Sex Machines Museum, které sídlí nedaleko pražského orloje v Melantrichově ulici, je jediné muzeum na světě věnované sexuálním strojům. Ty nashromáždil z celého světa před několika lety majitel Oriano Bizzocchi.

V létě roku 2015 prošlo muzeum dokonce rekonstrukcí. „Zdokonalili jsme celkový design, kdy jsme namalovali stěny na červenou barvu a rozšířili prostor o nové exponáty. Přibyla tak například replika starého kina určeného pro promítání erotických černobílých filmů ze začátku 20. století, místnost s hračkami pro dospělé se starými stimulačními stroji a znepokojující a dráždivé instalace,“ vysvětlila ředitelka muzea Lucie Pořická.

Vibrátory s fotkou

V třípatrovém muzeu tak najdete až kolem 300 exponátů spojených s lidskou sexualitou. Hned na začátku vás uvítá návrh erotického přístroje pro vaginální nebo anální použití, který byl využíván dvěma partnery zároveň. To je ale pouze začátek. Jako další návštěvníky šokují nejrůznější piercingy a ozdůbky, které zdobily jak mužské, tak ženské genitálie.

Muzeum návštěvníkům nabízí i podívanou na nejrůznější modely vibrátorů a robertků. Ty se dříve vyráběly například z pravého českého skla, slonoviny či z kůže. Milétský robertek je třeba vyrobený právě z kůže, ale jeho náplní jsou suché trávy. Ty zvětšovaly svůj objem, když se namočily. Vyráběli je šikovní ševci v městě Milétos ve starém Řecku a obchodovalo se s nimi po celém Středomoří. Jiný vibrátor měl na sobě zase násadu, do které se dala fotografie muže.

V muzeu sexuálních pomůcek najdete nejrůznější vibrátory, erotické filmy z roku 1925 i antimasturbační nástroje napříč dějinami.
Autor: Michaela Lišková

Dalším kontroverzním kouskem výstavy je noční košile z 18. století s názvem Cagoule, která pochází z Francie. Ta umožňovala sexuální styk pouze velmi počestným způsobem, aniž by se těla hříšně dotýkala. Některé na sobě měly dokonce nápis „Bůh to tak chce“. Mnoho sexuchtivých nadšenců se také zastavilo u antimasturbačních zařízení.

Za erekci trest

Ta se mužům, a zejména těm mladým, na noc navlékla přes jejich přirození, a pokud by náhodou měli erotické sny či touhu k hříšnostem, bylo zle. Za erekci je čekal trest v podobě několika malých hřebíčků, které se jim do penisu zabodly. Další zajímavostí muzea je například i zdobené křeslo, vyrobené v Paříži roku 1890. To kolovalo po nejslavnějších nevěstincích své doby.

Takto vypadaly antimasturbační pásy cudnosti.
Autor: Michaela Lišková

Fungovalo většinou tak, že si jedna žena lehla nahoru, jeden muž zůstal vestoje a další žena si lehla na spodní stranu, a tak si užívali v několika lidech najednou. Kromě křesla můžete v muzeu narazit i na magickou krabici, která se používala na trzích, a šlo o předchůdkyni moderní peep show. Zvědavci zaplatili daný obnos a okýnkem pozorovali méně či více oblečenou ženu.

Unikátem výstavy jsou i dva erotické filmy z roku 1925. Pokud do muzea zavítáte, máte tak jedinečnou možnost se podívat, jak vypadala pornografie minulého století. V muzeu ale češtinu většinou neuslyšíte. Díky své lokaci je populární především u mladých cizinců nejrůznějších národností.

„Muzeum jsme chtěly navštívit, protože nám to přišlo vzrušující a zajímavé. Nic takového jsme předtím neviděly. Zároveň mě osobně udivuje to, že se sex tolik řešil už třeba v 17. století. Vždy jsem myslela, že je to záležitost třeba 20. až 21. století. Je taky škoda, že se o tomhle neučí ve škole. Jsem ráda, že alespoň takto se můžeme o historii této oblasti dozvědět něco víc,“ vysvětlily důvod své návštěvy Mathilde a Aissata, které přijely do Prahy až z Paříže.

Pokud se i vy rozhodnete muzeum navštívit, můžete tak učinit každý den od 10 do 23 hodin za vstupné 250 korun. Pokud jste student, zaplatíte o 100 korun méně.

Podívejte se, jak vypadají ty nejzajímavější kousky v muzeu:

Fotogalerie
37 fotografií