Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sklenice vína denně může být zdravá! Je to prevence proti rakovině?

  • Víno
    19. dubna 2017 | 06:00

    Sklenice vína každý večer může mít nečekaně blahodárné účinky. Přestože všichni tušíme, že pro zdraví našich jater není přehnané pití alkoholu dobré, nebojte se decentně se napít – a zároveň tak pomoci svému tělu. Jen pozor na dávkování! Jedna sklenice kvalitního vína večer určitě neuškodí. Podívejte se, čemu prospívá.

  • Chrání před rakovinou

    Víno
    Autor: shutterstock.com

    Víno obsahuje ochrannou látku zvanou resveratrol, která napomáhá ochraně před zhoubným bujením buněk a snižuje pravděpodobnost vzniku rakovinotvorných látek v těle. Podstatný protinádorový účinek byl zaznamenán u rakoviny prsu, prostaty, plic, jater, střev i kůže. Zároveň bylo prokázáno, že víno pozitivně působí jako ochrana před poškozením jater při léčbě chemoterapií.

    Na druhou stranu nadměrné pití alkoholu prokazatelně škodí játrům a zvyšuje i riziko vzniku nádoru tohoto orgánu, alkohol ve spojení s kouřením rovněž může vést ke vzniku rakoviny slinivky. 

    Jak poznáte jeden z obávaných nádorů? Podívejte se!

    Video se připravuje ...
    Počet pacientů s rakovinou kůže se zvyšuje. Jak ji poznáte? • VIDEO: Adam Balažovič, Shutterstock

  • Posiluje imunitní systém

    Víno
    Autor: shutterstock.com

    Převážně červené, ale i bílé víno silně posiluje náš imunitní systém. S nežádoucími látkami, které oslabují naši imunitu, totiž převážně bojují bílé krvinky, které na rozdíl od jiného alkoholu víno nijak neoslabuje – naopak.

    Kromě toho víno obsahuje antibakteriální, antivirální a detoxikační látky. Všechny tyto látky přirozeně bojují s nežádoucími viry a bakteriemi v těle. Víno je díky tomu schopné fungovat jako prevence proti chřipce, působí příznivě proti infekcím zažívacího traktu, nevolnosti a například i proti salmonelóze.

    Velkým zastáncem bílého vína je český kardiolog Milan Šamánek, podle nějž víno výrazně snižuje riziko infarktu. To potvrdily i některé studie, doporučují ale, aby se víno pilo v množství spíše malém. To znamená maximálně deci až deci a půl denně u žen a dvě až tři deci u mužů. 

  • Napomáhá rychlejšímu spalování

    Víno
    Autor: shutterstock.com

    Umírněná konzumace vína dokonce dokáže pomoci i při redukci váhy. Víno je jedním z nejdietnějších alkoholů. Pokud sáhnete po skleničce lehkého bílého vína, vypijete zhruba sto kalorií. Kromě toho víno se v těle neukládá ve formě tuků, ale rychle se spaluje. Na druhou stranu i to nejsušší víno obsahuje nějaký ten cukr, a proto například výživová poradkyně Karolína Hlavatá při hubnutí doporučuje ho omezit co nejvíce. 

    Víno je dobrým zdrojem energie a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a antioxidantů. 

  • Omlazuje tělo

    Látka resveratrol navíc zpomaluje stárnutí buněk v těle. Příčinou stárnutí buněk jsou volné radikály, které vznikají při buněčných přeměnách. Tato látka, která je silným antioxidantem, volné radikály ničí a brání jejich tvorbě. Lidé, kteří pravidelně pijí jednu sklenici denně, se dožívají průměrně o půl roku delšího věku, shoduje se hned několik výzkumů. 

  • Uklidňuje nervy

    Víno
    Autor: shutterstock.com

    Jedna sklenice vína denně dokáže působit blahodárně i na náš nervový systém. Víno obsahuje látky, které v mozku napomáhají tvorbě enzymu regulujícího nervová poškození. Díky tomu dochází k prodlužování starých a vytváření nových nervových buněk. Snižuje se proto riziko postižení demencí a Alzheimerovou chorobou. Mimo jiné víno prokrvuje mozek, zvyšuje intelektuální výkonnost, kreativitu a fantazii.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...