velký a předražený podvod na lidi!!!!!! Kupuji si vejce od sousedky ze zahrady ta v krámě ani omylem!Česko je známé jako popelnice planety.

Kominik ( 9. dubna 2017 07:01 )

„Vyhněte se nákupu nebalených vajec od neregistrovaných chovatelů prodávaná např. na trzích, která pocházejí z chovů, které nejsou pod veterinárním dozorem a u nichž se neví, jak jsou stará a jak byla skladovaná,“ doporučuje odbornice. Co je to zase za snůška blábolů, tu odpornici bych zavřel do klece a krmil tím bio žitem, tak dlouho až by přestala kvokat tyto nesmysly a dělat reklamu na sírná vejce z Belgie, Francie a td! O slepicích ví prd a bude oblbovat lidi bio vejci Bio mooda!

Zobrazit celou diskusi