Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novinka v Zoo Ústí nad Labem: V akváriu mají placatá „miminka“

Autor: Alexandra Vetkovská - 
20. dubna 2017
05:00

Táta Placička a máma Pánvička. Mají spolu čtyřčata, a když je vidíte, pochopíte, proč rodiče dostali taková jména. Jedná se totiž o Trnuchy skvrnité, které se v plné parádě vlní v akváriu ústecké zoo.

Trnuchy, nebo také rejnoci sladkovodní, mají jako rodiče snadný život. Prckové jsou totiž hned od narození dokonale vyvinutou miniaturní kopií dospělých a starají se sami o sebe.

Čerstvě narození rejnoci mají ještě žloutkový váček, který je v prvních dnech vyživuje. Pak přejdou na běžnou potravu, kterou stejně jako dospělí nasávají ústním otvorem ze dna,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová.

Ústecká rejnočí »miminka« začala baštit dva dny po narození. Chovatelé jim předložili červené pakomáří larvy. „Postupně si ale budou nacházet i drobné kousky po krmení dospělých, kteří dostávají nejčastěji krevetky, kalifornské žížaly, grundle, pstruhy, popřípadě mušle,“ prozradila mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Nebezpečné trnuchy

Trnuchy mají pověst zabijáků. Stokilová trnucha zasáhla v roce 2006 u australského pobřeží jedovým ostnem do srdce populárního »lovce krokodýlů« Steva Irwina (†44), který ji natáčel pro dokumentární pořad. Irwin si trn z hrudi vytrhl a na místě zemřel.

Trnuchy skvrnité mají jedový trn na hřbetní straně štíhlého ocasu. U sladkovodní trnuchy prý smrtelné poranění nehrozí. Používají trn výlučně k obraně, nikoli k lovu. Jed sladkovodních druhů není pro člověka smrtelný. Poranění se však velmi špatně hojí, takže při čištění nádrže či krmení musí být ošetřovatelé velmi opatrní,“ vysvětluje Vrabcová.

Podívejte se na tato fascinující zvířata:

Video Rejnoci v Zoo Ústí nad Labem - Karel Kopáč
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi