Používal ji Buffalo Bill, Jesse James i náčelník Siouxů Sedící býk a ve 20. století její mýtus oživili hrdinové hollywoodských westernů. Řeč je o opakovací pušce, zvané winchestrovka, jež dostala jméno po americkém podnikateli Oliveru Winchesterovi. »Puška, která dobyla Západ«, nepřinesla rodině jen věhlas, ale i mnohé starosti.

Zbrojařské impérium zdědil po otci William Wirt Winchester, který v roce 1862 pojal za ženu Sarah Loockwoodovou. Měli spolu jediného potomka – dceru Annie, která pouhých několik týdnů po porodu náhle zemřela. Její smrt pár natolik zarmoutila, že už žádné další děti neměli. Když William v pouhých 43 letech zemřel na tuberkulózu, dědictví i podíl na firmě spadly do klína jeho manželce.

Po smrti nejbližších ale Sarah pojala podezření, že je klan Winchesterů prokletý. Navštívila proto spiritistu, který jí toto podezření potvrdil a upřesnil, že rodinu pronásledují duchové všech obětí, které zemřely ranou z winchestrovky. Zarmoucené vdově dal prý radu, aby pro sebe a tyto duchy postavila sídlo. Pokud by tak neučinila, stihl by ji prý stejný osud jako manžela a dceru. 

Sarah tak tři roky po smrti manžela začala se stavbou nevídané rezidence v kalifornském San Jose. Na stavbě rezidence se pracovalo 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, po celých 38 let. Práce nesměly ani na den ustat. Stavět se přestalo, až když majitelka zemřela. Nutno podotknout, že jí bylo úctyhodných 82 let a skonala poklidně ve spánku.

Gigantická rezidence za miliony dolarů čítá 160 pokojů (z toho 40 ložnic a 13 koupelen), 47 krbů, dva tisíce dveří, 40 schodišť, tři výtahy a 10 tisíc oken. Nejzajímavějším faktem ale je, že mnoho dveří, schodišť a oken nikam nevede. V domě jsou navíc vybudovány tajné chodby, které dělají problém i současným pracovníkům. Sarah tak zřejmě chtěla zmást duchy, kteří ji měli pronásledovat.

Dům Winchesterů byl prohlášen národní památkou a momentálně slouží jako atrakce pro turisty i spritisty, kteří po návštěvě domu popisují setkání s nadpřirozenem. Za »strašidelnou« prohlídku domu návštěvníci zaplatí v přepočtu 700–900 Kč.

Fotogalerie
60 fotografií