Blíží se Velikonoce a tím i větší spotřeba vajec. S výběrem těch kvalitních nám mohou pomoci informace na obalu, ale také kód na skořápce, který málokdo sleduje. Navíc zkratka CZ na obalu znamená, že vejce byla tříděna v Česku, ale neoznačuje to jejich původ. A jak je to s bio vejci? Jsou skutečně lepší než vejce z klecových chovů? Jakým vejcím byste se měli vyhnout?
Bio vejce obsahují nebezpečné látky. Složením vám ke zdraví nepomohou
1.Vejce a cholesterol
Možná pamatujete časy, kdy byla vejce striktně kritizována pro vyšší obsah cholesterolu ve žloutcích. Zájem o cholesterol se datuje od konce 50. let, kdy začala v USA rozsáhlá „proticholesterolová“ kampaň. Postupem času byl ale postoj k cholesterolu na základě řady klinických studií přehodnocen.
„Nejnovější výzkumy prokazují, že zdraví lidé, kteří s hladinou cholesterolu nemají žádné problémy a nepřijímají nadměrné množství cholesterolu z jiných potravin, mohou denně bez rizika konzumovat 1–2 vejce,“ informuje Kamila Míková z Ústavu analýzy potravin a výživy.
2.Bio vejce vs. vejce z klecových chovů
Jaké rozdíly jsou mezi těmito druhy vajec? Z hlediska složení téměř žádné. Pouze obsah cholesterolu bývá u bio vajec nižší, ale srovnatelně nízký ho mají také vejce z klecových chovů, pokud jsou nosnice krmeny pouze cereáliemi. Ekologický neboli bio chov je obdobný chovu s volným výběhem, jen krmení pro nosnice musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí.
„Vejce z bio chovů mají větší podíl vnitřních vad (krevních a masových skvrn) a špinavější skořápky. To představuje vyšší riziko mikrobiální kontaminace a možného onemocnění. Nicméně z hlediska možnosti chemické kontaminace jsou vejce z bio chovů bezpečnější, protože jsou nosnice krmeny krmivy z ekologického zemědělství,“ pokračuje docentka Míková a dodává: „Nicméně většina vajec snesených do snáškových hnízd je v pořádku.“
3.Bio vejce nejsou o nic lepší než běžná
Bio vejce mají své přednosti i nedostatky. Celkově lze říci, že nejsou o nic lepší než „normální“ vejce. Složení bio vajec se prakticky neliší od běžných vajec.
„Předností bývá nižší obsah cholesterolu a nepřítomnost reziduí pesticidů, které se v ekologickém zemědělství nesmějí používat. Nevýhodou je vyšší obsah vysoce nenasycených mastných kyselin, které způsobují kardiovaskulární problémy více než cholesterol. Další nevýhodou je velmi světlý žloutek, zejména v zimě, kdy mají slepice nedostatek karotenoidních pigmentů v krmivu, které se jimi nesmí obohacovat. Problematické je i vyšší znečištění skořápek a tím i vyšší mikrobiální riziko,“ upřesňuje Míková.
Biopotraviny neobsahují více živin než běžná jídla? Podívejte se na video:
Video Biopotraviny neobsahují více živin než běžná jídla.Video se připravuje ...4.Jakým vejcím se vyhnout?
„Vyhněte se nákupu nebalených vajec od neregistrovaných chovatelů prodávaná např. na trzích, která pocházejí z chovů, které nejsou pod veterinárním dozorem a u nichž se neví, jak jsou stará a jak byla skladovaná,“ doporučuje odbornice.
5.Vejce vs. růstové hormony a antibiotika
Lidé mají často obavy, zda maso, mléko nebo vejce neobsahují růstové hormony nebo antibiotika ze zvířat, z nichž pochází. Představují si, že tyto látky jsou nosnicím podávány pro rychlý růst a lepší snášku a pak proniknou vajec.
„Používání růstových hormonů u nosnic je legislativně zakázáno a aplikace antibiotik je povolena pouze z léčebných důvodů. Při užití antibiotik se následně musí dodržet ochranné lhůty, během nichž jsou zbytky antibiotik odbourány a vyloučeny z organismu. V tomto období se nesmí prodávat vejce od léčených nosnic,“ upřesňuje Míková.
Proč některé nosnice snáší hodně vajec? Důvodem je jejich šlechtění a podávání vyvážených krmných směsí.
6.Napoví údaje na obalu i skořápce
Kódy na obalu vajec a na jejich skořápce nelze slučovat. Každý má úplně jinou funkci, poskytuje tedy odlišnou informaci. Pokud ale na obalu nalezneme zkratku CZ, znamená to, že byla vejce tříděna a balena v České republice, avšak neoznačuje to jejich původ. Tento kód udává pouze identifikaci balírny/třídírny, kde se vejce třídí a balí. Znamená to, že ani z této informace není možné odvozovat zemi původu vajec.
„Zemi původu vajec je možné nalézt v povinném kódu producenta vytištěného přímo na vejci. Kód producenta, který je uveden na skořápce vajec, je také na balení vajec vysvětlen – většinou na vnitřní straně víčka,“ upozorňuje odbornice.
7.Jak číst kód ze skořápky?
Určitě jste zaregistrovali kódy, které se nacházejí přímo na vejci. Co přesně tyto údaje znamenají? Uveďme si konkrétní příklad – kód 1CZ7601.
První číslo – zde č. 1 – označuje metodu způsobu chovu nosnic.
1– vejce nosnic z chovu ve volném výběhu
2 – vejce nosnic z chovu v halách
3 – vejce nosnic z chovu v klecích
0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (bio)
Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemsko, „ES“ – Španělsko apod.). Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.
8.Jak se vejce skladují?
V případě vajec je důležité během jejich skladování – i před nákupem – nepřekročit hranici 18 °C a současně dbát i na nekolísavou teplotu prostředí, v němž se vejce nachází.
„Po nákupu se doporučuje nechávat vejce v chladnějším prostředí o teplotě 5–8 °C. Dále myslete na to, abyste nevystavovali vejce prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k orosení skořápky a možnosti tvorby plísní. Vejce také nesmí být přímo vystavena slunečním paprskům, proto je nekupujte např. ve stánku, kde do nich praží sluníčko. Vejce doma ukládejte špičkou dolů,“ radí odbornice.
A na co byste určitě neměli zapomínat? Že nesmíte před uložením omývat skořápku, protože byste tím odstranili její ochranný obal, který chrání vejce před vnějším prostředím.
Vajíčkové šílenství v Hradci Králové:
Video Vajíčkové šílenství v Hradci KrálovéVideo se připravuje ...9.Hmotnostní skupiny vajec
Vejce jsou stejně jako oblečení dělena podle velikosti. I jejich značení je obdobné – „S“ představuje nejmenší vejce, „XL“ ta největší. V obchodech se nejčastěji setkáváme s velikostmi „M“ a „L“. Jak je to ovšem s jejich hmotností?
• XL – velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů
• L – velké vejce, hmotnost od 63 do 73 gramů
• M – středně velké vejce, hmotnost od 53 do 63 gramů
• S – malé vejce, hmotnost méně než 53 gramů
10.Vejce – významný zdroj vitaminů
Vejce obsahují téměř všechny vitaminy kromě vitaminu C. Nejvíce je zastoupen vitamin E podporující ochranu buněk před oxidativním stresem a kyselina pantothenová, která se v našem organismu zúčastňuje mnoha reakcí (např. podpory mentální činnosti a snižování únavy a vyčerpání).
Významný je i riboflavin (vitamin B2), který je ve všech buňkách aktivní při procesu tvorby energie. Dále přispívá k normální činnosti nervové soustavy, má pozitivní vliv na červené krvinky a metabolismus železa. Ovlivňuje kvalitu našeho zraku (především vidění za šera) a kvalitu sliznic a pokožky. Pozitivní účinky těchto vitaminů jsou závislé na množství jejich příjmu.
Vejce jsou také bohatým zdrojem minerálů. Najdete v nich železo, fosfor, draslík a zinek. Navíc je lze obohatit selenem, který podporuje imunitní systém a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
11.Cholin – vitamin pro dobrou paměť
Tolik kontroverzní vaječné žloutky jsou bohatým zdrojem cholinu. Tato bioaktivní látka přispívá k normálnímu metabolismu lipidů (tuků) a k udržení normální činnosti jater. Pokud ho nemáte dostatek, může se to projevit některými nemocemi zasahujícími nervovou soustavu (např. paměť). Další zajímavé informace a hlavně recepty najdete na stránce Akademie kvality.
Tip, jak si obarvit velikonoční vejce:
Video Obarvěte si velikonoční vajíčka jen pomocí cibule a červeného zelí.Video se připravuje ...
Hrůza, jak se v těch chovech ke slepicím chovají.. Právě proto jsme se před lety rozhodli, že si slepice budeme chovat sami. Dostávají u nás lásku a volnost a pochopitelně taky dobré krmivo. Zatím máme nejlepší zkušenost s krmivy Energys, tak kdyby vás zajímaly nějaké konkrétní informace, mrkněte sem: https://www.energyshobby.cz/krmiva-pro-drubez/