Legendárního rakouského císaře, Čechy v jeho pozdějším věku familiérně přezdívaného Starej Procházka, poprvé ztělesnil před 18 roky na zámku ve Velkém Meziříčí. Tehdy ovšem coby stařičkého panovníka. „Nabělili mi obličej, namalovali vrásky. Vypadal jsem, že můžu jít rovnou do hrobu,“ usmíval se Melichar.

V Lednici se tentokrát představil ve středním věku panovníka. Jen uniforma ho trochu svazovala. „Je půjčená, ale zvažuju, že si pořídím vlastní. A na míru,“ dodal na vysvětlenou.

Bude věrný už jen Rakušákům!

Josef Melichar přitom preferuje jiné období rakousko-uherských dějin, totiž prusko-rakouskou válku v roce 1866. Při loňských vzpomínkových akcích u Hradce Králové se ovšem oblékl do uniformy důstojníka pěšího regimentu. Jak jinak, zase na rakouské straně! „To mi sedí víc, i když jde o větší záběr na fyzičku. Císař toho moc nenachodí, lidi se spíš těší na jeho gesta,“ míní.

Dřív „vymetal“ víc historických akcí, oblékal třeba pruskou uniformu v rekonstrukcích bitek ze sedmileté války v letech 1756–63, nechyběl ani u Slavkova coby člen carovy osobní gardy. „Slavkov už vynechávám. Bojovali v prosinci, to je špatný termín bitvy,“ říká Melichar s tím, že rakouskou uniformu už za jinou armádu nevymění.

Kdo čekal, že jej v Lednici doprovodí císařovna Sissy, musel být zklamán. Garde Josefu Melicharovi dělala coby dvorní dáma životní partnerka Helena. „Diváci si stejně prohlížejí hlavně Josefa. Myslím, že mu to docela sluší, co říkáte?“ uzavřela paní Helena rozhovor Jeho císařské Výsosti s deníkem Blesk.

Video
Video se připravuje ...

Josef Melichar coby rakouský císař František Josef I. prochází zámeckým areálem v Lednici. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
6 fotografií