Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Proč vás často bolí hlava? Kdy už musíte jít k lékaři?

  • K migréně patří tepající bolest hlavy ve spáncích.
    23. dubna 2017 | 06:00

    Bolest hlavy je jeden z nejčastějších důvodů, proč lidé navštěvují svého lékaře. Bolestí hlavy trpí převážně ženy v reprodukčním věku. Ale to, že je bolest hlavy běžná věc, ještě neznamená, že se s ní musíte naučit žít. Známe nejčastější důvody, kvůli kterým trpíte.

  • Kdy navštívit lékaře?

    Měření tlaku
    Autor: profimedia.cz


    Mnoho lidí si myslí, že bolest hlavy je něco, co přejde nebo co se snadno vyřeší lékem proti bolesti. Nadměrné užívání léků proti bolesti ale může způsobit vážné problémy vašim ledvinám a játrům. Pokud trpíte častými a silnými bolestmi hlavy, měli byste navštívit vašeho lékaře.

     

    První, co by každý lékař měl udělat, je, že vám bude klást množství dotazů na váš životní styl. Na vše od sexuálního života přes jídelníček až po pracovní náplň. A protože skoro vše ve vašem životě může mít na bolesti hlavy vliv, začněte si psát deník, ve kterém popíšete vše podstatné. Co jste v průběhu dne snědli, kolik hodin jste spali, jakému vypětí a stresu jste museli čelit. Pište si vše tak, abyste lépe odhalili příčinu.


  • Stres


    Bolest hlavy v práci.
    Autor: Shutterstock.com


    Stres je na žebříčku příčin bolesti hlavy na prvním místě. Pokud se vaše tělo dostane do stresu, začne produkovat hormony, které mohou způsobovat bolesti hlavy. Protože jsme ale stresu vystaveni každý den, není snadné se mu vyhýbat. Přesto by práce se stresem měla být jedna z nejdůležitějších činností, a to nejen jako prevence proti bolesti hlavy, ale i pro celkové zdraví vašeho těla a mysli.


    Naučte se relaxovat - možná vám pomůže pár našich tipů:

    Video se připravuje ...
    Pár tipů, jak se zbavit stresu • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com



  • Hormony


    Menstruační bolesti a PMS není jen v naší hlavě, hormony skutečně ovlivňují naši pohodu.
    Autor: Shutterstock.com


    Měsíční hormonální vypětí a neustálé vyvažování progesteronu a estrogenu ovlivňuje v ženském těle všechno. Není tedy divu, že vyvolává i silné bolesti hlavy. Pokud se ale bolest hlavy před a během menstruace přehoupne v nesnesitelnou, měla byste navštívit svého lékaře – v tomto případě gynekologa.



  • Vysoký krevní tlak


    Měření tlaku
    Autor: Shutterstock.com


    Mnoho lidí bývá překvapeno, že jejich časté bolesti hlavy jsou vyvolané vysokým krevním tlakem. Extrémně vysoký tlak krve zvýší i tlak ve vaší hlavě. Pokud budete snižovat vysoký tlak, ať už medicínskými nebo přírodními cestami, automaticky se vám sníží i bolest hlavy.



  • Dentální problémy


    Bolí vás zuby?
    Autor: Shutterstock.com


    Bolesti zubů, dásní nebo bolesti způsobené odhalenými zubními kanálky mohou vystřelovat až do hlavy. Bolesti zubů jdou často ruku v ruce s bolestí hlavy. Pokud ale neodstraníte příčinu, bolestem hlavy se nevyhnete. Měli byste proto navštívit svého zubaře.



  • Nespavost


    Video se připravuje ...
    Pět způsobů, které vám mohou pomoci v boji s migrénou • VIDEO: iStock.com


    Nedostatek spánku může způsobit všelicos. Může mít dokonce vliv na vaši tělesnou váhu, může způsobovat výkyvy vašich chutí, může mít vliv na vaši paměť, nemluvě o tom, že jste prostě vyčerpaní. Nedostatek spánku ale může především způsobit chronické bolesti hlavy a silné migrény.



  • Kofein


    Úporná bolest hlavy nás dokáže pořádně potrápit.
    Autor: profimedia.cz


    Tady je paradox, který způsobuje káva a kofeinové drinky. Hrníček kávy vám může napomoci od bolesti hlavy, ale naopak přebytek kofeinu může bolest hlavy způsobit. Tato hranice je ale velmi individuální. Pijte proto jen malé množství kávy a raději vždy mějte po ruce sklenici vody.



  • Alkohol


    ..
    Autor: shutterstock.com


    To, že alkohol způsobuje bolest hlavy, vás asi nijak nepřekvapí. Neplatí ale už pravidlo, že čím více pijete, tím více si druhý den vytrpíte. Důležité je, jaký alkohol konzumujete. Nejhorším spínačem je levné a nekvalitní víno. Je ale jisté, že s kocovinou se k lékaři nemusí! 


    Víte, že pití alkoholu bez kocoviny není zdravé? Čtěte na mojezdravi.cz.



  • Mobilní telefon

    Pozor na technostres!
    Autor: Shutterstock.com

    Neustálé sledování monitoru nebo sledování obrazovky a telefonu může také způsobit bolest hlavy. Je tedy především způsobena bolestí zad a nedostatkem pohybu, což může unavit i vaše svaly. Unavené a vyschlé jsou i vaše oči. Kombinace těchto dvou faktorů je zaručenou příčinou bolesti hlavy.

    Jak se zbavit modrého světla, které působí zdravotní problémy, čtěte na mojezdravi.cz.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...