ČT1 nasadila Vesničku do hlavního vysílacího času v sobotu a pro jistotu ještě na Velikonoční pondělí odpoledne. Díky dvojitému vysílání ji tak posunula do Top 5 nejvysílanějších českých filmů.

Přitom, když komedie scenáristy Zdeňka Svěráka (81) a režiséra Jiřího Menzela (79) vznikala, nikdo takový úspěch nečekal. „Přišla na svět docela zvláštním a legračním způsobem, který možná předznamenal její úspěch. Původní nápad nebyl napsán pro film, ale jen tak, aby se popsaly dva listy papíru,“ prozrazuje po letech oscarový režisér.

„Stalo se, že nějaký rok po tom, co jsme dokončili Na samotě u lesa, zavolala Svěrákovi sekretářka skupiny, kde samota vznikala, že mu omylem zaplatili za námět dvakrát,“ vzpomíná Menzel s tím, že šlo o částku okolo 2000 Kčs.

„Poprosila tedy Zdeňka, aby na dvě stránky papíru napsal cokoli, co by se dalo vydávat za jiný námět. Potřebovala zkrátka dva kusy strojem napsaného papíru jako fyzický doklad toho už dávno zaplaceného,“ píše režisér ve své knize Jiří Menzel Rozmarná léta.

VIDEO: Podívejte se, jak moc se změnila ona osudná vesnička středisková

Video
Video se připravuje ...

Otík by se divil: Takhle se změnila místa z Vesničky! A hrobník (26), co chce v práci umřít Matěj Smlsal, David Vaníček

 

TOP 10 nejopakovanějších filmů
Autor: (Zdroj: ČT, Prima, Nova)

ČT1 to roztočí, drahoušku!

Vesničko má středisková ale není jediný film z desítky nejsledovanějších. V neděli vpodvečer ČT1 odvysílá další klasiku Zítra to roztočíme, drahoušku...!, která se do historie zapsala jako sedmý nejvysílanější film.

 

Fotogalerie
14 fotografií