„Pamětních desek po Praze 2 odhalíme celkem pět. Všechny ctí památku našich obyvatel, kteří zahynuli v důsledku heydrichiády a o jejichž osudech se příliš neví. Naším cílem je ukázat, že i neznámé tváře, které pomohly výsadkářům, mají jména a že máme být na koho pyšní,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Manžele Bergauerovi, kteří žili v domě v Italské ulici 7, zavraždili nacisté v říjnu 1942 v Mauthausenu. Důvodem bylo to, že ukrývali britského pilota Ronalda Littledalea na útěku ze zajateckého tábora. Po atentátu na Reynharda Heydricha se začali prohledávat byty a jedním z nich byl i ten manželů Bergauerových. Pilota do Italské přivedla členka YMCY Zdeňka Paková, která byla rovněž zastřelena.

Zastřelili ho, protože byl lékař

„Vzpomínám si, jak k nám za heydrichiády teta Zdeňka přestala do rodiny chodit. Tenkrát jsem to tolik nevnímal, protože mi bylo osm let, ale později mi vysvětlili všechno, co se stalo. Povídali mi o Bergaureových a o tom, jak ani chvíli neváhali při poskytnutí azylu britskému pilotovi, i když jim kvůli tomu hrozilo nebezpečí,“ zavzpomínal synovec Zdeňky Pakové.

Pamětní desky v Italské ulici připomínají manželé Bergauerovi a Sobkovi, kteří pomáhali při operaci Anthropoid.
Autor: Michaela Lišková

V Italské ulici městská část odhalila ještě jednu pamětní desku, a to manželům Sobkovým. „Ti byli zastřelení jen proto, že Soběslav Sobek byl lékář. Jeho kontaktoval Jan Kubiš po atentátu na říšského protektora, jelikož si při něm poranil oko. Protože pan Sobek nebyl oční lékař, doporučil mu svou kolegyni, která ho ošetřila,“ popsala Černochová.

Po dopadení atentátníků se ale na jeho pomoc přišlo, a tak jeho i manželku zatklo gestapo. To je pak převezlo také do Mauthausenu, kde byli v říjnu 1942 oba popraveni, a to společně s více než dvěma stovkami československých vlastenců.

Modlila se k hlíně

„Marie Sobková byla moje teta a kmotra. Pamatuji se, jak se maminka každý den modlila jen k nádobě s hlínou, kterou jí dali, a velice ji to trápilo, že neměla ani žádné pozůstatky po své sestře. Je hrozné, že se něco takového dělo, a škoda je i to, že se o tom učí až teď. Nás tohle ve škole vůbec neučili. Mockrát děkujeme všem, díky kterým tady pamětní deska visí,“ sdělila neteř obětí Jarmila Tresterová společně se svými sourozenci.

Kromě odhalování pamětních desek si Praha 2 připomene pětasedmdesátileté výročí od operace Anthropoid i akcí, která se bude konat o víkendu 17. a 18. června na Karlově náměstí nedaleko kostela v Resslově ulici, kde se uskutečnil finální boj mezi parašutisty a nacisty.

Vznikne zde dobový stanový tábor československých výsadkářů v Británii z roku 1941. K vidění budou například komentované ukázky parašutistického výcviku, činnosti po seskoku či dobová vojenská technika,“ uzavřela starostka Prahy 2.

Podívejte se, jak to při odhalování pamětních desek vypadalo:

Fotogalerie
28 fotografií